Miehekäs liiga-avaus toi vieraista pisteen

KTP:n Matias Lindfors tälläsi Seinäjoella sellaisen osuman, joka kelpaa minkä tahansa TV-kanavan maalikimaraan. Todennäköisesti Veikkausliigan kauden komein maali on jo nähty, vaikka vasta ensimmäinen täysi kierros on pelattu. Lindfors teki paljon muutakin hyvää kentällä. Hän sai muun muassa SJK:n brasilialaisen Murilon (oikealla) turhautumaan. Sarjanousijalle piste vieraista on hieno avaus jalkapallokaudelle.

 

Sarjanousija KTP aloitti miehekkäästi Veikkausliigan hakemalla arvokkaan tasapelin Seinäjoelta maanantaina. Kotijoukkue SJK saa sekin olla tyytyväinen 1–1 (0–1) lopputulokseen näennäisestä kentän hallinnastaan huolimatta. Vieraillakin oli painostuskautensa sekä ottelun alussa että lopussa ja maalipaikkoja lisäosumiinkin.

Seinäjokisille jäi pelistä toki jossiteltavaakin. SJK sai rangaistuspotkun Asier Arranzin käsivirheestä 20. minuutilla, mutta Kotkan maalivahti Anton Lepola torjui hienosti Emmanuel Ledesman laukauksen.

KTP oli pelannut siihenkin asti uhrautuvasti omaa taktiikkaansa noudattaen, ja Lepolan urotyöstä koko joukkue sai lisäpuhtia.

Tiivis puolustus ja maalit vastaiskuista” tullee olemaan KTP:n tämän kauden tavaramerkki, ja Seinäjoella ainakin se toimi. SJK:n upealla OmaSp Stadionilla vierailija oli aika-ajoin vastaanottava osapuoli, mutta ei KTP missään tapauksessa jyrän alla ollut. Kotkakin liiti toveittain ylevästi, ja isännät joutuivat tomuttamaan vastustajan siipiä muun muassa neljän varoituksen verran.

KTP:ta pidettiin sarjakauden kynnyksellä heittopussina, jonka kohtalona uskotaan olevan pikainen paluu Ykköseen. Voihan siinä niin käydäkin. Vasta ensimmäinen pinna pistepussiin on saatu, mutta joukkueen itseluottamuksen laariin niitä ropisi maanantaina ainakin kolme.

Sarjanousija Kotkan esitys Seinäjoella oli liigakelpoinen, kun mittarina pidetään pitkäaikaista pääsarjaseuraa SJK:ta. Sille on povattu paikkaa kuuden parhaan sakissa, ja jääminen alempaan jatkosarjaan olisi isolla rahalla rakennetulle Jalkapallokerholle katastrofi.

Kotkassa ei tasurista kannata liikaa riehaantua. Lopputulos Seinäjoelta on joidenkin mielestä varmastikin ”vahinko”. Jos pinnoja tulee pian lisää, ne ovat vielä ”yllätyksiä”, mutta jos joukkue jatkaa samanlaista pelaamista pidempäänkin, kannattaa KTP ottaa jo vakavasti.

Veikkausliigasta on nyt pelattu vasta ensimmäinen täysi kierros, ja sesonki jatkuu seuraavat puoli vuotta, mutta kauden 2021 komein maali on todennäköisesti jo nähty. Matias Lindforsin 0–1 johto-osuma 27. minuutilla kelpaa aivan varmasti ihan minkä tahansa TV-kanavan maalikimaraan.

SJK:n tasoitus tuli petolliseen aikaan heti toisen jakson alussa. Christhian Valencia hiipi viekkaasti puolustajan tontilta tökkäämään pallon etukulmasta sisään.

Kolumbialaispakin täysosumasta tuli mieleen KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiterin parhaat temput hänen pelivuosiltaan raitapaidassa 1990-luvun lopulta. Kirjoittajan verkkokalvoille on piirtynyt yksikin samantapainen härski tykitys uimalanpuoleisen päädyn maaliverkkoihin noilta vanhoilta hyviltä ajoilta.

Jalkapallokerho ammensi virtaa maalistaan, ja paremmalla tuurilla sekin olisi voinut saada osumia lisää. Se oli kuitenkin KTP, jolla oli onni matkassa – ja Michael Ogungbaro. 83. minuutilla pitkäraajainen nigerialaistoppari pelasti aivan Kotkan maalin alakulmasta vaihtomiehenä peliin tulleen SJK:n Jude Arthurin ärhäkän vedon.

Fran Alvarez (oikealla) kuten koko KTP:n puolustuslinja pelasi hyvin ja uhrautuvasti Seinäjoella. SJK:n valmentaja Jani Honkavaara jännittää taustalla, onnistuuko Rodrigo Arciero Kotkan espanjalaisen ohituksessa.

 

KTP:stä kaikki kentällä käyneet olivat onnistujia. Joitakin nimiä on kuitenkin pakko nostaa esiin. Maalissa Anton Lepola pelasti joukkueen ensimmäiseltä takaiskulta koppaamalla rankkarin ja torjumalla muutamia muitakin SJK:n lähentely-yrityksiä.

Koko puolustuslinja Lepolan edessä pelasi sekin mainiosti. Ogungbarosta tiedettiin jo viime vuoden perusteella, mikä hän on miehiään, mutta nyt kaikki muutkin pääsivät esittämään parhaita puoliaan.

Matias Lindforsilla riittää virtaa yleensä aina ja niin sitä piisasi maanantainakin. Hyvä ilta palkittiin upealla maalilla, josta puhutaan vielä pitkään.

