Kotkan pojan paluu Tolsalle

FC KTP kohtaa Joensuun Jipon harjoitusottelussa Arto Tolsa Areenalla lauantaina. Vieraiden mukana juurilleen palaa KTP:n kasvatti Topi Pasi. Kotkan poika on saavuttanut Jipossa keskeisen roolin, sillä hän on punapaitojen kapteeni. – Kuva on kaudelta 2018.

 

FC KTP pelaa harjoituskauden viimeisen treenimatsin lauantaina, kun Ykkösen Jippo Joensuusta tulee kylään Arto Tolsa Areenalle. Reilun viikon kuluttua maanantaina (3.5.) onkin sitten jo tosi kysymyksessä, kun raitapaidat köröttelevät Veikkausliigan avaukseen Seinäjoelle SJK:n vieraaksi.

KTP–JIPPO-ottelu pelataan vielä ilman yleisöä, ja toistaiseksi epävarmaa on, näkyykö kamppailu striimattuna jotain kautta. Asiaa valmistellaan ja siitä tiedotetaan heti, kun faktaa on.

KTP:n piti kohdata liigan kenraaliharjoituksessaan IFK Helsingistä, mutta ”Stadin Kingit” peruivat tulonsa myöhäisellä aikataululla syytä ilmoittamatta. Joukkueenjohtaja Esa Vilkille tuli kiire järjestää korvaavaa ohjelmaa ja lopulta miestä lykästi. Vilkin shakkilaudalla oli monta liikkuvaa nappulaa; KTP:n ja Jipon lisäksi FC Vaajakoski ja yhteistyöseura Peli-Karhut.

Jipolla oli jo sovittu peli Vaajakosken kanssa, mutta myös meidän kutsumme houkutteli. Joensuulaiset eivät kuitenkaan halunneet jättää Vaajakoskea pulaan, ja niin me täällä Kotkassa saimme innostettua PeKan matkaan. Molemmat pelaavat Kakkosessa – tosin eri lohkoissa – ja lopulta tämäkin kontakti palvellee heitä, Esa Vilkki arvelee.

KTP:lle ainakin Jippo kelpaa viimeiseksi sparraajaksi.

Se sopii mainiosti. Ei meidän pidä väheksyä heitä, vaikka joukkue pelaakin sarjaporrasta alempana. Jippo on varmastikin kova ja yllätyksellinen jengi Ykköseen. Sen arvaamattomuuden osoittaa 4–0 vierasvoitto Veikkausliigan AC Oulusta pari viikon takaa, KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter huomauttaa.

Jippo-ottelulla on vielä harjoituspelin status, mutta Arbeiter vakuuttaa, että kamppailu otetaan ikään kuin se olisi jo oikeaa sarjaa.

Valmistautuminen on sen mukaista ja parasta kokoonpanoa haetaan, Arbeiter toteaa.

Tosissaan on matkassa Joensuun Jippokin.

Tulemme hakemaan Kotkasta yllätystä, joukkueen päävalmentaja Jussi Leppälahti (35) ilmoittaa.

Jippo on nousijajoukkue Ykkösessä ja Leppälahti sen peräsimessä kolmatta kautta. Hän näkee KTP:ssa ja omassa seurassaan paljon yhtäläisyyksiä.

Olkoonkin, että pelaamme eri tasoilla, niin omissa sarjoissamme me molemmat joudumme toimimaan rajallisilla resursseilla. Viime kaudella Kakkosessa pallonhallinta oli yleensä meillä, mutta nyt Ykkösessä joudumme vastaanottamaan paljon enemmän. Ja sama tilanne on todennäköisesti Kotkalla, kun se nousi Ykkösestä liigaan, Leppälahti toteaa.

Kotkan reissu on joensuulaisille monella tapaa opintomatka.

Sarjassa meillä ei olekaan kuin pitkiä vieraspelimatkoja, ja harjoitellaan sitäkin nyt lauantaina. Jippo on noin kolmensadan poika- ja miespelaajan yhteisö, joka viettää kohta 20-vuotisjuhliaan. Me haluaisimme olla KTP:n kaltaisessa asemassa joskus parin-kolmen vuoden päästä, ja tulemme katsomaan, miten kotkalaiset asioita hoitavat, Jussi Leppälahti sanoo.

