Kotitappio MIFK:lle – miehistöön muutoksia

By 13/07/20212021, Uutiset

Maarianhaminan IFK haki Arto Tolsa Areenalta 1–3 vierasvoiton Veikkausliigassa. Maanantai-illan komein osuma meni kuitenkin KTP:n Thomas Agyirin piikkiin. Se syntyi komealla vapaapotkulla.

Agyiri tykitti tarkalla vasemman jalan laukauksella pallon verkkoon ohi tyhjää haroneen IFK-vahti Oskari Forsmanin.

Tasoitusosumasta riitti riemua muillekin kuin maalintekijälle.

FC KTP kärsi harmillisen 1–3 (0–1) kotitappion IFK Mariehamnille Veikkausliigan ottelussa helteisellä Arto Tolsa Areenalla maanantaina. Kamppailua pidettiin niin sanottuna ”kuuden pinnan pelinä”, vaikka todellisuudessa siinäkin oli jaossa maksimissaan vain kolme pistettä. Voittaessaan KTP olisi noussut MIFK:n ohi sarjataulukon hännillä. Nyt vierailija vei voiton ja kasvatti eron kotkalaisiin neljään pisteeseen.

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S

Maanantain matsi olisi ollut hyvä voittaa, mutta pakkovoiton edessä ei KTP ole vieläkään. Saman kastin kilpakumppaneille ei olisi kuitenkaan tahdikasta menettää pisteitä.

Veikkausliigan runkosarjasta on nyt 11 kierrosta pelattu, ja puolet otteluista on vielä jäljellä. Syyskuun lopulla 12 joukkuetta jaetaan kuuden parhaan mestaruussarjaan ja alempaan haastajasarjaan, joissa molemmissa kaikille joukkueille tulee viisi matsia lisää.

Kuitenkin jo tiistaina (13.7.) Veikkausliiga saattaa muuttaa luonnettaan, kun pelaajamarkkinat vapautuvat. Miehiä ostetaan ja myydään, ja joukkueiden voimasuhteet menevät uusjakoon.

KTP:kin tulee olemaan aktiivinen. Joukkueen mukana on jo harjoitellut 25-vuotias puolustaja Ian Garrett Yhdysvalloista ja malilainen hyökkääjä Samba Tounkara (31).

Etsimme useampiakin pelaajia ja muillekin pelipaikoille, ja sopimusuutisia on tulossa lähipäivinä, lupaa FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen.

Todennäköisesti kuitenkin ihan ensimmäiseksi kerrotaan KTP:n valmentajaratkaisusta. Argo Arbeiterin irtisanouduttua päävalmentajan tehtävästä parisen viikkoa sitten ykköskäskijän roolissa on ollut kakkoskoutsi Gabri Xatart. Espanjalaisen määräaikaisen pestin piti kestää kahden ottelun verran, ja nyt nuo kaksi kamppailua on käyty.

KTP kohtaa Valkeakosken Hakan ”Tolsalla” ensi maanantaina, ja siinä pelissä mentäneen jo uuden päävalmentajan komennossa.

Tiedotamme siitäkin lähipäivinä, sanoo Mustonen. Gabri Xatart on jo aiemmin ilmoittanut olevansa käytettävissä, kun päävalmentajaa valitaan, eikä ”Gabin” mieli ole parissa viikossa muuttunut.

Espanjalainen Gabri Xatart toimi kahden ottelun ajan KTP:n ykköskäskijänä. Ensi maanantain Haka-matsiin mennessä seura nimennee uuden päävalmentajan. Saako Xatart jatkaa, jää nähtäväksi?

KTP:llakin oli maanantain ottelun voitonavaimet hallussaan, mutta suuri vääryys ei ollut sekään, että MIFK vei pinnat ”Saarelle”. Kotijoukkue hallitsi molempien jaksojen alkuja, mutta vierailija oli hyökätessään osaavampi.

Kotkan etsikkoaika oli toisen jakson alussa. Isännät tasoittivat pelin Thomas Agyirin upealla vapaapotkulla tunnin pelin jälkeen, ja kuinkahan olisi kamppailussa lopulta käynyt, jos erotuomari Antti Munukka olisi ”nähnyt” maarianhaminalaisen käsivirheen omalla rangaistusalueella pari minuuttia myöhemmin.

Kansainvälinen jalkapallojuristimme jätti kuitenkin pilkun viheltämättä. MIFK pääsi vapaata laitaa pitkin vastaiskuun ja tälläsi kamppailun voitto-osuman.

Heti kohta Maarianhaminan 2–1 maalin jälkeen Kotka oli vielä tasoittaa. Anton Eerola pantiin nurin rangaistusalueen rajalla, ja kotijoukkue sai vapaapotkun. Antti Mäkijärven hieno veto sai jo IFK-vahti Oskari Forsmanin jähmettymään, mutta kotkalaisten harmiksi laukaus osui tolppaan ja kiertyi siitä yli päätyrajan.

Kentälle päästyään KTP:n Antti Mäkijärvi laukoi hanakasti muistakin paikoista kuin vapaapotkuista. Tässä lähtee vapari, joka osui kotkalaisittain harmillisesti vain tolppaan.

Maarianhaminan veskari Oskari Forsman näki tuon jälkipuheita aiheuttaneen käsivirheen lähimpänä eikä lähtenyt tilannetta kiistämään.

Kyllä se osui Mäenpää Niiloa käteen, mutta en lähde sitä spekuloimaan, tapahtuiko siinä rike, joka olisi pitänyt hyvittää rankkarilla, Forsman totesi taiston tauottua.