Joukkueen uusimmalla tulokkaalla, Alain Ebwellellä, oli ennen SJK-matsia alla vain 10 viimeistä peliminuuttia tappiollisessa treenimatsissa Ykkösen Joensuun Jippoa vastaan. Kamerunilainen laitalinkki olikin maanantaihin asti iso kysymysmerkki, mutta ei välttämättä enää. Hän on nopea, taitava ja arvaamaton, ja Ebwellestä ja hänen juonikkaista passeistaan saattaa olla jatkossa paljonkin iloa KTP:n kärkimiehille.

Seinäjoella oli avauksessaan seitsemän ulkomaalaista, ja vaihdoissa heitä tuli sisään vielä kaksi lisää. Kaiken kaikkiaan ei-suomalaisia SJK:lla on 11. Taitavien mutta samalla temperamenttisten pelimiesten suuri määrä voi olla päävalmentaja Jani Honkavaaralle vahvuus, mutta se voi olla myös uhka.

Argentiinalainen Ledesma oli hukatusta rankkarista huolimatta isäntien ykkönen. Brasilialainen keskikenttämies Murilo aloitti hyvin, ja SJK:n peli kulki alussa pääasiassa hänen kauttaan vasemmalta. Toisella jaksolla mies katosi kuitenkin kuvasta – osittain turhautumisenkin takia.

Jo 172 liigapeliä ja niissä 52 maalia tällännyttä Tucoa osattiin pelätä, mutta varsin hyvin kamerunilainen kärkimies pysyi Kotkan puolustuksen pimennossa.

Vasta 18-vuotias Niklas Leinonen (oikealla) kiilasi monen kokeneemman pelimiehen ohi KTP:n avaukseen ja pelasi hyvin. Pallon kanssa Leinoselta yrittää karkuun Seinäjoen Daniel Håkans.

 

Häkellyttävän hienon maalinsa takia Matias Lindfors joutui jo ottelun tauolla RuutuPlussan tenttiin, ja vielä pelin jälkeenkin selostaja halusi kuulla Kotkan maalitykkiä lisää. Lindfors oli luonnollisesti hyväntuulinen ja veisteli herjaa kameran edessä.

En minä näin monessa haastattelussa ole ennen ollutkaan, heitti uransa ensimmäisessä liigapelissä heti maalinteossa onnistunut KTP:n mies.

En minä maalejakaan ole kovin montaa tehnyt, ja siksikin se oli varmastikin yksi urani komeimmista. Meillä Kotkassahan tehdäänkin vain komeita maaleja, hehkutti Lindfors ja viittasi varmastikin siihen Antti Mäkijärven komeaan puskuosumaan, jolla Kotka sinetöi nousunsa Veikkausliigaan viime syksynä Turussa.

RuutuPlus-ääni näki KTP:n joutuneen toisella jaksolla ahtaaseen paikkaan, ”SJK:n mankeliin”. Matias Lindfors ei tuota täysin allekirjoittanut.

Pelasimme suunnitelmamme mukaisesti, eikä SJK:kaan hirveästi paikkoja saanut painostuksesta huolimatta. Meidän olisi pitänyt pystyä pitämään palloa enemmän tai ainakin hyödyntämään maalipaikkamme tehokkaammin, Lindfors totesi.

Vieraspiste on on aina vieraspiste ja siihen on oltava tyytyväinen. Perjantaina on vastassa Honka Arto Tolsa Areenalla, ja silloin tehdään näitä samoja asioita vielä paremmin, sanoi tyytyväinen Kotkan poika.

Maalit:

27. min. 0–1 Matias Lindfors: KTP sai vapaapotkun vasemmalta rankkarialueen kulmasta, sivurajan tuntumasta. SJK:n puolustus putsasi heikosti Fran Alvarezin keskityksen, ja pallo kimposi maalintekijälle. Lindforsin oikean jalan volley-potku lähes vakaa-asennosta painui vastustamattomasti maalin oikeaan ylänurkkaan yli voimattoman SJK-vahti Jesse Östin.

49. min. 1–1 Christhian Valencia: SJK sai kulmapotkun oikealta. Emmanuel Ledesma antoi sen KTP:n maalin etukulmalle, josta Valencia tuikkasi sen tarkasti ohi Anton Lepolan. Kotka-vahti oli tilanteessa hyvin mukana, muttei ei aivan saanut näppejään pallon eteen.

Kokoonpanot, SJK: Jesse Öst; Nikko Boxall (varoitus), Matias Vainionpää, Christhian Valencia (v); Rodrigo Arciero (90. Niko Markkula), Pyry Hannola (v), Daniel Håkans (77. Jude Arthur), Murilo (v); Emmanuel Ledesma (90. Robin Sid), Tuco (77. Jake Jervis), Denys Olijnik.

KTP: Anton Lepola; Pierre-Daniel Nguinda, Michael Ogungbaro, Mohamadou Sissoko, Fran Alvarez; Matias Lindfors (78. Matias Paavola), Niklas Leinonen (62. David Ramadingaye, v), Asier Arranz, Alain Ebwellw (79. Thomas Agyiri); Anton Eerola (62. Matias Tamminen), Aleksi Tarvonen (87. Johanne Laaksonen).

Erotuomari: Joni Hyytiä

Tilastot (SJK ensin mainittuna): maalit 1–1, laukaukset 10–3, laukaukset kohti malia 3–2, kulmapotkut 6–2, rikkeet 17–13, varoitukset 4–1, ulosajot 0–0.

Veikkausliigaa:

KTP – FC Honka (Espoo) Arto Tolsa Areenalla perjantaina 7.5.2021 kello 18.30

KTP:n sitä seuraava ottelu:

FC Haka – KTP Valkeakosken Tehtaan kentällä perjantaina 14.5.2021 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: SJK