Argo on lomansa ansainnut

By 24/12/20202020, Uutiset

Veikkausliigaan nousua ilakoitiin FC KTP:n leirissä perinteisin menoin, ja päävalmentajakin pääsi (lue: joutui) vaatteet päälle suihkuun. Raskas kausi tuntui kuitenkin Argo Arbeiterilla koko kropassa, ja hän jaksoi juhlia nousua vain pari päivää. Voimat palaavat nyt kotitöissä Virossa. FC KTP on koko ajan mielessä, ja sorvin ääreen työmies palaa vuoden alusta.

FC KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter viettää raskaan kauden jälkeen hyvin ansaitsemaansa lomaa kotonaan Viimsissä Tallinnan kupeessa Virossa. Valmentajalle riitti pari riehakasta saunapäivää muiden liiganousijoiden matkassa, minkä jälkeen mies pakeni lepäämään perheensä pariin.

Futisvuosi oli kaikkine käänteineen todella haastava, ja se tuntui koko kropassa. Kotiin päästyäni vain lepäsin viikon verran, enkä jaksanut ajatella jalkapalloa, vaikka sitä olisi ollut kotisohvalla televisiostakin tarjolla, Arbeiter avaa.

Nyt olen jo palautunut, ja uutta joukkuetta ja kautta rakennetaan taas. Olen tiiviisti yhteydessä Kotkaan, ja tapaamme uuden apuvalmentajani Liivo Leetman kanssa täällä lähes päivittäin, kertoo Argo.

Arbeiter palaa ”sorvin ääreen” tammikuun 4. päivänä ja tuo Leetman mukanaan, mutta sitä ennen arkeen kuuluvat vielä omakotitaloasujan askareet.

Kauden aikana pisin lomajakso oli kaksi päivää, ja nyt nurkat huutavat tekeviä käsiä, Argo Arbeiter kertoo.

Argon vaimo ja lapset asuvat pysyvästi Virossa, eikä koko perheen muuttoa Kotkaan ole vakavasti harkittu.

Ingel-vaimo on töissä pankissa, ja pojat – Hans 19 sekä kaksoset Kiur ja Emil 14 – käyvät koulua ja juuri nyt etänä kotoa käsin, perheenpää selvittää.

Nyt on joulu, jota vietetään Virossa samassa hengessä kuin Suomessa.

Ihmisillä on peräkkäisiä vapaapäiviä, ja perheet ja suvut kokoontuvat yhteen niissä olosuhteissa, jotka koronamääräykset sallivat. Täällä virukseen sairastuneita on saman verran kuin Suomessa, vaikka meitä virolaisia on paljon vähemmän, Arbeiter toteaa.

Argo Arbeiter lomailee perheen parissa Viimsissä Virossa. Arbeiterin ruokakuntaan kuuluvat isän lisäksi vaimo Ingel sekä pojat Hans (takana keskellä) sekä kaksoset Kiur ja Emil.

FC KTP aloittaa yhteisharjoittelun vuoden alusta, ja päävalmentaja toivoo, että silloin olisi sopimuspelaajia listoilla jo reilu joukkueellinen.

Ihannentilannehan tietysti olisi, että koko jengi olisi heti kasassa, mutta viimeistään sitten, kun Suomen cup käynnistyy helmikuun alusta.

Päävalmentaja Arbeiter on iloinen, että rosteriin tulee liigavaatimukset täyttäviä paluumuuttajia.

Aleksi Tarvonen, Johannes Laaksonen ja Matias Tamminen ovat kaikki hyviä pelaajia, joille löytyy paikka kokoonpanossa, kehuu koutsi KTP-taustaisia tulokkaita.

Arbeiter haluaa vielä muistaa veikkausliiganousun varmistanutta jengiään.

He olivat kaikki hyviä jätkiä ja tekivät pirun kovan työn vaikeissa olosuhteissa. Heidänkin kanssaan on keskusteltava ja tarjottava mahdollisuutta samalla, kun jatkamme uuden joukkueen rakentamista, painottaa päävalmentaja.

Arbeiter tietää, että osa viime kauden miehistöstä on jo tehnyt ratkaisunsa ja jatkaa uraansa toisaalla.

Se on kuitenkin osa jalkapalloa on tulijoita ja on menijöitä eikä lähtijöiden perään voi jäädä surkuttelemaan. Kukaan ei ole korvaamaton, valmentaja tähdentää.

Arbeiter painottaakin, ettei joukkuetta kasattaessa tunteille saa antaa liikaa sijaa.

Joku haluaisi korostaa paikallisuutta, ja joku toinen taas joitain muita arvoja. Jos menestystä halutaan, on kaikille pelipaikoille löydettävä parhaat pelaajat niillä resursseilla, jotka meillä on.

Liivo Leetma (keskellä) aloittaa virallisesti työt Argo Arbeiterin valmentajaparina tammikuussa. Kuva on parin vuoden takaa Tallinnasta, jossa pelattiin ystävyysottelu Suomen ja Viron maajoukkuelegendojen kesken. Kolmas mies vasemmalla on Mati Pari. Kaikilla heillä on kolmisenkymmentä maaottelua Viron paidassa.

Parin-kolmen viikon harjoitusjakson jälkeen FC KTP kohtaa Ilveksen treenimatsissa tammikuun lopulla, ja cup-pelejä on sitten luvassa helmikuussa.

Maaliskuussa on ohjelmassa leiritystä Virossa. Sillä reissulla kohtaamme ainakin Viron mestaruusarjan kakkosen Paiden Tallinnassa. Veikkausliiga alkaa sitten huhtikuussa, ja vaikka joukkueen kokoaminen onkin vielä vaiheessa, niin kyllä minimitavoitteen pitää olla vähintäänkin sarjassa säilyminen, päävalmentaja vahvistaa.

Argo Arbeiter on tehnyt jo pari vuotta virolaista jalkapallohistoriaa. Hän oli ensimmäinen virolainen päävalmentaja Suomen Ykkösessä ja nyt myös ensimmäinen virolainen päävalmentaja Veikkausliigassa.

Historian havinaa on siinäkin, että Arbeiter oli keskeisenä pelaajana nostaamassa KTP:ta liigaan vuonna 1998 ja nyt hän teki saman valmentajana. Kysyttäessä miehen on vaikea määritellä, kumpi nousu on tuntunut makeammalta.

Hienoja hetkiä mutta luonteeltaan niin erilaisia. Pelaajana olet ensisijaisesti vastuussa vain itsestäsi; harjoittelet, syöt ja nukut, ja olet sitten joukkueen käytettävissä. Valmentajana on ajateltava koko jengiä. Ossin (kakkosvalmenta Virta) ja Jordin (kunto- ja maalivahtivalmentaja Berengue) kanssa teimme valtavasti taustatyötä 24/7 ja se tuotti toivottua tulosta, myhäilee päävalmentaja tyytyväisenä.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Argo Arbeiterin albumista

Tämä juttu on julkaistu FC KTP:n kausijulkaisussa numero 2/2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä lauantaina 19.12.2020. Osa jutuista on ollut jo tarjolla näillä seuran verkkosivuilla, ja loputkin on luettavissa täällä lähipäivinä.