Nimekäs ja tehokas Turun Inter ”Tolsalle”

By 30/08/20212021, Uutiset

FC Interin Benjamin Källman (pallon kanssa) teki Turussa ensimmäisen kotijoukkueen maaleista, kun isännät voittivat kauden ensimmäisen kohtaamisen 2–1. Myöhemmin Källman on tehnyt osumia lisää ja hän on Veikkausliigan maalintekijätilaston kärjessä. KTP:n David Ramadingaye (maassa) ei pelaa tiistaina varoitustilin täytyttyä.

Tiistaina, elokuun viimeisenä päivänä, KTP saa kotikentällä vastaansa rästiottelussa Turun FC Interin. Interin, joka kärkkyy sarjassa kakkossijaa yhdessä KuPS:n, SJK:n ja ehkä vielä FC Lahdenkin kanssa.

Näin ollen Interillä on yhtä paljon pelissä kuin putoamista vastaan rimpuilevalla kotijoukkuellakin. Toukokuussa Turussa pelatun kamppailun voitti Inter maalein 2–1, joten noiden numeroiden valossa KTP:lla voisi olla mahdollisuus.

Viidessä viimeisessä ottelussa Inter on kohdannut muun muassa KTP:n pahimmat kilpailijat: Oululle tappio vieraissa 0–2, sitä ennen niin ikään vieraissa tappio myös Hakalle 0–1, mutta voitto vieraissa Maarianhaminasta 2–0. Joten hyvää vertailukohdetta kotjoukkueelle löytyy.

OTTELUENNAKON TARJOAA K-RAUTA KOTKA

Interin ja KTP:n historiat ovat täysin erilaiset. Kotijoukkue on vuonna 1927 perustettu työväen palloilujoukkue, joka tosin on tänä päivänä aivan jotain muuta kuin 94 vuotta sitten. Inter on puolestaan yksityisellä rahalla (Håkans) eloon polkaistu TPS:n ja ÅIFK:n kilpailija.

Turkulaisseuran synty on jossain 1990-luvun alussa. Perustajan, Stefan Håkansin, poika etsi tuolloin itselleen seuraa ja isä totesi: Jos on muka vaikea löytää porukkaa, niin perustetaan oma!

Niin joukko vanhempia kokoontui yhteen perustamaan uutta turkulaista jalkapalloseuraa. Inter nousi 1996 Veikkausliigaan, jossa se on nyt pelannut yhtäjaksoisesti siitä asti.

Vuonna 2008 seura voitti sekä Suomen mestaruuden että liigacupin. Lisäksi seura on voittanut Suomen cupin 2009 ja 2018. Kahdella edelliskaudella joukkue on saavuttanut SM-hopeaa.

Tänä päivänä Inter taistelee sarjan kakkospaikasta eikä ansiotta, sillä joukkue on varsin nimekäs ja myös pelillisesti tehokas. Seuran viimeinen hankinta on pienikokoinen, väkkärä hyökkääjä-keskikenttämies Petteri Forsell, joka siirtyi Turkuun Puolan Stal Mielecinistä sopimuksen päätyttyä.

Joukkuetta valmentaa jo kolmatta kautta espanjalainen Jose Riveiro, jonka opissa Inter on saanut pelillistä vakautta ja varmuutta niin, että tulosta syntyy joka vuosi.

Forsellista Riveiro on todennut: Taitava pelaaja, joka tykkää hyökätä aggressiivisesti kohti vastustajan maalia. Petterillä on myös koko pelikäsitys hyvin hallussa.

Inter ei ole vain Forsellin varassa, vaan joukkue on täynnä laadukkaita pelaajia. Maalissa pelannee Henrik Moisander, joka on hyvä jalalla ja pelin avaaja. Puolustuksen nimekkäimmät ovat Juuso Hämäläinen ja hollantilainen Rick Ketting. Hämäläinen on vahva pääpelaaja, jonka pelityyli on lähellä kotkalaista ahtaajafutista. Ketting puolestaan on vahva puolustuksen johtaja.

