Bastia-peli oli Juha Lehtisen “suuri ottelu”

By 02/09/20192019, Uutiset

Tästäkin Juha Lehtinen (vasemmalla) muistetaan. Kuva on KTP:n Euroopan cup-voittajien cupin ottelusta ranskalaista Bastiaa vastaan Kotkan urheilukeskuksessa 13.9.1981. Siinä pelissä Lehtinen teki Afrikan parhaana pelaajanakin palkitun, pelätyn kärkimiehen Roger Millan (keskellä) aseettomaksi. Raitapaidassa oikealla on Kari Bergqvist.

 

Siviilielämässä pääasiassa pankkialalla työskennellyt ja urheilussa jalkapalloilijana kunnostautunut Juha Lehtinen on poissa. Hän oli syntynyt Kotkassa 2.10.1953 ja kuoli 5.8.2019. Lehtinen oli sairastellut jo jonkin aikaa, mutta siitä huolimatta hänen lähtönsä tuli monille yllätyksenä.

Juha Lehtinen oli Kotkan lyseon ja kauppaopiston poikia. Ensisijaisen leipätyönsä hän teki Kotkan Säästöpankissa johtoelimissä. Lehtisen epäkiitollisena tehtävänä oli olla mukana myös siinä prosessissa, jolla Säästöpankin toiminnot lopetettiin vuosituhannen vaihteessa. Myöhemmin hän työskenteli muun muassa kiinteistöalalla isännöitsijänä.

Lehtinen oli palveluammateissaan helposti lähestyttävä, rento herrasmies, mutta hieman enemmän miehestä löytyi särmää harrastusmaailman puolelta jalkapallossa. Hän oli Kotkan Työväen Palloilijoiden kasvatti, mutta merkittävän osan aikuisvuosistaan Lehtinen edusti naapuriseura Jäntevää.

Juha Lehtinen teki paluun raitapaitaan 1981, mutta valitettavasti noita pääsarjakausia SM-tasolla kertyi vain kaksi, sillä vakava jalkavamma syksyllä 1982 päätti pelaajauran ennen aikojaan.

Varttuneemman urheiluväen mieleen on jäänyt yksi Lehtisen pelaamista otteluista, jossa edellisvuoden Suomen cup-mestari KTP kohtasi ranskalaisen Bastian Euroopan cup-voittajien cupin ottelussa Kotkan urheilukeskuksen syyskuisessa illassa 1981.

Puolustajana Lehtisen vastuulla oli tehdä Bastian pelätty kärkimies Roger Milla aseettomaksi, ja siinä työssä kotkalainen onnistui täydellisesti. Lehtisen vartioimana kamerunilaishyökkääjä jäi ilman maaleja, mutta niin jäi KTP:kin. Lähempänä osumaa oli kotijoukkue, kun Heikki Lammen laukaus osui tolppaan.

Millaa osattiin varoa, sillä jo vuonna 1978 hänet oli valittu ”Vuoden pelaajaksi” Afrikassa, ja myöhemmin kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA nimesi miehen vielä ”Vuosisadan afrikkalaispelaajaksi”.

Cup-voittajien cupin toisessa osaottelussa Korsikan saarella Juha Lehtinen ei nilkkavammansa takia pystynyt pelaamaan. Milla pääsi tälläämään yhden osuman, Bastia voitti 5-0 ja meni jatkoon.

– Bastia-peli kotona oli ”Jussilta” upea esitys. Varmastikin hänen uransa paras, muistelee Lehtisen silloinen pelikaveri Jouko Suuronen.

Urheilukeskuksessa pelatun Bastia-ottelun tapahtumat palautuvat nopeasti myös KTP:ta valmentaneen Kalervo Paanasen mieleen, ja erityisellä kunnioituksella hän ajattelee Juha Lehtistä sekä pelaajana että ihmisenä.

– Juha oli hieno mies sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänellä oli aineksia pitempikestoisempiinkin edustustehtäviin. Harmi vain, että polvivamma katkaisi uran, kun Lehtinen oli jalkapalloilijana parhaassa iässä (28 vuotta), toteaa Paananen.

Juha Lehtistä jäävät kaipaamaan lähiomaiset, mm. kolme tytärtä ja kuusi lastenlasta. Jussia muistelevat lämmöllä myös laaja ystäväpiiri sekä vanhat pelitoverit.

MATTI JÄRVINEN