KTP:n joulukalenteri #21

By 21/12/20162016, Uutiset

KTP:n joulukalenteri esittelee tänä vuonna KTP:ssä, Kotkan TP:ssä ja FC KooTeePeessä pelanneita pelaajia vuosien ja vuosikymmenien takaa.

KTP:n joulukalenterista paljastuu pelaaja, joka kantoi pelinumeroa 21 palatessaan kotkalaisjoukkueeseen vuonna 2002. Hän on Mauri ”Mane” Keskitalo, joka on syntynyt 25. syyskuuta 1965.

10 ensimmäistä vuotta Helsingissä asunut Keskitalo aloitti jalkapallon harrastamisen HJK:n junioreissa, aluksi kaupunginosajoukkueessa, kunnes siirtyi ikäluokkansa edustusjoukkueeseen. Harrastaminen jatkui muuton myötä sittemmin Tuusulassa, paikallisessa Palloseurassa ja sieltä C-juniori-ikäisenä keravalaisjoukkue KP-75:n riveihin. Ensimmäiset miesten ottelut hyökkääjänä viilettänyt Keskitalo pelasi vuonna 1983 Hämeenlinnan Pallokerhon kakkosdivisioonajoukkueessa.

–Pelasin ensimmäisellä kaudella puolet kaudesta ja olihan se jännittävä kokemus päästä edustusjoukkueeseen. Taisin siinä muutaman maaliakin tehdä, Keskitalo muistelee.

Keskitalo kertoo keskittyneensä seuraavana talvena ylioppilaskirjoituksiin ja siten talviharjoittelu joukkueen mukana jäi vähiin. Tämä näkyi kevätkierroksen otteluissa peliajan vähyytenä, mutta lunastin kauden mittaan pelipaikkansa.

–Sen muistan toiselta kaudeltani, että pelasimme MyPaa vastaan noususta Ykköseen ja siihen aikaan vanhempani olivat jo muuttaneet Kouvolaan ja jäi toisen osaottelun jälkeen heidän luokseen. Emme pystyneet nousemaan HPK:n kanssa ja seuraava kausi päättyi pettymykseen, kun putosimme Kolmoseen, Keskitalo kertoo.

Peliura jatkui vuonna 1986 MyPassa, joka pelasi tuohon aikaan Ykkösessä. Neljän vuoden jälkeen aika oli kypsä kokeilla pääsarjatasolla pelaamista. Keskitalo sai sopimuksen hallitsevan mestarin, lahtelaisen Kuusysin riveihin. Debyyttikaudellaan Keskitalo onnistui tekemään viisi maalia.

–Maaleista huolimatta en ollut tyytyväinen kauteen, sillä joukkueen pelityyli ei sopinut minun kaltaiselleni hyökkääjälleni. Olihan se mukava kokemus, kun pääsimme pelaamaan myös Euroopan cupissa, Keskitalo sanoo.

Keskitalo palasi Kuusysi-vuoden jälkeen takaisin MyPaan, jonne koottiin todellista huippunippua päävalmentaja Harri Kampmanin johdolla.

–Seurassa haluttiin nousta liigaan ja sinne hankittiin liigan ylijäämäpelaajia. Esimerkiksi keskikentällä pelasi Yrjö ”Ykä” Happonen, jota pidän parhaimpana keskikenttäpelaajana kenen kanssa olen saanut pelata samassa joukkueessa. Hän osasi syöttää minne palloa halusin, Keskitalo sanoo.

MyPa-kausi päättyi liiganousuun ja joukkue vahvistui seuraavaksi kaudeksi entisestään. Muun muassa Jari Litmanen siirtyi HJK:sta punavalkoisten vahvuuteen.

–Eihän se liiganousu mikään helppo juttu ollut, sillä varmistimme nousun vasta päätöskierroksen ottelussa Kemin Palloseuraa vastaan. Nousimme tappiotilanteesta 3–1 voittoon ja tein kaksi maalia. Samoin edellisen kierroksen ottelussa KontUa vastaan nousimme tappiotilanteesta maalin voittoon, Keskitalo muistaa.

–MyPa-vuosista 1992 oli ehdottomasti paras, ja silloin meillä oli myös huikea hyökkäyskalusto. Voitimme Suomen cupin ja sarjatulokkaana sijoitumme lopulta neljänneksi. Hyydyimme hieman loppukaudesta ja mitalisijat karkasivat, hän jatkaa.

Kotkaan Keskitalo siirtyi kokeneena pelaajana vuonna 1999. Vuotta aiemmin hän oli pelannut vielä MyPassa, mutta tämän kauden hyökkääjä aloitti Kakkosessa pelanneessa FC Kuusankoskessa.

–Olin jo aikeissa lopettaa jalkapallon, kunnes kesäkuussa näin MyPan kotipelissä Kotkan TP:n toimitusjohtajan Jukka Vakkilan, joka kyseli kiinnostustani tulla Kotkaan. Vastasin heti myöntävästi. Lopulta neuvottelut etenivät todella nopeasti, Keskitalo sanoo.

Ensimmäisellä Kotkan-kaudellaan Keskitalo viimeisteli 17 pelaamassaan ottelussa viisi maalia, mutta seuraavalla kaudella maalimäärä nousi 13 täysosumaan.

–Kausi sujui henkilökohtaisesti hyvin, mutta joukkueena kausi oli suuri pettymys. Pääsimme Suomen cupin finaaliin, jossa HJK oli loppuhetkien maalilla 1–0 parempi. Minulla oli vielä maalin jälkeen hyvä paikka tasoituksen tekemiseen, mutta pallo viuhui hieman takatolpan ohi, Keskitalo kertaa.

Keskitalo sai uralleen uutta nostetta kahdesta Kotkan TP -kaudestaan ja siirtyi vuodeksi 2001 FC Lahden riveihin. Alku lupaili kokeneelle hyökkääjälle hyvää, kunnes hän putosi vaihtopelaajaksi ja sai peliaikaa pääasiassa vaihtopenkin kautta. Keskitalo palasi Kotkaan vielä 2002, kun joukkue tavoitteli nousua takaisin Veikkausliigaan. Alku oli erinomainen, ikään kuin paluu olisi ollut tähtiin kirjoitettu. Keskitalo viimeisteli ensimmäisessä ottelussaan ensimmäisellä kosketuksella ottelun voittomaalin.

–En tätä olisi muistanutkaan, mutta muistan sen, kun jo kävellessäni vaihtopenkille ottelun alussa, antoivat yleisö minulle suosionosoituksia. Ylipäätänsä Kotkassa pelaaminen on jäänyt erittäin lämpimänä muistona mieleeni. En ole koskaan pelannut muualla, missä olisi näin intohimoinen kotiyleisö ja tunnelmalliset kotiottelut, Keskitalo sanoo.

Tämän jälkeen Keskitalo vetäytyi pääosin alasarjoihin vain harrastamaan jalkapalloa. Hän pelasi vielä vuonna 2005 nelikymppisenä muutamassa Rakuunoiden Ykkösen ottelussa. Tänä päivänä hän jatkaa yhä jalkapallon harrastamista Kutosessa pelaavan Rummun riveissä sekä MyPan ikämiesjoukkue Ruutiukkojen sunnuntaipeleissä.

–Toivotan Kotkaan lämpimästi terveisiä. Nousu vaatii kovaa työtä. Uskon, että Jallu Rantanen on sopiva valmentaja kotkalaiseen ilmapiiriin räiskyvänä persoonana. Toivotan joukkueelle menestystä, sillä Kotkassa kuuluu olla vähintään Ykkösen, mielellään liigatason joukkue, Keskitalo sanoo.