Musta ei muutu valkoiseksi: Honka oli parempi

By 08/05/20212021, Uutiset

Honka Espoosta oli KTP:ta parempi Veikkausliigan kotkalaisavauksessa Arto Tolsa Areenalla perjantaina. Kamppailu olisi voinut saada toisenlaisen luonteen, jos kotijoukkueen avauskokoonpanoon noussut Matias Tamminen (edessä) olisi ollut onnekkaampi heti pelin toisella minuutilla. Honka-vahti Tim Murray torjui kuitenkin Tammisen laukauksen. Kuvassa kotkalaisnuorukaista varjostaa Espoon Tapio Heikkilä.

KTP kärsi 1–3 (0–2) tappion Espoon Hongalle jalkapallon Veikkausliigan kotiavauksessaan Arto Tolsa Areenalla perjantaina. Mustaa ei kannata yrittää muuttaa valkoiseksi, ja itseään on turha pettää. Siksi on todettava rehellisesti, että vierailija voitti, koska se oli parempi.

Jos ei vielä perjantaihin mennessä tiennyt, mitä on pallonhallintapeli, niin silloin se viimeistään kävi selväksi. Honka on nippu taitavia pelaajia, jotka pystyvät pitkiinkin palloralleihin.

KTP oli koko ensimmäisen jakson ottavana osapuolena, ja sinä aikana Honka iski kaksi maalia. Kotijoukkueen 1–2 kavennus toisen jakson alussa herätti toiveita, jotka sitten vesittyivät, kun Espoo karkasi taas kahden maalin johtoon muutamaa minuuttia myöhemmin.

1–3 tilaanteessa voimasuhteet kentällä tasoittuivat. KTP:kin pääsi aika-ajoin dominoimaan, mutta se oli samalla myös eräänlainen harhakuva. Vieraiden ei tarvinnut turvallisessa johdossa esittää enää ihan parastaan.

Alain Ebwelle (vasemmalla), Lucas Kaufmann ja Asier Arranz olivat joukkueidensa parhaimmistoa Arto Tolsa Areenan perjantai-illassa.

Kotkan parhaat mestat olivat Alain Ebwellen pari sähäkkää läpiajoa vasemmalta laidalta ja Fran Alvarezin hyvä vapaapotku, joka viuhui vain tulitikkuaskin verran Hongan maalin oikeasta yläkulmasta ohi.

Perjantain pelistä jäi jossiteltavaakin. Kamppailu olisi voinut saada toisenlaisen luonteen, jos KTP:n Matias Tammisen laukaus jo toisella peliminuutilla olisi ollut hivenen napakampi.

Nilkas Leinonen riisti pallon keskialueella ja syötti sen Johannes Laaksoselle. Tamminen pääsi Laaksosen passista avopaikkaan, mutta Honka-vahti Tim Murray onnistui torjumaan Kotkan pojan vedon.

Siitä paikasta olisi pitänyt tehdä maali, ja ottelu olisi ollut ihan toisennäköinen, harmitteli KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter.

Kotkan koutsin mielestä toinen kohtalonpaikka oli sitten Hongan kolmas osuma kulman jälkeen.

Jos olisimme pystyneet säilyttämään tilanteen 1–2:ssa mahdollisimman pitkään, olisi vastustajakin saattanut käydä kärsimättömäksi, arvuutteli Arbeiter.

Argo Arbeiter tunnusti, ettei hänen joukkueensa pelannut nyt yhtä hyvin kuin maanantaina Seinäjoella, mutta…

Ei meidän tarvinne tätäkään esitystä hävetä. Honka tiedettiin hyväksi, ja sitä se oli.

KTP:n päävalmentajan käsitystä tukevat myös ottelun tilastot. Kotijoukkue voitti laukaukset 10–9 ja maalia kohti suuntautuneetkin 5–2.

Kotkan kapteeni David Ramadingaye tunnusti hänkin vastustajan paremmuuden.

Honka voitti juuri siksi. Harmittaa vain nuo vieraiden nopeat maalit ottelun alussa. Olihan meilläkin paikkamme jo ennen niitä. Se oli tilanne, joita olemme harjoitelleet. Treeneissä Tamminen on laittanut tuollaisia hyvin sisään, Ramadingaye totesi.

KTP:n kipparikin myönsi, ettei joukkue-esitys ollut nyt ihan sitä, mitä se oli sarja-avauksessa. Ramadingaye kiisti kuitenkin sen näkemyksen, että hänen jenginsä olisi ollut pelissä mukana kevyemmällä asenteella.

Jos vastustaja liikuttaa palloa niin taitavasti, ettei pääse lähellekään kiinni, niin ei sille sitten voi mitään.

Dave Ramadingayen mukaan tappionkin jälkeen oman joukkueen on vain uskottava omaan tekemiseen.

