Parasta oli yleisö – HIFK vei pinnat

By 10/06/20212021, Uutiset

Veikkausliigakauden ensimmäisessä kotkalaisessa yleisöottelussa oli paikalla 2511 katsojaa, kun KTP kohtasi Helsingin IFK:n Arto Tolsa Areenalla torstaina. Tuo väkimäärä oli liigakierroksen paras. Se oli kuitenkin kotkalaisittain laiha lohtu, sillä vierailija vei sarjapinnat pääkaupunkiin. – Aurinkokatsomon yleisömeren edessä pallosta taistelevat KTP:n Pierre-Daniel Nguinda (vasemmalla) ja Antti Mäkijärvi sekä HIFK:n Jake Dunwood.

Reippaasti yli 2000 katsojaa – tarkalleen ottaen 2511 henkeä – oli paikalla Veikkausliigan ensimmäisessä kotkalaisessa yleisöottelussa Arto Tolsa Areenalla torstaina. Kauniissa kesäillassa käydyn kamppailun voiton vei kotiväen harmiksi kuitenkin IFK Helsingistä 0–2 (0–1).

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S

HIFK oli enimmän aikaa pelintekijän paikalla, ja se hallitsi matsia viimeistä viittätoista minuuttia lukuunottamatta. KTP pyristeli, mutta vasta lopussa, kun kehiin saatiin vaihtomiehiä. Tällöin myös tunnelma lämpeni, ja eloa tuli niin kentälle kuin katsomoonkin. Se ei kuitenkaan riittänyt, ja pinnat matkasivat ansaitusti pääkaupunkiin.

KTP:n valmentaja Argo Arbeiter ilmoitti ennen peliä varautuvansa vastustajan kovaan prässiin.

HIFK on muuttanut viime vuodesta kovasti tyyliään. Joukkueen espanjalaisen valmentajan Joaquin Gomezin johdolla joukkue pelaa peliä, joka perustuu pallonhallintaan ja prässiin.

Ja tässä Arbeiter oli aivan oikeassa. Ensimmäisellä jaksolla KTP:lla oli vaikeuksia avauksissa ja katsomosta kuuluikin useasti: ”Älä!” – eli pelonsekainen huuto, kun penkkiriveillekin näytti, etteivät pelaajat tiedä, minne palloa pitäisi pelata.

KTP aloitti asetelmalla 4-4-2: maalissa Anton Lepola, puolustuslinjana Pierre-Daniel NguindaMichael OgungbaroMohamadou SissokoFran Alvarez, keskikentällä Antti MäkijärviDavid RamadingayeAsier ArranzThomas Agyiri ja kärjessä Anton Eerola sekä Alain Ebwelle.

Heti alussa näkyi, että vauhti on kovempaa kuin ykkösdivarissa, ja vastustaja tulee herkeämättä ja nopeammin kiinni. Aikaa miettimiseen ei juuri ole.

Niin ja alusta asti HIFK:n tunnetusti kovaääninen faniryhmä kentän päädyssä otti selkävoiton kotikatsomosta…

Ensimmäisellä jaksolla KTP oli aika kivasti mukana, vaikka kohta pallonhallinta – ainakin allekirjoittaneen mielestä – oli vieraille 60 prosenttia KTP:n 40:ää vastaan.

KTP:n Ebwelle pääsi pariin otteeseen vasemmalta keskelle, ja 18. minuutilla HIFK:n maalivahti Calum Ward joutui heittäytyen torjumaan tarkan laukauksen.

22. minuutilla HIFK:n Jake Dunwood pääsi vasemmalta läpi ja lähietäisyydeltä ammutun vedon Lepola torjui heittäytyen.

HIFK:n Jusif Ali (vasemmalla) teki Veikkausliiga-uransa ensimmäisen maalin, jolla vierailija otti 0–1-johdon. KTP:n Thomas Agyiri oli hänkin lähellä onnistumista ottelun lopussa, mutta IFK-vahti Calum Ward torjui Agyirin laukauksen. Taustalla Kotkan Mohamadou Sissoko.

34. minuutilla HIFK tuli vaarattomasti oikealta ja pallo ajautui seitsemään metriin Jusif Alille, joka sijoitti pallon oikeaan alakulmaan – 0–1 vieraille. Kukaan KTP:n pelaajista ei ehtinyt häiritsemään.

Vielä 45. minuutilla Ali ampui oikeaan tolppaan. Tolppa oli kuitenkin tällä kertaa maalivahdin paras kaveri, ja tauolle mentiin HIFK:n maalin johdossa.

Toisen jakson aluksi IFK:n Keaton Isaksson pääsi jatkamaan kaukaa annetun vaparin kovaa ja vapaasti, mutta KTP:n onneksi yli. Ja edelleen kotikatsomo oli kovin hiljainen. Mieleen tuli entisen hakalaisen Esko Malmin haastattelu joskus muinoin:

Kotkalainen katsomo on tänä päivänä aivan muuta kuin 60-luvulla. Silloin vastustajan ei ollut kiva olla, meteli oli niin kova. Tänä päivänä kotijoukkueen kannustus on aika vaisua verrattuna siihen 60-luvun meteliin.

55. minuutilla tuli pelin ratkaisu. HIFK:n tehopelaaja Moshtagh Yaghoubi ampui kaukaa kovaa. Lepola Kotkan maalissa joutui torjumaan eteensä, ja vieraiden Pipe Saez ehti ensimmäisesi palloon; helppo jatkolaukaus ja 0–2 vieraille.

Argo, vaihtoja, alkoi kuulua katsomosta, ja tulihan niitä reilun tunnin pelin jälkeen ja hieman myöhemminkin: Aleksi Tarvonen tuli Mäkijärven tilalle, Matias Lindfors korvasi Ebwellen, Alvarez sai tehdä tilaa Matias Paavolalle, ja vielä lopussa Johannes Laaksonen vaihdettiin Arranzin paikalle sekä Niklas Leinonen Ramadingayen tilalle.

Vaihdot piristivät kotijoukkuetta selvästi; tuli taistelua, painettiin maalille ja tilanteita syntyi. Ja mikä tärkeintä yleisökin syttyi kannustamaan omiaan. 76. minuutilla Agyiri veti kovaa, mutta vierasvahti Ward torjui pallon yli maalin.

Viimeiset 15 minuuttia KTP painosti – valitettavasti ilman tulosta.

Lopussa oli vielä taistelun tuntua; molemmat porukat hieman lämpenivät, ja muun muassa KTP:n Sissoko tuuppi vastustajan tehomiestä Yaghoubia pelin ollessa poikki. Viime hetkillä vielä HIFK:n Erikson Carlos pääsi yksin läpi, mutta Lepola tuli hyvin vastaan, ja päätöslukemat – 0–2 HIFK:lle – jäivät voimaan.

Torstain pelin hahmo ”Tolsalla” oli HIFK Pipe Saez. Hän teki vieraiden toisen osuman ja oli muutenkin monessa mukana. Huonosti ei pelannut KTP:n Pierre-Daniel Nguindakaan.

Maalit: 34 min. 0–1 Jusif Ali, 55 min. 0–2 Pipe Saez.

Tilastot (KTP ensin mainittuna): laukaukset 9–15, kohti maalia 2–6, rikkeet 18–8, paitsiot 0–0, kulmapotkut 6–7, keltaiset kortit 2–1, punaiset kortit 0–0, torjunnat 4–2.

Kokoonpanot, KTP: Anton Lepola: Pierre-Daniel Nguinda (varoitus), Michael Ogungbaro, Mohamadou Sissoko, Fran Alvarez (81. Matias Paavola); Asier Arranz (87. Johannes Laaksonen), Antti Mäkijärvi (61. Aleksi Tarvonen), David Ramadingaye (87. Niklas Leinonen), Thomas Agyiri, Alain Ebwelle (61. Matias Lindfors); Anton Eerola.

HIFK: Calum Ward; Tino Palmasto, Sakari Mattila, Aldayr Hernandez; Macario Hing-Glover, Jake Dunwoody, Moshtagh Yaghoubi, Felipe Saez; Jusif Ali (79. Mosawer Ahadi), Juan Antonio Entrena (varoitus. 63. Aatu Kujanpää), Keaton Isaksson (85. Erikson Carlos).

RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Pipe Saez HIFK, 2 tähteä Moshtagh Yaghoubi, 1 tähti Jusif Ali.

Veikkausliigaa:

FC KTP – AC Oulu Arto Tolsa Areenalla tiistaina 16.6.2021 kello 18.30

HJK (Helsinki) – FC KTP Bolt Arenalla torstaina 24.6.2021 kello 18.30

TEKSTI: Jukka Lopperi KUVAT: Mikko Mäkelä