Katkeaako nyt Hakalta kraka?

By 18/07/20212021, Uutiset

KTP haki toukokuussa Valkeakoskelta 0–3 vierasvoiton. David Ramadingayen 0–1 osumaa juhlivat Niklas Leinonen (vasemmalta), Michael Ogungbaro ja Aleksi Tarvonen ja Alain Ebwelle jossain siellä takana.

”Pelas HJK ja Haka, multa katkes kraka, kerrotaan…” Näin siis ”Junnu” Vainio laulaa tunnetussa futislaulussaan.

Ja KTP:lla on maanantaina edessään jälleen tämä klassikko-ottelu Hakaa vastaan. Näitä pelejä olen saanut seurata jo 60-luvulta lähtien. Juuso Waldenin ja Yhtyneiden Paperitehtaiden sponsoroima Haka oli tuolloin voimissaan – mestaruuksia ja mitalaleita tuli. Tästä kaikesta johtuen Haka onkin SM-sarjan maratontaulukossa sijalla kolme!

Sitten katkesivat sponsoritulot Yhtyneiltä, ja alkoi Hakan pienoinen alamäki. Onneksi viime vuodet ovat olleet seuralle nousujohteisia ja Tehtaan kenttä on jälleen Veikkausliigan kartalla. Viime vuonna Haka säilyi nippa nappa, eikä tämäkään kausi taida parempaa tuottaa.

OTTELUENNAKON TARJOAA K-RAUTA KOTKA

KTP:lla on edessään taas ”kymmenen pinnan peli”, joka on täysin, täysin mahdollista voittaa. Ainoan voittonsahan KTP on saanut juuri Hakasta, joten Valkeakosken valmentajalla Teemu Tainiolla on varmasti mielessään velkojen maksu.

Viimeiset kuusi peliä ovat menneet molemmilla samaa rataa; kaksi tasapeliä ja neljä tappiota. Sarjassa Haka on kaksi pinnaa KTP:ta ylempänä. Tehtyjä maaleja yhtä paljon (10), joten mikään maalirohmu joukkue ei kumpikaan ole. Lauantain jälkeen AC Oulu ohitti HJK-voitollaan KTP:n, joka on nyt sarjan hännillä. Pinna Ouluun, kaksi Hakaan.

KTP.lla on edessään kolmas ottelu Gabri Xatartin vastatessa päävalmentajan tehtävistä. Ainakin omasta mielestäni edellinen peli MIFK:ta vastaan oli kauden parasta. KTP hallitsi palloa, syötöt menivät omille, ja hyökkäyksessä päästiin aina vastustajan rangaistusrajan tuntumaan.

Mutta ne maalit, ne maalit! Kuka tekisi KTP:n maalit! Parissa kotipelissä on nähty kaksi komeata KTP-osumaa; Johannes Laaksosen kaukolaukaus yläkulmaan ja Thomas Agyirin vapari yläpesään. Mutta enemmän pitäisi pystyä tekemään, jotta voittoja heltiäisi. Pelkkä pallonhallinta, jota Xatart painottaa, ei siis riitä, vaikka se luokin tarvittavat edellytykset maalinteolle.

Muutamassa pelissä KTP:n päähän on tehty helppoja maaleja nopeista vastahyökkäyksistä sekä kulmasta suoraan pääpallolla. Näihin molempiin on kotijoukkueen puolustuksessa kiinnitettävä erityistä huomiota.

Viime kauden päätteeksi Tampereen Ilveksestä Valkeakoskelle siirtynyt Mika Hilander on Hakan maalilla paljon vartijana.

Hakan tämän kauden tärkein hankinta on Ilveksestä tullut maalivahti Mika Hilander. Hän tuo joukkueen puolustuspeliin johtajuutta ja rauhallisuutta. Toinen puolustuspään tärkeä lenkki on Luiyi de Lucas Perez. Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja tuli Valkeakoskelle viime kaudella. Kovana puolustuspään topparina hän on tärkeä lenkki myös hyökkäysten pääpelitilanteissa.

Hakan valmentaja Teemu Tainio on ollut varsin pidättyväinen joukkueen uusien hankintojen suhteen.