Meillä on hyviä pelaajia, ja tarvitsemme vain itseluottamusta lisää. Tämä on sittenkin monelle pelaajalle vasta ensimmäinen kausi Veikkausliigassa.

Seinäjoen reissun jälkeen KTP:n valmennusjohto oli tehnyt kokoonpanoon muutamia pelaajavaihdoksia. Rosterista olivat kokonaan poissa muun muassa Mohamadou Sissoko ja Thomas Agyiri. Toppariosastolla sai nyt Ingo van Weert tilaisuutensa.

KTP:n terävin oli nopea ja arvaamaton laitalinkki Alain Ebwelle. Matias Lindfors toisella laidalla on hänkin päässyt kahden matsin jälkeen jo liigavauhtiin. Keskikentällä Asier Arranz tekee paljon hyvää työtä molempiin suuntiin.

Hongan etevimmät ja aikaansaavimmat olivat kokeneet ulkomaalaiset Demba Savage (32 vuotta) ja Lucas Kaufmann (30). Gambialainen teki kaksi maalia, ja brassin tehot olivat maali ja syöttö.

Puutarhakaupungin pojat” olivat lähteneet oikein joukolla kannustamaan Espoon Honkaa. Heitä ei kylmä kangistanut. Koronarajoitukset olivat voimassa, ja enimmän aikaa jengi lymyili Areena-alueen ulkopuolella Tupakkavuoren pöheiköissä. Sieltä löytynevät myös ne kadoksiin jääneet norjalaisjumpperit.

Maalit:

7. min. 0–1 Demba Savage: Niklas Pyyhtiä pääsi keskittämään vasemmalta KTP:n maalin eteen. Savage sai pallon haltuunsa ja sijoitti ohi Kotka-vahti Anton Lepolan.

38. min. 0–2 Lucas Kaufmann: Duarte Tammilehto antoi pitkän syötön keskialueelta Kaufmannille rangaistusalueen rajalle. KTP:n puolustus ei ennättänyt blokkaamaan, ja brasilialaisen tarkka laukaus painui oikean tolpan kautta takakulmaan.

59. min. 1–2 Anton Eerola: Eerola ja Aleksi Tarvonen prässäsivät hyvin Honka-vahti Tim Murrayta sekä puolustuslinjan Matias Ralea ja Konsta Rasimusta. Tarvonen nappasi pallon ja laukaisi, Murrayhaparoi, ja Eerola pani pallon pömpeliin.

63. min. 1–3 Demba Savage: Honka sai kulmapotkun vasemmalta. Kaufmann keskitti, Savage oli takatolpalla vapaana ja gambialainen iski toisen osumansa.

Tilastot (KTP ensin mainittuna): laukaukset 12–10, laukaukset kohti maalia 5–2, rikkeet 12–8, paitsiot 1–3, kulmapotkut 4–5, keltaiset kortit 0–0, punaiset kortit 0–0.

RuutuPlussan tähtipelaajat, 3 tähteä: Demba Savage Honka, 2 tähteä: Lucas Kaufmann Honka, 1 tähti: Alain Ebwelle KTP.

Kokoonpanot, KTP: Anton Lepola; Pierre-Daniel Nguinda (81. Antti Mäkijärvi), Michael Ogungbaro, Ingo van Weert, Fran Alvarez; Matias Lindfors , Niklas Leinonen (66. David Ramadingaye), Asier Arranz, Alain Ebwelle; Johannes Laaksonen (54. Aleksi Tarvonen), Matias Tamminen (54. Anton Eerola).

Honka: Tim Murray; Nasiru Banahene, Henri Aalto, Tapio Heikkilä (46. Konsta Rasimus), Matias Rale; Niklas Pyyhtiä (67. Otso Koskinen), Lucas Kaufmann (76. Niilo Saarikivi), Duarte Tammilehto, Edmund Arko-Mensah (87. Rui Modesto); Darren Smith (76. Jean Marie Dongou), Demba Savage.

Tuomaristo: Jari Järvinen, avustavat erotuomarit Tapani Olkku ja Turkka Valjakka.

KTP on nyt pelannut sekä kotona että vieraissa. Kolme seuraavaa kamppailua joukkue käy vieraissa. Kotiareenalla raitapaidat näyttäytyvät seuraavan kerran kesäkuun 10. päivänä. Toiveita on, että HIFK-matsiin pääsisi jo yleisökin mukaan.

Veikkausliigaa:

FC Haka (Valkeakoski) – FC KTP Tehtaan kentällä perjantaina 14.5.2021 kello 18.30

KTP:n seuraava kotiottelu:

FC KTP – HIFK (Helsinki) Arto Tolsa Areenalla torstaina 10.6.2021 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä