Rico Finnäs kulki omaa reittiä Kotkaan

By 06/08/20212021, Uutiset

Rico Finnäs on heinäkuun hankintoja FC KTP:n Veikkausliiga-joukkueessa. Hän kasvoi miehen mittaan Espanjassa, ensimmäinen aikuisten seura Suomessa oli Myllykosken Pallo, ja Kotkaan pelaaja siirtyi mahtiseura Helsingin Jalkapalloklubista. Nyt kotipelikenttänä on Arto Tolsa Areena.

FC KTP on pestannut joukkueeseensa toistaiseksi viisi uutta pelaajaa sen jälkeen, kun jalkapallon Veikkausliigan siirtoikkuna avautui heinäkuun 13. päivänä. Pelimiehistä kolme – Diawandou Diagne, Rico Finnäs ja Ian Garrett – ovat puolustajia ja Juan Esnáider sekä Erikson Carlos (taiteilijanimeltään Tiquinho) hyökkääjiä.

Uudet ulkomaanavut tulevat eksoottisista maista, mutta vähintäänkin mielenkiintoinen on myös Rico Finnäsin elämäntarina. Hän kulki omaa reittiään Kotkaan.

OTTELUENNAKON TARJOAA K-RAUTA KOTKA

Rico Finnäs syntyi kohta 21 vuotta sitten Jyväskylässä, ja myös hänen vanhempansa ovat pesunkestäviä suomalaisia. Pikku-Ricon isä ja äiti ottivat uuden suunnan elämässä ja muuttivat Aurinkorannikolle etelään, kun poikanen oli neljän vanha. Nuori mies onkin kasvanut käytännöllisesti katsoen koko ikänsä Espanjassa.

Kävin kouluni siellä, ja jalkapalloilukin tuli kuvaan mukaan melko pian. Kaksi vuotta sitten palasin Suomeen – ensisijaisesti jalkapalloilun takia – mutta arkeen kuuluu nyt myös opiskelua, Rico Finnäs selvittää.

Futarina Finnäs on saanut Espanjassa hyvät pohjat.

Eivät ne opit siellä varmastikaan niin hirveästi poikkea siitä, mitä meillä tiedetään, mutta olennaista on tekeminen. Jalkapalloilu on tärkeä asia espanjalaisille, ja se on läsnä kaikkialla, Rico Finnäs korostaa.

Nuoret pojat pelaavat futista aina, kun se on mahdollista; koulussa välitunneilla, kaduilla ja pihoilla sekä illalla treeneissä. Ja aina vähintään kolme-neljä tuntia päivässä, kertaa Finnäs kokemaansa.

Harvinainen kuva Finnäsin perheen arkistosta: Rico Finnäs ja Kotkan oma poika Teemu Pukki kymmenkunta vuotta sitten. Rico oli viettämässä kesää isänsä Jyrkin kotikaupungissa Kuopiossa, kun HJK ja Pukki tulivat KuPSin vieraaksi Veikkausliigassa. Rico bongasi Pukin ja halusi suosikkinsa kanssa samaan potrettiin. Kun isällä oli kamera, ja nuoren pojan toive toteuttamiskelpoinen, jäi tämä kuva muistoksi jälkipolville. Rico Finnäs pelasi joskus lomillaan KuPSin ja ja äitinsä kotikapungin, Pietarsaaren Jaron junnuissa. Oheisessa kuvassa sini-keltainen verkkaripuku on kuitenkin CD Torreviejan.

Rico Finnäs saavutti menestystäkin juniorina Espanjassa ja nyt hän toivoo urakehitystä täällä Suomessa. Ensi askeleet aikuisten sarjoissa Finnäs otti Myllykosken Pallon joukkueessa Ykkösessä, ja seuraava steppi olikin sitten jo isompi, kun paikka löytyi Helsingin Jalkapalloklubista.

Runsas vuosi sitten Rico Finnäs teki ”yksi plus yksi vuotta”-mallisen sopimuksen HJK:n kanssa. Nuoren miehen liigabebyytti on viime kaudelta, mutta jatko ei ole edennyt ihan tähdenlennon lailla. Heinäkuun alussa Klubi vapautti Finnäsin sopimuksesta ja antoi hänelle mahdollisuuden etsiä uutta osoitetta.

HJK on massiivinen organisaatio, jolta odotetaan ja jopa vaaditaan aina menestystä. Miesten puolella edustus-HJK:ssa ja reservijoukkue Klubi 04:ssä on pelaajia yhteensä yli 40, jotka kaikki haluaisivat kuulua siihen jengiin, josta liigajoukkueen päävalmentaja Toni Koskela valitsee miehistönsä, toteaa Rico Finnäs, jonka mielestä hänelle oli nyt viisainta lähteä hakemaan kasvualustaa muualta.

