Koskenrinteellä ja FC KTP:lla paljon yhteistä

By 26/08/20202020, Uutiset

Kotkalaisella palvelutaloyhdistyksellä Koskenrinteellä ja jalkapalloseuralla FC KTP:lla on samanlainen arvomaailma ja pitkä historia. Muun muassa niistä aineksista syntyi toimiva yhteistyö. Palvelutaloyhdistyksen kummipelaajat Sara Korpela (vasemmalta maskien takana) ja Paavo Voutilainen sekä FC KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jari-Pekka Gummerus piipahtivat Närhintien toimipisteen pihapiirissä vetämässä Koskenrinteen asiakkaille taukojumppaa. Toiminnanjohtaja Sirpa Kotola (oikealla) seuraa, että kakki tapahtuu koronaohjeiden mukaisesti.

Harrastus- ja kilpailutoimintansa ylläpitämiseksi FC KTP:kin on riippuvainen hyvistä yhteistyökumppaneista. Onneksi niitä on vuosien varrella riittänyt, ja tälläkin hetkellä tukijoiden joukko lasketaan kymmenissä ellei peräti sadoissa.

Valtaosa kumppanuuksista on niin sanottujen kivijalka- tai keskisuurten yritysten kanssa, joille seura pyrkii tarjoamaan vastinetta erilaisilla palveluilla tai näkyvyydellä muun muassa ottelutapahtumissa.

Yksi FC KTP:n yhteistyötahoista on kotkalainen palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry. Se ei edusta aivan perinteistä käsitystä ”sponsorista”, mutta urheiluseura ainakaan ei halua olla rajaamassa ketään ulkopuolelle, ellei sitten kumppanin toiminta ole omien arvojen vastaista.

Me lähdimme FC KTP:n matkaan viime vuonna ja haluamme olla hengessä mukana jatkossakin, toteaa palvelutaloyhdistys Koskenrinteen toiminnanjohtaja Sirpa Kotola ja jatkaa:

Urheiluseura on luonteva yhteistyökumppani, sillä meillä molemmilla on samanlainen arvomaailma ja pitkä historia. Koskenrinne täyttää tänä vuonna 75 vuotta, ja 1927 perustettu KTP on vieläkin vanhempi kotkalainen instituutio. Toimimme molemmat ihmisten kanssa ja ihmisten parhaaksi, korostaa Kotola.

Kilpailu kiristyy vanhustenhuollossakin

Sirpa Kotola myöntää, ettei Koskenrinne vanhustenhuollon palveluntuottajana ole aiemmin panostanut suurestikaan markkinointiin.

Ikääntyviä asiakkaita riittää ikääntyvässä Kymenlaaksossa, mutta kyllä meidän siitä huolimatta on tehtävä toimintaamme näkyväksi. Vanhusala on muuttunut varsin kilpailluksi, kun hankintalainsäädännön muutosten myötä toimintaan on tullut paljon uusia toimijoita, ja -malleja on pitänyt rakentaa kokonaan uusiksi, toteaa Kotola.

Kohderyhmämme ovat vanhuksia, joita emme välttämättä tavoita lehtien tai sosiaalisen median kautta. Monilla heistä on kuitenkin lapsia ja lapsenlapsia, jotka elävät ajassa ja ovat liikunnallisia. Siksikin urheiluseurayhteistyö on toimiva, ja tieto kulkee, sanoo Sirpa Kotola.

Teemapäivänä tulimme tutuiksi”

Viime vuonna, kun Koskenrinteen ja FC KTP:n yhteistyö koeponnistettiin, Sirpa Kotolaan teki lähtemättömän vaikutuksen yhdistyksen ja seuran teemapäivä.

Saimme vieraaksi nuoria urheilijoita – mies- ja naispelaajia sekä valmentajia – jotka ulkoiluttivat vanhuksia ja viettivät yhteistä aikaa. Siinä eri sukupolvet kohtasivat, ja tutustuimme toistemme maailmaan, Sirpa Kotola selvittää.

