Täältä tullaan, Veikkausliiga!

By 24/12/20202020, Uutiset

Tämän tervehdyksen otsikkona voisi olla ”Vaikeuksien kautta voittoon” tai ”Loppu hyvin, kaikki hyvin” tai sitten ”Futiskausi oli täysosuma”.

Tekstin aloitus olisi jossain toisessa tilanteessa voinut olla myös karu ja lohduton: ”Talous ei kestänyt, FC KTP:lla edessä konkurssi!”

Onneksi otsikkona ei tarvitse käyttää tuota jälkimmäistä, ja nuo kaikki kolme muutakin positiivisuutta henkivää vaihtoehtoa olisivat olleet ihan paikallaan. FC KTP selvisi lähes kaikista korona-ajan vaikeuksista ja vastoinkäymisistä, ja futiskausi päättyi riemukkaasti miesten edustusjoukkueen veikkausliiganousuun!

Kotkalaisessa jalkapalloilussa tapahtui kaudella 2020 paljon muutakin myönteistä. FC KTP:n naisten joukkuekin nousi sarjaporrasta ylemmäs, Kakkoseen, yhteistyöseura Peli-Karhujen miesten joukkue teki saman tempun omassa sarjassaan, ja lisäksi vielä FC KTP Juniorit ry. toi ensimmäisenä toimikautenaan lisää ryhtiä paikkakunnan junnujalkapalloon.

Vähääkään aliarvioimatta muita saavutuksia, on se kuitenkin miesten joukkueen asema ja iskukyky, jolla palloilukaupunki Kotkaa perinteisesti arvioidaan muualla Suomessa. Nousun jälkeen seura sai paljon sijaa valtakunnantason medioissa, ja Kotkan paluuta pääsarjaan pidettiin ”tervetulleena”.

Jatkossa olemme entistä suurempien urheilullisten haasteiden edessä ja meidän on osoitettava, että olemme liigapaikkamme ansainneet, eikä noiden samojen kehujien tarvitse heti kohta tulla sanomaan, että ”kiitos ja näkemiin!”

Mutta tuo viheliäinen korona! Se ei ole vieläkään hellittänyt otettaan, eikä kukaan voi varmuudella sanoa, mitä ensi kausi tuo tullessaan. Päättynyt vuosi oli todella raskas, ja se kävi FC KTP:nkin kukkarolla lupaa kysymättä.

Ihan rehellisesti, taistelimme olemassaolostamme ja harkitsimme jo toiminnan lopettamista. Kriittisillä hetkillä joukko yhteistyökumppaneita tuli apuun, ja erittäin merkittävä toimenpide – ja samalla raskas – oli koko henkilöstön lomautus. FC KTP teki sen ensimmäisenä seurana, mutta heti kohta perässä seurasi muita.

Lomauttamalla onnistuimme pelastamaan seuran, mutta teimme uudessa ja ennenkokemattomassa tilanteessa myös virheitä. Jotkut pelaajista olisivat korona-aikana kaivanneet henkilökohtaista yhteydenpitoa ja tukea, mutta seurajohto välitti tietoa ensisijaisesti ”luottamusmiesten” eli kapteeniston kautta.

Jälkeenpäin olemme puutteemme tunnustaneet ja pyytäneet anteeksi. Puolustautua voi sillä, että seurajohtajatkin ovat vain ihmisiä. Kukaan ei tiennyt koronasta eikä voinut kevättalvesta ennustaa, mitä tapahtuu viikon, kuukauden tai puolen vuoden kuluttua. Annoimme pelaajille mahdollisuuden hakeutua muualla, mutta kaikki halusivat kuitenkin jäädä.

Koronapandemia leimasi vahvasti jalkapallokautta 2020. Se tuntui kaikkine rajoituksineen myös kentän tasolla. FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen kiitteli kasvomaskissaan miesten joukkuetta ensimmäisen Veikkausliigan nousukarsintaottelun jälkeen Arto Tolsa Areenalla. Peli Turun Palloseuraa vastaan päättyi 0–0. Pari päivää myöhemmin Turussa sitten pamahti; kotkalaiset tekivät siellä vierasmaalin, lopputulos oli 1–1, ja FC KTP nousi maamme pääsarjaan.

On koronassa ollut jotain hyvääkin. Talkootyön merkitys ja yhteishenki ovat korostuneet, ja jokainen euro on seuralle kelvannut, mistä tahansa se on sitten tullutkin.

Monissa muissa veikkausliigaseuroissa toiminnan pyörittäminen on raakaa bisnestä, ja meidänkin pitää pystyä kehittämään uusia, vakaita tulonlähteitä. Tosiasia kuitenkin on, että jatkossakin FC KTP joutuu ponnistamaan vahvasti talkoovoimiin nojautuen.

Tämä on iso haaste kaikille vapaaehtoisille, mutta ennen seuraavan talkootyövuoron alkua nautitaan vielä hetki:

Iso Kiitos pelaajille, muulle henkilöstölle, talkooväelle, yhteistyökumppaneille ja kannattajille! Me teimme sen – yhdessä!

Veikkausliigassa 2021 minimitavoitteemme on sarjassa säilyminen. Sijoittuminen kuuden parhaan joukkoon ja pääsy ylempään loppusarjaan olisi FC KTP:lle jo ”mestaruus”.

Viime kaudella jouduimme taistelemaan ensisijaisesti seuran olemassaolosta, ja siinä painissa uhrasimme paljon energiaa. Toivottavasti ensi vuonna korona ei kohtuuttomasti piinaa, ja voimme keskittyä toiminnan kehittämiseen.

Meille kotkalaisille HJK:n kohtaaminen on ollut ”kesän klassikko” – aina silloin kun se on ollut mahdollista. Sitä ottelua odotan nyt innolla.

Kotkan oma poika Juha Vainio on riimitellyt yhdessä suosikkikappaleistaan, kuinka ”pelas HJK ja Haka…” Sikermä on kaiketi tehty aikana, jolloin KTP ei ole ollut Klubin kaverina pääsarjassa. Mutta nyt on, ja jossain vaiheessa kesää pääsemme porukalla Arto Tolsa Areenalla laulamaan – Junnua mukaillen – että ”pelaa HJK ja KTP…”

Sitä odotellessa; kiitos kaudesta 2020, Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

JUKKA MUSTONEN

FC KTP:n puheenjohtaja

Tämä teksti on julkaistu FC KTP:n kausijulkaisussa numero 2/2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä lauantaina 19.12.2020. Osa jutuista on ollut jo tarjolla näillä seuran verkkosivuilla, ja loputkin julkaisun jutut on luettavissa täällä lähipäivinä. Tämän jutun kuvat ovat Mikko Mäkelän ottamia.