Halusin kuitenkin jatkaa liigatasolla. Ei minulle hirveästi tarjouksia tullut, mutta olen kuitenkin kiitollinen KTP:n antamasta mahdollisuudesta, Finnäs jatkaa.

Rico Finnäsin mielestä Kotkalla on ihan liigakelpoinen jengi kasassa.

Porukassa on osaavia pelaajia, ja meillä on hyvä henki. Nyt pitää vain saada kaikki palaset kohdalleen, ja taistelemme syksyä kohden kyllä sarjapaikasta, uskoo Rico Finnäs.

KTP:n seuraava vastustaja liigassa on vaativin mahdollinen, kun hallitseva mestari, sarjajohtaja ja Rico Finnäsin entinen työnantaja HJK tulee vieraaksi Arto Tolsa Areenalle lauantaina.

Kotkan uusi vahvistus saa hänkin olla mukana pelissä, sillä Finnäsin siirto HJK:sta KTP:hin oli lopullinen, eikä siihen liity mitään lainamiehen rajotteita.

Minulla on asunto Helsingissäkin, ja kaikki klubilaiset ovat kavereitani, mutta sillä ei ole nyt merkitystä. Lauantaina mennään sen seuran ehdoilla, kenen ”leipää syöt”, Rico Finnäs vakuuttaa.

Rico Finnäs debytoi jo viime kaudella Veikkausliigassa HJK:n paidassa, ja nyt pääsarjamatseja on luvassa lisää vihreä-valkoisissa.

FC KTP:n pestaamat pelaajat siirtoikkunnan avauduttua 13.7.2021:

Rico Finnäs

o Syntynyt 14.10.2000, Jyväskylä

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 20/175/70, vasen puolustaja

o Rico muutti perheineen Espanjan Orihuela Costaan 4-vuotiaana ja asui siellä pääsääntöisesti kesään 2019 asti, jolloin hän palasi Suomeen.

o Siviiliura: ensimmäisen vuoden opiskelija Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä liiketalouden linjalla.

o Pelaajaura juniorina: pelaajana ensin englantilaisten Sheffield Unitedin ja Charlton Athleticin sateliittiseuroissa Espanjassa ja sittemmin CD Torreviejassa, Real Murciassa, Elche FC:ssä ja Ranero CF:ssä.

Murciassa Finnäs saavutti kaksi U14-junioreiden aluemestaruutta. Ranero pelasi Espanjan U19-juniorien ylintä Division de Honour-sarjaa. Vastustajia olivat muun muassa LaLigan Villarrealin, Valencian, Levanten ja Atletico Madridin junnut. Finnäsin viimeisenä juniorikautena (2019) Espanjassa Ranero säilytti paikkansa pääsarjassa. Finnäs oli Raneron kapteeni.

Finnäsin kanssa samaan aikaan Division de Honouria pelasivat mm. Villarrealia edelleen edustava nigeralaistaustainen Samuel Chukwueze sekä Espanjan maajoukkuemies Ferran Torres. Hän on Valencian kasvatti, mutta edustaa nyttemmin Englannin Valioliigan Manchester Cityä.

o Pelaajaura Suomessa: Finnäs siirtyi Suomeen elokuussa 2019 ja pelasi loppukauden aikana 11 ottelua Myllykosken Pallossa. MyPa säilytti paikkansa Ykkösessä.

Tammikuussa 2020 Rico Finnäs siirtyi Helsingin Jalkapalloklubin organisaatioon ja hän pääsi tekemään ensi esiintymisensä Veikkausliigassa vierasottelussa Rovaniemen Palloseuraa vastaan syyskuun 28. päivänä. Pääasiassa nuorukainen pelasi Kakkosta HJK:n reservimiehistössä Klubi 04:ssä (15 ottelua). Joukkue nousi kaudeksi 2021 Ykköseen.

Ennen Kotkaan siirtymistään Finnäs pelasi Klubi 04:ssä Ykköstä seitsemän ottelua. Viimeisin Klubi-edustus on Gnistan-pelistä kesäkuun 21. päivältä.

o Rico Finnäs on kuulunut myös 21-vuotiaiden maajoukkueen valmennusryhmään.

Diawandou Diagne

o Syntynyt 28.7.1994, Thiès, Senegal

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 26/175/63, puolustus-keskikenttä

o Pelaajaura: Aspire Academy 2012 (Senegal), 2013–14 KAS Eupen (Belgian liiga), 2014–15 FC Barcelona B (Espanjan Segunda Divisioona, toinen sarjataso), 2015–19 KAS Eupen, 2019–2021 Delhi Dynamos/Odisha FC (Intian liiga).

o Belgian liigassa, kakkostasolla ja cupissa Diagne on pelannut noin 150 ottelua, Espanjassa 30 peliä ja viimeisimmät työtehtävät ovat Intiasta, jossa miehen sopimus päättyi 31.5.2021. Diagne nimettiin 16.12.2014 Barcelonan ykkösjoukkueen kokoonpanoon Espanjan cupin (Copa del Rey) ottelussa SC Huescaa vastaan (Barca voitti 8–1), mutta senegalilainen ei saanut peliaikaa.

o Maaotteluedustuksia: kaksi ottelua Senegalin miesten maajoukkueessa ja yhdeksän peliä juniorimaajoukkueissa.

Erikson Carlos Batista dos Santos (Tiquinho)

o Syntynyt 26.2.1995, Belo Horizonte, Brasilia

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 26/169/60, hyökkääjä

o Pelaajaura juniorina: Corinthians Alagoano ja Betinense (Brasilia).

o Pelaajaura aikuisiällä: 2015–16 Betinense (Brasilia), 2016 Minas Gerais (Brasilia), 2016–18 Rio Branco (Brasilia), 2018 Sagamihara (Japani), 2019 Rio Branco, 2019–21 HIFK (Helsinki, Suomi), 2021 FC KTP.

o Tiquinho pelasi debyyttikaudellaan Veikkausliigassa kaikki HIFK:n ottelut ja teki niissä 10 maalia. Kaudella 2020 brasilialainen kärsi loukkaantumisista, pelasi kahdeksan ottelua ja teki niissä yhden maalin.

Kuntoutusjakson jälkeen Tiquinho palasi HIFK:n pelaavaan miehistöön huhtikuussa 2021. Ennen siirtymistään Kotkaan Erikson Carlos oli HIFK:n kokoonpanossa kolmessa liigaottelussa.

Juan Esnáider

o Syntynyt 31.1.1992, Madrid, Espanja

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 29/183/80, hyökkääjä

Kasvattajaseura: Villarreal CF (Espanja)

o Pelaajaura: 2014 Real Zaragoza B, 2015 SD Huesca, 2016 CD Toledo, 2016–2017 Lausanne (Sveitsi), 2018 Merida AD ja CD Tudelano, 2018–2021 Navalcarnero, 2021 FC KTP.

Esnáiderin edustamat espanjalaiseurat ovat maan kolmannen ja neljännen sarjatason joukkueita, joissa hän on pelannut 138 ottelua ja tehnyt 20 maalia. Kaudella 2016–17 mies edusti Sveitsin Superliigan Lausannea.

Kaudella 2020–21 Juan Esnáider pelasi Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Navalcarnero-seurassa Segunda B:ssä. Hyökkääjä oli isossa roolissa Espanjan cupin (Copa del Rey) ottelussa pääsarjaseura Eibaria vastaan. Esnáider teki joukkueelleen kaksi maalia, kun Navalcarnero voitti pelin 3–1.

o Muuta: Juan Esnáiderilla on kaksoiskansalaisuus. Hän on syntynyt Madridissa Espanjassa, mutta isä on argentiinalainen – jalkapalloilija hänkin ja poikaansa nimekkäämpi. Juan Senior on pelannut viidessä eri maassaa, muun muassa Espanjan pääsarjassa LaLigassa 166 ottelua madridilaiseuroissa Realissa ja Atleticossa. Isä Esnáider pelasi myös Mesteriden liigassa 14 ottelua ja edusti Argentiinaa kolmessa A-maaottelussa. Vanhempi Esnáider on tätä nykyään valmentaja ja työskentelee nyt Japanissa.

Ian Garrett

o Syntynyt 3.4.1996, Kalamazoo, Michigan, USA

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 25/171/60, vasen puolustaja

o Pelaajaura Euroopassa: 2018 Vaasan IFK (Kakkonen), Jakobstad BK (Kakkonen), 2019 Nyköpings BIS (Ruotsin kakkonen), 2020 Vaasan Palloseura (Ykkönen), 2021 FC KTP.

Veikkausliigaa:

FC KTP – HJK (Helsinki) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 7.8.2021 kello 17.00

Kuopion Palloseura – FC KTP Kuopion keskuskentällä sunnuntaina 15.8.2021 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Jyrki Finnäs, HJK ja Matti Järvinen