Keskikentältä löytynee Forsellin vierestä tuttu ja monikäyttöinen Matias Ojala. Kärjessä tekevät sitten tuhojaan Timo Furuholm ja Benjamin Källman. Furuholm on varsinainen Interin ikoni ja yksi sarjan ärhäkimmistä hyökkääjistä. Källman puolestaan johtaa maalipörssiä seitsemällä osumallaan.

Inter ei siis suotta ole sarjan kärjessä, ja pelkästään näiden mainittujen pelaajien mukanaolo tuo KTP:lle kosolti työtä ja tuskaa.

FC Interin Jesper Engström (pallon kanssa) antoi passin Benjamin Källmanin 1–0 maaliin Turussa toukokuussa. Muut pelaajat kuvassa vasemmalta KTP:n Anton Lepola, Mohamadou Sissoko ja Michael Ogungbaro sekä Interin Timo Furuholm.

KTP on juuttunut yhä pahemmin sarjan hännille. Nyt kun Oulu on saanut parilla-kolmella täsmähankinnalla pelinsä kulkemaan, on KTP:n lähin kiinniotettava Maarianhamina.

Maarianhaminaan on eroa sunnuntain jälkeen kuusi pistettä, Hakaan seitsemän ja todellisesti piristyneeseen Ouluun jo yhdeksän. KTP:lla on sarjassa vain yksi voitto – vieraissa keväältä Hakasta – ja viisi tasuria. Olisi jo aika ottaa se toinen voitto, mutta mutta…

Jos on Interillä hyväksi koettu permanentti, on KTP aloittanut jokaisen pelinsä eri kokoonpanolla. Edellisen matsin KuPSia vastaan KTP aloitti kokoonpanolla: Anton Lepola; Diawandou Diagne, Michael Ogungbaro, Paavo Vuotilainen, Rico Finnäs; Asier Arranz, Thomas Agyiri, David Ramadingaye; Johannes Laaksonen, Juan Esnaider, Alain Ebwelle ja kehiin pääsivät myös vaihtojen kautta puolustukseen Ian Garrett, keskikentälle Niklas Leinonen ja Tiquinho sekä vielä hyökkäykseen Matias Tamminen.

Tiistain pelin kotijoukkue pääsee aloittamaan melko terveenä. Varmasti poissa ovat David Ramadingaye, jolla on pelikielto sekä Matias Tamminen, joka Interin kirjoilla olevana pelaajana ei voi pelata isäntäänsä vastaan.

Veikkausliigan säännön mukaan puolet joukkueeseen nimetyistä tulee olla Suomessa kasvaneita pelaajia, ja neljän pitää käydä kentällä.

Tämä asettaa meille myös haasteita. Muun muassa Rico Finnäs lasketaan tämän mukaan ulkomaalaiskiintiköön, kertoo joukkueenjohtaja Esa Vilkki.

Toistakymmentä peliä on vielä jäljellä ja paljon pisteitä jaossa, joten voidaan kyllä sanoa, että säilymisen suhteenkin kaikki on omissa käsissä, Vilkki huomauttaa ja jatkaa. – Kohtaamme Maarianhaminankin vielä kahdesti.

Oulusta joukkueenjohtajalla on selvä käsitys. – Se on onnistunut erittäin hyvin hankinnoissaan. Viisi uutta pelaajaa oikeille paikoille, niin ei ole ihme, että tulosta syntyy.

Kaikki on siis vielä omissa ”jaloissa”. Pistejahti vaatii voittoja, eikä Inter ole haasteista se pienin.

Turun ottelussa toukokuussa KTP:n Johannes Laaksonen yrittää kuulostella, minkälaista kuviota Interin Arttu Hoskonen (vasemmalta), Alejandro Sanz ja Martti Haukioja suunnittelevat.

Veikkausliigaa:

FC KTP – FC Inter (Turku) Arto Tolsa Areenalla tiistaina 31.8.2021 kello 18.30

FC Honka (Espoo) – FC KTP Tapiolan urheilupuistossa lauantaina 11.9.2021 kello 17.00

FC KTP – Seinäjoen Jalkapallokerho Arto Tolsa Areenalla tiistaina 14.9.2021 kello 18.30

TEKSTI: Jukka Lopperi KUVAT: Tara Jaakkola