Tänä vuonnakin samanlainen ulkoilupäviä oli suunnitelmissa, mutta tiukat koronarajoitukset estävät sen toteutuksen. Korvaavia ratkaisuja on kyllä keksitty, kertoo Kotola.

Koskenrinteellä omat kummipelaajat

Yhteistoimintasopimukseen kuuluu nyt muun muassa Koskenrinteen näkyvyys painotuotteissamme, some-kampanja, pääsylippuja järjestämiimme tapahtumiin sekä kummipelaajat miesten ja naisten joukkueissa. Miesten joukkueessa hän on Paavo Voutilainen ja naisten joukkueessa Sara Korpela, selvittää FC KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö sekä naisten päävalmentaja Jari-Pekka Gummerus.

Sirpa Kotolan käsityksen mukaan Koskenrinteen asiakaskunnasta löytyy FC KTP:n kannattajia, jotka ovat aika ajoin katsomossakin kannustamassa.

Faneja on myös henkilökunnan joukossa, ja työntekijöiden etuisuuksiin kuuluu mm. pääsylippuja urheiluseuran tapahtumiin, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Sirpa Kotolan urheilumyönteisyys on ymmärrettävää. Nuoruusvuosien harrastuksiin kuului rytminen kilpavoimistelu Pyhtään Kisassa ja Arola-tyttönimellä hän saavutti henkilökohtaisen Suomen mestaruuden ja Kisan joukkuessa SM-hopeaa. Vielä joitakin aikoja sitten Sirpa Kotola toimi kotkalaisen uimaseura Aquilan oto. toiminnanjohtajana.

Taukojumpan jälkeen koko porukka asettui ryhmäkuvaan Koskenrinteen palvelutalon puiden katveessa.

Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry.

o perustettiin 5.6.1945 kotkalaisen vanhustenhuollon yksityiseksi palveluntuottajaksi.

o perustamisen aikoihin tunnettiin nimellä Kotkan Vanhainkodin Kannatusyhdistys.

o ensimmäinen toimipiste, Koskenrinteen Koti Närhintiellä, valmistui 1955. Sen jälkeen on valmistunut Kotka-Koti Itäkadulle ja Karhula-Koti Sudenkadulle sekä Karhunkulman kohtaamispaikka Karhunkadulle. Tänä vuonna ”perheeseen” on liittynyt Maria-Koti. Lisäksi yhdistys omistaa Sapokassa senioritalokiinteistön.

o Koskenrinne toimii yhdistyspohjalla, voittoa tavoittelemattomana ja voittoa jakamattomana.

o toiminnan päätarkoitus on tuottaa laadukkaita ja ihmisystävällisiä asumis-, hoiva- ja hyvinvointipalveluita iäkkäille kotkalaisille. Perustehtävänä on vanhusten fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen sekä asiakkaiden elin- ja asunto-olojen parantaminen.

o uutena toiminnan muotona on vuoden 2020 alkupuolella käynnistetty kehittämishanke ”Kotona täälläkin”. Se on suunnattu yli 55-vuotiaille maahanmuuttajille ja rakentuu pääasiassa kerhotoimintaan. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi kolmivuotiselle hankkeelle erittyisavustusten rahastosta puoli miljoonaa euroa. ”Kotona täälläkin” työllistää kolme henkilöä.

o Koskenrinteen asumisyksiköissä asuu tällä hetkellä noin 300 henkeä, ja erilaisten palveluiden piirissä yhdistyksellä on kaikkiaan noin 500 henkeä.

o henkilökuntaa palvelutaloyhdistyksellä on noin 100.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä

Tämä juttu on ollut luettavissa FC KTP:n kausijulkaisussa 2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä 25.7.2020. Tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty ajankohtaan sopivaksi. Kausijulkaisun muitakin juttuja on julkaistu seuran verkkosivuilla.