– Meillä on tarpeeksi laadukas joukkue jo nyt, joten pakkoa ei ole uusien hankintoja tehdä.

Kaikkiin tämän kauden hankintoihin Tainio ei ole ollut kuitenkaan tyytyväinen ja siksi: – Jos hankintoja tehdään, niin niiden tulee olla täsmähankintoja. Jos sopivia löytyy, niin verkot ovat vesillä.

KTP:lta puuttuvat maanantain pelistä varmasti loukkaantuneiden kirjoissa olevat Matias Tamminen, Anttoni Huttunen, Fran Alvarez ja Matias Lindfors sekä varusmiespalveluksen takia Kimi Kolsi. Muut pelimiehet ovat käytettävissä, heidän joukossaan uudet hankinnat Ian Garrett ja Tiquinho.

– Molempien peliluvat pitäisi tulla maanantaina, ja kun näin on, niin Garrett ja Tiquinho saattavat ainakin osan aikaa pelata, kertoo KTP:n joukkueenjohtaja Esa Vilkki.

Ian Garrett on vasenjalkainen pakki, jonka toivotaan nousuillaan tuovan tehoa myös hyökkäykseen. Tiquinhon paikka on hyökkäyksessä ja varsinkin maalinteossa, johon KTP kaipaa voimaa.

Oulun HJK-voitosta joukkueenjohtaja Vilkki toteaa.

– Varmaankin Oulu saa voitosta uutta energiaa. Joukkueella on myös viisi uutta pelaajaa, mikä sekin merkitsee heille paljon. Meidän on hoidettava vain oma tonttimme nyt hyvin.

– Haka sopii meille hyvin. Keskinäiset pelit tulisi meidän hoitaa, jatkaa Vilkki.

Gabri Xatartin pelityyli – pallonhallinta ja sitä kautta eteenpäin kulkeva peli – on sekä pelaajille että yleisölle ystävällisempi.

– Varmaa on, että sekä yleisö että pelaajat pitävät taktiikasta, jossa mennään pallonhallinnan kautta eteenpäin, eikä vain varmistella ja peruuteta, toteaa Vilkki.

Garrettin ja Tiquinhon myötä KTP saa miehistönsä niille pelipaikoille, joilla he ovat tottuneet pelaamaan.

– Agyiri ja Laaksonen saadaan pelaamaan heille tutuille pakoille keskikentälle, mikä näkyy varmasti koko joukkueen tekemisessä, toteaa Vilkki.

Kaiken kaikkiaan edessä lienee huikea klassikko-ottelu eikä toivottavasti kenenkään tarvitse pelin jälkeen todeta: ”…multa katkes kraka…”, vaan näemme KTP:n tämän kauden toisen voiton ja jälleen kerran Hakasta!

Pelitilanne Haka–KTP-ottelusta toukokuulta: Ishmael Yartey vie palloa, ja muut seuraavat katseella: vasemmalta Michael Ogungbaro, Andrija Bosnjak, Asier Arranz, Tino Purmo ja Anton Eerola.

Hakan kokoonpano edellisessä (11.7.2021) KuPS-ottelussa (0–1): Mika Hilander; Seth Saarinen, Luiyide De Lucas Perez, Eero-Matti Auvinen; Jami Kyöstilä (Tino Purme), Janne-Pekka Laine (Salomo Ojala), Jacob Bushue (Alexandar Vucenovic), Henri Malundama; Ishmael Yartey, Andrija Bosnjak, Maximus Tainio (Antto Hilska).

Veikkausliigaa:

FC KTP – FC Haka (Valkeakoski) Arto Tolsa Areenalla maanantaina 19.7.2021 kello 18.30

HIFK (Helsinki) – FC KTP Bolt Arenalla perjantaina 23.7.2021 kello 18.30

FC Lahti – FC KTP Lahden hiihtostadionilla perjantaina 30.7.2021 kello 18.30

FC KTP – HJK (Helsinki) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 7.8.2021 kello 17.00

TEKSTI: Jukka Lopperi: ”Muistan kun Juhani Peltonen pelasi…”

KUVAT: Jussi Rämä