Perinnepäivänä vaalitaan muistoja

By 11/08/20202020, Uutiset

Nelivuotias Väinö sai vuosi sitten Harri-papalta synttärilahjaksi ensimmäisen KTP-paitansa. Viime viikolla poikanen säntäsi se päällä ensimmäisiin perhefutisharjoituksiinsa Aittakorven kentälle. Perinnepäivänä, ensi lauantaina, Väinö aikoo osallistua vihreä-valkoisessaan fanipaitakilpailuun Cafe & Bar Kaks7:ssa Kotkan kauppatorilla.

KTP:n jalkapalloilun perinnepäivä ensi lauantaina on tapahtumana nimensä mukainen. Päivää hallistee kaksi keskeistä teemaa; legendaarisen kotkalaisurheilijan Arto Tolsan elämäkerran julkistaminen sekä kahden vanhan ja maineikkaan seuran, FC KTP:n ja Vaasan Palloseuran, kohtaaminen Ykkösessä. Näiden tilaisuuksien ympärille on kerätty vielä palasia, jotka herättävät nostalgisia muistoja ja saattavat nostaa tunteetkin pintaan.

Perinnepäivä alkaa kaikille avoimella fanipaitakilpailulla Cafe & Bar Kaks7:ssa Kotkan kauppatorilla kello 11.00. Kansalaisia kannustetaan tulemaan paikalle suosikkiseuransa pelipaidassa ja kertomaan sen tarinan. Sarjoja on kaksi; KTP:n vihreä-valkoiset raitapaidat sekä paidat ”muusta maailmasta”.

Kotkassakin liikkuu paljon Messi- ja Ronaldo-faneja, mutta Barcelonan, Real Madridin tai Juventuksen väriä tunnustamalla ei välttämättä voiteta kansainvälistä sarjaa – ellei sitten Messi-paidassa ole vielä aistittavissa miehen itsensä hikeä.

Yhtä kaikki jokainen, joka rohkenee kertomaan oman paitansa tarinan – mistä se on kotoisin ja miten se on päätymyt haltijalleen – saa lipun iltapäivän FC KTP – VPS-otteluun. Juttuja arvio tuomaristo, ja sarjojensa parhaat paitatarinat palkitaan arvokkaasti.

Kello 12.00 torilla julkistetaan kotkalaislähtöisen toimittajan Kimmo Muttilaisen muistelmateos Arto Tolsasta. Peräti 456-sivuinen kirja ”Yksi yhdestätoista” on peittelemätön kertomus yhdestä maamme kaikkien aikojen parhaasta jalkapalloilijasta.

Kirjan julkistamistilaisuudessa ovat läsnä muun muassa Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, Kotka-seuran puheenjohtaja Jukka Lopperi, koko joukko Tolsan vanhoja pelikavereita ja paljon muita arvovieraita. Tapahtuman juontaa TV:stäkin tuttu toimittaja-tietokirjailija Jari Korkki.

Iltapäivällä tapahtumat siirtyvät Arto Tolsa Areenalle. Juniorikentällä ja pääareenalla pelataan junnumatseja, mitkä nekin muistuttavat siitä, ettei FC KTP:ssa eletä vain muistojen varassa.

KTP:n jalkapalloilun perinnepäivänä kunnioitetaan muun muassa vanhoja mestareita. Siitä ensimmäisestä, vuoden 1951 Suomen mestarijoukkueesta, on olemassa komea taulu. Sen maalasi Haminassa 1924 syntynyt ja myöhemmin Kotkassa vaikuttanut taiteilija Päiviö Pyöttiälä. Itseoppinut surrealisti muutti 1970-luvulla Turun seudulle ja kuoli Paimiossa 2006. Pyöttiälän jalkapallotaulu koristaa nykyään FC KTP:n toimiston seinää.

Kello 15.00 alkaa ”Tolsalla” muistelmatuokio ”Nostalgiaa ja vanhoja mestareita”, joka sisältää tukevan annoksen historian lehtien havinaa. Mieliin palautetaan kaksi KTP:n voittamaa Suomen mestaruutta (vuodet 1951 ja 1952) sekä kaikki neljä Suomen cup-voittoa (1958, 1961, 1967 ja 1980). Mainetekojen joukkoon nostetaan myös seuran naisten saavuttama SM-pronssi vuodelta 1981.

Nostalgiahetkessä kuten myös iltapäivän muissa tapahtumissa kaikki elossa olevat mestarit ja mitalistit ovat kunniavieraina. KTP:n juhlavat vuodet esitellään kronologisessa järjestyksessä, ja Jari Korkin haastateltavana piipahtaa oman aikansa sankareita.