Täysin tietämätön ei Leppälahti ole KTP:sta ja kotkalaisesta jalkapalloilusta. Nuori koutsi on syntyjään espoolainen, mutta hänen sukujuurensa ovat satamakaupungissa. Jussin isoisä, edesmennyt Lauri ”Lanni” Leppälahti pelasi Kotkan Jäntevässä niihin aikoihin, kun seura saavutti SM-hopeaa 1953. Mestaruuden vei Vaasan IFK, mutta vasta uusintaottelun jälkeen, kun Jäntevä kaatui 3–1.

Jussi Leppälahti on päässyt korkkaamaan myös Arto Tolsa Areenan.

– Se oli hieno kokemus. Pelasin silloin HIFK:ssa. Siitä on melkein 20 vuotta. Meillä oli matsi Kakkosessa KTP:ta vastaan. Hävisimme sen pelin ja ajauduimme putoamisviivan alapuolelle. Syksyä kohti osat kuitenkin vaihtuivat; kipusimme kuiville ja Kotka putosi, Leppälahti muistelee.

Lauantaina Jussi Leppälahti palaa eräällä tavalla juurilleen, mutta Jipon kippari Topi Pasi tekee sen ihan oikeasti. Joukkueen 24-vuotias toppari on KTP:n kasvatti, joka pelasi vielä syksyllä 2018 vihreä-valkoisessa raitapaidassa.

Olen nyt opiskellut kolme vuotta luokanopettajaksi täällä Joensuussa, ja kaksi vuotta olisi vielä jäljellä. Kesällä 2019 kuntoutin jalkaani ja pelasin muutaman matsin PeKassa, ja nyt alkaa sitten toinen kausi Jipon punaisessa paidassa, Topi Pasi selvittää.

Kotkan poika on viihtynyt Joensuussa jo olosuhteidenkin pakosta, mutta odottaa innolla vanhojen kavereiden kohtaamista lauantaina Kotkassa. Pasi kehuu pyytämättä nykyistä valmentajaansa.

Jussi on intohimoinen jalkapallomies, joka näkyy ja kuuluu kentän laidalla. Ykkösen jengiksi olemme treenanneet aika kovaa, ja Leppälahti odottaa meiltä treeneissä ja peleissä aina täyttä panosta, Topi Pasi toteaa.

Topi Pasi on ennättänyt pelata pari veikkausliigaotteluakin KTP:ssa kaudella 2015. Jipon nimekkäin pelimies on Timo Tahvanainen (34), joka työskentelee myös seuran toiminnanjohtajana. Tahvanainen saavutti jalkapallon Suomen mestaruuden 2015 pelattuaan silloin Seinäjoen Jalkapallokerhossa.

Jipon riveissä pelaa yksi ulkomaalaisvahvistus, yhdysvaltalainen Wilterlynd Inalien. 22-vuotias kärkimies edusti viime kaudella Ykkösen FF Jaroa ja teki pietarsaarelaisille seitsemän maalia ja antoi kolme maalisyöttöä.

Jipon kokoonpano:

Maalivahdit: 12) Aleksi Honka-Hallila 20 vuotta/180 senttiä, 22) Jirko Sorsa 27/183,

Puolustus: 2) Samuli Hölttä 21/178, 4) Topi Pasi 24/185, 13) Tommi Tainio 25/178, 16) Tuomo Tolonen 22/180, 23) Sauli Kettunen 30/180, 24) Jussi Tolonen 22/180,

Keskikenttä: 6) Jordi Lahnalakso 27/183, 7) Timo Tahvanainen 34/174, 8) Jere Hiltunen 21/180, 14) Joona Hiltunen 21/180, 19) Teemu Hallikainen 32/177, 21) Nuutti Tykkyläinen 21/178, 26) Santeri Saarikunnas 26/178, 33) Juska Päivänurmi 20/180,

Hyökkäys: 5) Jere Juurinen 23/179, 10) Wilterlynd Inalien 22/185, 17) Niko Niemeläinen 20/181, 25) Risto Kahelin 26/178, 30) Miro Turunen 18/180, päävalmentaja: Jussi Leppälahti.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä