Tuulahdusta 1960-luvulta

By 14/05/20212021, Uutiset

Anttoni Huttunen (keskellä) on kenties ainoana poissa vahvuudesta, kun KTP:n valmennusjohto valitsee kokoonpanon perjantain Veikkausliigan otteluun Hakaa vastaan Valkeakoskella. Kuva on talvisesta harjoitusottelusta helsinkiläistä PK-35:tä vastaan Arto Tolsa Areenalla. (Kuva: Mikko Mäkelä)

”Pelas HJK ja Haka, multa katkes kraka…” laulaa Junnu Vainoa. Jotain samaa nostalgiaa on, kun Haka ja KTP kohtaavat legendaarisalla Tehtaan kentällä  (rakennettu 1934) perjantaina klo 18.30. Pitkästä aika on siis edessä klassisten jalkapallojoukkueiden pääsarjatason mittelö. Näin vanhemmalle polvelle on jotain eroa kohdata SJK tai Haka tai HJK. Vaikka kohta pelaajat ja seuratkin ovat täysin jotain muuta kuin kultaisella 1960-luvulla.

Hakan ja KTP:n budjetit pyörivät samoissa luvuissa: KTP 1,35 miljoonaa euroa ja Hakan 1.05 miljoonaa euroa ja pelaajabudjetitkin suurin piirtein samoissa: KTP 0,4 miljoonaa euroa ja Hakan 0,45 miljoonaa euroa. Joten tältä osin joukkueet kulkevat rinta rinnan.

Viime kaudella Haka säilyi nippa nappa Veikkausliigassa juuri ennen TPS:aa, jonka KTP puolestaan voitti karsinnoissa. Tältäkin osin tuntuu, että Haka on KTP:lle parempi tasonmittari kuin viime kierroksen Honka. Hakalla on kahdesta ottelusta yhtä monta tappiota ja maaleja tehtynä yksi. KTP:lla kahdesta ottelusta tunnetusti yksi tasapelipiste ja tehtyjä maaleja kaksi.

Hakan valmentajana toimii toista kautta ”Tornion terrieri” Teemu Tainio, joka palloili menestyksekkäästi aikanaan ammattilaisena Ranskassa ja Englannissa. Viime kaudella säilyminen sarjassa oli minimitavoite, tänä vuonna pitäisi sitten parantaa. Tosin Tainio sai edellisen Inter-pelin jälkeen tuomareilta punaisen kortin kommentoituaan pelin jälkeen oikeudenjakajien toimintaa ja on siksi pois illan valmennustehtävistä.

Joukkueena Haka on tyypillinen Veikkausliigan joukkue. Joukkue vilisee ulkomaalaisia pelaajia ja aloituksessa lienee yksi-kaksi-kolme kotimaista. Viime vuodesta Haka menetti mm. Anton Popovitchin ja Eero Markkasen. Tulopuolella on tukku ulkomaalaisia.

Joukkueen luottopelaajia ovat maalivahti Mika Hilander, puolustaja Luiyi De Lucas, keskikentän Youri Loen sekä hyökkäyksen Aleksander Vucenovic ja Ishmael Yartey.

Hilander lienee kauden tärkein hankinta. Ilveksestä siirtynyt maalivahti tuonee puolustukseen johtajuutta ja rauhallisuutta. De Lucas on Dominikaanisen tasavallan maajoukkuemies, joka jo viime kaudella palloili Valkeakoskella. Keskikentän Loen on hollantilainen, ja hänestä Haka lienee kaavaillut Popovitchin saappaiden täyttäjää keskikentälle.

Itävaltalainen Aleksander Vucenovic on tämän kauden viimeinen hankinta, jolta Haka odottaa tehoja hyökkäyspäässä. Ghanalainen laituri Yartey on pelannut menestyksellä aikanaan KPV:ssa. Hän on eritysesti Hakan fanien suosiossa oleva vahva hyökkääjä.

IS:n Veikkausliiga-lehden mukaan Hakan normikokoonpano on: maalissa Mika Hilander, puolustajat: Eero-Matti Auvinen, Luiyi De Lucas ja Niklas Friberg,  keskikentällä: Henri Malundama, Youri Loen, Jacob Bushue, Jami Kyöstilä ja kärjessä: Ishmael Yartey, Aleksander Vucenovic sekä Samuel Chidi.

KTP lähtee otteluun ilman kolhuja ja saa kentälle normi miehistönsä. Vain MyPasta tulleella Anttoni Huttusella on pieniä vammoja. Viime ottelusta jäi paljon parannettavaa, mutta jos KTP pystyy samaan kuin Seinäjoella niin kuka tietää, jos vaikka pisteet matkaisivat Kotkaa.

KTP:lla on nyt takana kaksi Veikkausliigan peliä, joten sarjan vauhti ja taitotaso ei ole joukkueelle arvoitus. Liigassa ei ole aikaa funtsia, vaan pallo pitää saada ripeästi liikkeelle.

Joukkueenjohtaja Esa Vilkki kommentoi Hakaa ennen perjantain peliä.

-Haka on pelannut hyvin kaksi ensimmäistä peliään, vaikka kohta on ne hävinnytkin. Joukkue varmasti haluaa voittaa ja on siksi valmis pitämään palloa ja tekemään työtä voiton tähden.

Tehtaan kentälle saadaan ottaa 50 katsojaa, mikä tekee pelistä edes hieman pelin tuntua. KTP:lla on Hakan jälkeen kaksi tiukkaa vieraspeliä; Inter Turussa ja Ilves Tampereella.

-Toivottavasti kesäkuun 10. päivänä, kun KTP kohtaa HIFK:n Kotkassa, niin mekin voisimme saada katsojia Arto Tolsa Areenalle, toteaa Vilkki.

TEKSTI: Jukka Lopperi

Kirjoittaja on jo 1960-luvulta asti pelejä seurannut syntyperäinen kotkalainen. ”Noina aikoina puolustajia olivat Järvinen ja Rahikka, tukimiehenä Puranen, välihyökkääjänä Peni, hyökkääjinä Vanhanen, Pietiläinen…”, Lopperi muistelee. Hän kuuluu kirjoittajakaartiin, joka ennakoi ja raportoi KTP:n otteluja kauden aikana.