Iltapäivän urheilullinen anti huipentuu, kun 93-vuotias kotkalaisseura kohtaa vielä kolme vuotta vanhemman Vaasan Palloseuran (perustettu 1924). Ajan saatossa seurat ovat iskeneet yhteen useastikin, mutta edellisestä kohtaamisesta on vierähtänyt jo vuosia.

FC KTP – VPS-ottelun tauolla kuullaan vielä parhaat paitatarinat, ja voittajat palkitaan. Koko päivää sävyttää jalkapallohenkinen musiikki. KTP:n omista kannustuslauluista mutta myös fanibiisit Huuhkajista, Teemu Pukista ja eräistä muista futisyhteisöistä on koottu samalle tallenteelle, joka soi taustalla niin puolilta päivin Kaks7:ssa kuin myöhemmin Arto Tolsa Areenalla.

Ensimmäisiä KTP-lauluja oli Veikko Lavin viitisenkymmentä vuotta sitten säveltämä ja sanoittama ralli, josta on joskus tehty nauhoitekin. Se on vuosien saatossa kadonnut, mutta ei hätää… Lauantaina Lavin KTP-laulu esitetään Tolsalla livenä. Taustasoitot lähtenevät haitarista ja kitarasta, ja mieskuoron muodostavat seuran cup-mestarit vuodelta 1980. Yleisökin voi yhtyä lauluun. Sanoja on jaossa ja sävel helppo.

Ykkösen ottelun päätyttyäkään ei lysti lopu. Areenan ravintola-alueella järjestetään jalkapallohenkinen huutokauppa, jossa pannaan myyntiin muun muassa katsomon takaseinää koristaneet mestaruustaulut. Noita vanhoja ovat vuodet jo kovin kourin kohdelleet. Ne nostettiin seinälle tasan 20 vuotta sitten, kun Kotkan urheilukeskuksesta tuli Arto Tolsa Areena. Tyhjiksi eivät taulujen paikat jää, sillä saavutuksista muistuttamaan on jo asennettu uudet.

Vanhoihin mestaruustauluihin saadaan perinnepäivänä kaikkien läsnäolevien pelimiesten nimikirjoitukset. Huutokaupassa on rahamiehille ja -naisille tarjolla myös paljon muuta arvokasta ja mielenkiintoista. Myyntiin menee mm. Ykkösen ottelun pelipallo ja ensimmäinen Arto Tolsasta kertova kirja legendan omalla nimikirjoituksella.

Huutokaupan jälkeen on ravintola-alueella mahdollisuus seurata 40 vuoden takaista televisiotallennetta ”Cuppi nurin”. Se on Heikki Rokkasen tuottama ja Antero Kekkosen toimittama tunteikas dokumentti KTP:n Suomen cup-mestaruudesta vuodelta 1980.

Kaiken ohjelman tauottua ei Arto Tolsa Areenalta tarvitse poistua tyhjin käsin. Vanha maineikas leipätehdas, Vaasan mylly, nyttemmin Lantmännen, tarjoaa kaikille matkaevääksi pussilliset Creamy Ranch-täysjyväruislastuja.

KTP:n jalkapalloilun perinnepäivän ohjelmistoa 15.8.2020:

Kello 11.00 fanipaitakilpailu Cafe & Bar Kaks7:ssa Kotkan kauppatorilla

kello 11.00 KTP – Lahden Reipas, P13-ikäluokan Kakkosen ottelu Arto Tolsa Arenalla

Kello 12.00 Arto Tolsa-kirjan julkistamistilaisuus Cafe & Bar Kaks7:ssa Kotkan kauppatorilla

Kello 12.00 KTP – FC Futura (Porvoo), P15-ikäluokan Kakkosen ottelu Arto Tolsa Areenalla

Kello 15.00 ”Nostalgiaa ja vanhoja mestareita”, muistelmatuokio Arto Tolsa Areenalla

Kello 16.00 FC KTP – Vaasan Palloseura, Ykkösen jalkapalloa Arto Tolsa Areenalla

Kello 16.50 ottelun tauolla fanipaitakilpailun palkintojen jako ja Veikko Lavin KTP-laulun live-esitys

Kello 18.00 pelin jälkeen jalkapallohenkinen huutokauppa

Kello 18.30 ”Cuppi nurin”, KTP:n vuoden 1980 Suomen cup-mestaruudesta kertovan televisiodokumentin esitys

Pelin ja lisäohjelman jälkeen Lantmännenin täysjyväruislastuja matkaevääksi.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Matti Järvinen ja KTP:n arkisto