Oskari Forsman (33) pelasi KTP:ssa 45 Ykkösen ottelua vuosina 2009 ja 2011, ja jotkut kotkalaiset hänet vielä muistivat.

Katsomosta tuli kannustushuutoja, ja äidillekin (Anna-Maija Kokkinen) lähetettiin terveisiä. Hän näytteli täällä Kotkan kaupunginteatterissa joskus 1970-luvulla, Forsman naurahti.

Forsmanin mielestä Maarianhamina voitti, koska oli hyökkäyksissään suoraviivaisempi ja vaarallisempi. Ennen Kotkan visiittiä IFK:lla oli vain kaksi voittoa tilillään, ja siitä viimeisestä oli kulunut jo yli kaksi kuukautta.

Näiden maalien ja pisteiden myötä meiltä putosi nyt iso apina selästä. Sarja pysynee kuitenkin tasaisena, ja KTP:kin tulee vielä. Nythän sillä oli pitkä sairaslista murheenaan. Toivon kovasti, että Kotka säilyy liigassa, Oskari Forsman ilmoitti.

KTP:takin takavuosina edustanut Oskari Forsman pelasi nyt luotettavasti MIFK:n maalin suulla.

MIFK-pelissä KTP:n paras osa oli kentän vasen sivusta. Liukas taskuraketti Alain Ebwelle oli varsinkin jaksojen alussa vaikea vartioitava Maarianhaminan puolustukselle. Parhaiten häntä ruokki Agyiri. Kaksikko oli hyvä hyökkäyssuuntaan, mutta aika ajoin puolustaminen unohtui.

Vaihdosta peliin tullut Mäkijärvi teki sitä mitä yleisökin toivoi; laukoi kohtuumatkan päästä, kun paikkoja avautui. Tosiasiahan on, etteivät tulostaululla numerot vaihdu, jos ei edes yritä maalia kohti.

Johannes Laaksonen on vakiinnuttamassa paikkaansa kokoonpanossa. Nytkin mies raatoi keskikentällä, mutta ajan myötä helle tuntui isossa kropassa, ja vauhti hiipui lopussa. Kotka-vahti Anton Lepolaa ei voi syyttää takaiskuista. Miehen iltaan mahtui myös isoja tarjuntoja.

Maalit:

20 min. 0–1 Robin Buwalda: Maarianhamina sai kulmapotkun Kotkan maalista katsottuna vasemmalta. Eero Tamminen lähetti pallon pelaajajoukon keskelle, josta 188-senttinen hollantilaistoppari nousi korkeimmalle ja nyökkäsi pelivälineen verkkoon.

60 min. 1–1 Thomas Agyiri: rangaistusalueen rajan tuntumasta läpiajoa MIFK:n maalille yrittänyt David Ramadingaye kaadettiin, ja KTP sai vapaapotkun vierasmaalilta katsottuna vasemmalta. Vaparia valmistelivat Antti Mäkijärvi ja Agyiri, joka lopulta tykitti pallon upeasti oikeaan yläpesään.

63 min. 1–2 Vahid Hambo: KTP hyökkäsi vasemmalta ja Agyiri keskitti IFK:n maalille. Monien mielestä Maarianhaminan Niilo Mäenpää pelasi palloa kädellä. Erotuomari Antti Munukka ei nähnyt tilanteessa kuitenkaan rikettä. MIFK lähti vastaiskuun Agyirin laitaa pitkin; syöttöketju kulki Tehe Olawalen ja Yanga Balison kautta Hambolle, joka laitoi lopuksi pallon Kotkan maaliin.

90+3 min. 1–3 Kennedy Igboananike: kotijoukkue pelasi lisäajalla jo upporikasta, ja vierailija pääsi iskemään. Olawale syötti, ja vaihdosta sisään tullut nigerialainen laittoi pallon maalin edestä verkkoon.

Tilastot (KTP ensin mainittuna): laukaukset 13–13, maalia kohti 2–6, rikkeet 13–10, paitsiot 2–0, kulmapotkut 3–7, keltaiset kortit 1–4, punaiset kortit 0–0, torjunnat 3–1.

Kokoonpanot, KTP: Anton Lepola; Matias Paavola (46. Oskari Kekkonen), Paavo Voutilainen, Mohamadou Sissoko (81. Michael Ogungbaro), Thomas Agyiri; Niklas Leinonen (46. Antti Mäkijärvi), Johannes Laaksonen, David Ramadingaye, Asier Arranz, Alain Ebwelle (varoitus); Anton Eerola.

MIFK: Oskari Forsman; Jiri Nissinen, Niilo Mäenpää, Robert Buwalda, Carl Svensson; Yanga Baliso (87. Riku Sjöroos, varoitus), Mohammed Abubakari (varoitus), Joel Matsson, Eero Tamminen (varoitus, 87. Kennedy Igboananike); Tehe Olawale (varoitus), Vahid Hambo (69. Emile Paul Tendeng).

Tuomaristo: erotuomari Antti Munukka, avustavat Simo Mynttinen, Tapani Olkku. Yleisöä: 1712.

RuutuPlussan tähtipelaajat: 3 tähteä Robin Buwalda MIFK, 2 tähteä David Ramadingaye, 1 tähti Tehe Olawale.

Veikkausliigaa:

FC KTP – FC Haka (Valkeakoski) Arto Tolsa Areenalla maanantaina 19.7.2021 kello 18.30

HIFK (Helsinki) – FC KTP Bolt Arenalla perjantaina 23.7.2021 kello 18.30

FC Lahti – FC KTP Lahden hiihtostadionilla perjantaina 30.7.2021 kello 18.30

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä