Juhani Haavisto Oy lahjoittaa pelipallot jatkossakin

Joskus näinkin päin! Tilauskonepaja Juhani Haavisto Oy on lahjoittanut pelipallot KTP:n otteluihin jo vuosikymmenet. Veikkausliigakauteen startataan niin, että Juhani ja Jarkko Haavisto saivat nyt seuralta liigan minipallot ikään kuin tunnelman virittämiseksi.

 

Veikkausliigaseura FC KTP ja teknologiateollisuuden sopimusvalmistaja Juhani Haavisto Oy jatkavat jo vuosikausia kestänyttä yhteistyötään. Kotkalaisyritys on liittynyt siihen jalkapalloseuran taustajoukkueeseen, josta käytetään nimitystä pääyhteistyökumppanit. Niitä on nyt 11 eli kumppani jokaiselle ”pelipaikalle”. Eikä joukkueen kokoaminen jääne välttämättä tähän. Hyviä ”vaihtomiehiäkin” tarvitaan.

Juhani Haavisto Oy:n ja KTP:n kumppanuudella on pitkät perinteet.

Ihan tarkkaan en edes muista. Perustin firman vuonna 1987, ja kaiketi olemme olleet KTP:n matkassa siitä asti, Juhani Haavisto toteaa.

FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen on kiitollinen Juhani Haavisto Oy:n tuesta.

Yritys on ollut mukanamme niin ylä- kuin alamäissä ja kaikilla sarjatasoilla 3. divisioonasta Veikkausliigaan. Matkan varrella ihmiset ovat vaihtuneet seurajohdossa moneen kertaan, mutta Haavistot ovat ottaneet uudet sopimusneuvottelijat aina mukavasti vastaan, kehuu Mustonen.

Teknologiateollisuus on erikoisala, eikä tilauskonepajan näkyminen tai kuuluminen KTP:n toiminnassa ja tilaisuuksissa lisää yrityksen kauppaa.

Kysymys on ennemminkin siitä kuuluisasta yhteiskuntavastuusta. KTP on osa kotkalaista elämänmuotoa, ja niin olemme mekin, sanoo Juhani Haavisto.

Juhani Haavisto (75) tottelee nyttemmin titteliä hallituksen puheenjohtaja. Vetovastuun firmasta on ottanut hänen poikansa Jarkko (45). Perhesiteiden ohella isää ja poikaa yhdistää kiintymys jalkapalloiluun – ja KTP:hen.

Jussin” kasvattajaseura oli Kotkan Reipas, mutta parhaat kannuksensa hän keräsi pääsarjatasolla KTP:ssa ja Valkeakosken Hakassa. Jarkko on Kotkan Nappuloiden ja KTP:n kasvatti. Hän pelasi raitapaidoissa Ykköstä ja Kakkosta 16–21-vuotiaana ja vielä kakkosdivisioonaa Rakuunoissa opiskeluaikanaan Lappeenrannassa.

Jarkko Haavistosta tuli diplomi-insinööri ja hän tutki pitkään muita mahdollisuuksia ennen kuin meni kysymään töitä Juhani Haavisto Oy:ltä.

Eräänä aamuna konttorin ovesta tuli sisään nuori mies puvussa ja kravatissa, esitteli CV:nsä ja kyseli, että ”olisiko hänelle töitä”. Minä ihmettelemään, että ”mitäs leikkiä tämä on”, johon Jarkko totesi, että ”kyllä hän on ihan tosissaan”, kertoo Juhani Haavisto, ja jatkaa:

Siinä sitten hetken aikaa neuvoteltiin, ja nuoresta miehestä tuli firman tuotantopäällikkö, isä naurahtaa.

Elettiin vuotta 2001. Viisi vuotta myöhemmin johdosta infottiin seuraavia nimitysuutisia. Jarkosta tehtiin toimitusjohtaja, ja Jussi siirtyi hallituksen ruoriin.

Nyttemmin roolini on olla lähinnä sparraaja ja keskustelukumppani pojalle, kun hän haluaa vahvistusta mielipiteilleen. Strateginen vastuu isoistakin päätöksistä on Jarkolla, selvittää Juhani Haavisto.

Jarkko Haavisto kehuu henkilökuntaansa, ja mielipiteensä erilaisista ratkaisuista saavat ilmaista kaikki. Viime vuonna firma palkittiin Kotkan kaupungin yrittäjäpalkinnolla, ja kuvaavaa avoimuudesta on Kymen Sanomien otsikko aiheesta: ”Juhani Haavisto Oy:n työntekijät saattavat palaverissa sanoa toimitusjohtajalleen: Nyt jarrua, Jarkko!”

Juhani Haavisto Oy toimii nykyään yksissä tiloissa Kotolahdentiellä Mussalossa. Viimeksi ilmoitettu liikevaihto oli 13,5 miljoonaa euroa, ja henkilökuntaa on runsaat 80.

Korona-aikana kaikilla aloilla on ollut haasteellista, ja niin on ollut myös Juhani Haavisto Oy:llä.

Olemme selviytyneet siitä kuitenkin yllättävän hyvin. Välillä on ollut aika vaikeaa; tilauskanta puolittui eikä aina ollut valoa näkyvissä, Jarkko Haavisto selvittää ja jatkaa: Sopeutimme toimintoja, toteutimme tiukkaa taloudenpitoa, ja talven aikana tilauskanta lähti taas nousuun. Tällä hetkellä menee hyvin, ja olemme rekrytoimassa uutta väkeä kymmenkunta.

Henkilöstön joukossa on ammattilaisia muun muassa Venäjältä, Virosta, Puolasta ja Kiinasta.

Jalkapalloseuran ja meidän kaltaisemme yrityksen vetämisessä on paljonkin samankaltaisia elementtejä. Jos menestystä halutaan, eikä osaajia löydy läheltä, pitää joukkueeseen hakea joskus ulkomaalaisia vahvistuksia, Jarkko Haavisto kehuu ammattilaisiaan.

Juhani Haavisto Oy on niin sanottu osavalmistaja Kotkassa, ja kaikki työ tehdään ”kotona”. Asennustyöt ovat sitten muiden osaamista. Mussalon yksikössä työskennellään parhaimmillaan kahdessa vuorossa, ja öiseen aikaan hommia painavat vielä robotit ihan itsekseen.

Asiakkainamme on mm. kansainvälisen teknologiateollisuuden kärkinimiä kuten Sulzer, Metso-Outotec, Valmet ja Andritz. Suoraviennin osuus kaupankäynnistämme on noin 20 prosenttia, Jarkko Haavisto luettelee.

Ja sitten palataan puheissa jalkapalloon. Juhani ja Jarkko Haaviston veikkaus on, että KTP sijoittuu liigassa keskivaiheille.

Tämän puolesta puhuvat, että pelaajarunko ja valmennus ovat pysyneet pitkälti samoina kuin nousukaudella. Niin ikään hankinnoissa seurajohdolla on ollut selkeä tahtotila, eli porukkaan on haluttu omia poikia takaisin, Jarkko Haavisto taustoittaa veikkausta.

Edelleen; menestyäkseen KTP ei kärsi yhtään diivaa joukkueessa, ei käsittääkseni sellaisia ole. Tässäkin tapauksessa urheilussa ja yritystoiminnassa on samoja elementtejä. Asenne ratkaisee, ja merkitsevää on yhdessä tekeminen ja hyvä henki.

Jalkapalloilu elää jatkuvassa muutoksessa, eikä se ole nyt sitä samaa kuin vaikkapa taituri Johan Cruijffin aikana tai kun Barcelona oli syöttöketjuineen parhaimmillaan. Jatkuva muutos on olotila, joka pitää hyväksyä. Meilläkin Kotolahdentiellä henkilöstön halu ja asenne oppia uutta on ytimessä, Jarkko Haavisto korostaa.

Ja vielä yksi vihje eksyneelle! Jos päädyt paikkaan, jossa kovaäänisistä tulee seuraavanlainen kuulutus:

Ja pelipallot tähänkin otteluun lahjoitti tilauskonepaja Juhani Haavisto Oy!”

Olet Arto Tolsa Areenalla, jossa on käynnissä KTP:n ottelu.

Juhani Haavisto Oy:n tuki KTP:lle on ilmaistu yleensä tuossa muodossa. Haavistot eivät palloja osta. Yhteistyökumppanuus seuran suuntaan hoidetaan riihikuivana euroissa.

Summia emme paljasta, mutta varovaisen arvioni mukaan palloja on vuosien varrella ”lahjoitettu” ainakin 5000. Muutakin – muun muassa kertaluonteista koronatukea – olemme tarjonneet seuralle vaikeina aikoina, Juhani Haavisto valottaa.

Juhani Haavisto

o Perhe: vaimo, poika Jarkko, tytär Tanja ja neljä lastenlasta
o Ammattiura: koulutukseltaan insinööri ja metallitilauskonepaja Juhani Haavisto Oy:n perustaja, toimii nyt hallituksen puheenjohtajana.
o Kasvattajaseura: Kotkan Reipas
o Pelaajaura: nousi maakuntasarjassa pelanneen Reippaan edustusjoukkueeseen 1965. Pelasi KTP:ssa 1966–69 ja 1975 sekä Valkeakosken Hakassa 1970–74 kahdeksan kauden aikana yhteensä 163 pääsarjaottelua ja teki niissä 12 maalia. Oli voittamassa KTP:n kanssa Suomen cup-mestaruutta 1967 ja Hakan mukana Euroopan cup-voittajien cupissa sen ensimmäisellä kierroksella 1970. Ikämiesten jalkapallon Suomen mestari 1987 KTP:n joukkueessa.
o Maajoukkueura: pelasi yhden maaottelun Suomen miesten maajoukkueessa vuonna 1968 (Norja–Suomi 4–1). 23-vuotiaiden maajoukkueessa edustuksia tuli enemmänkin, ja Haavisto kantoi kapteenin nauhaa mm. Ruotsi-ottelussa.
o Taustavaikuttajaura: on toiminut KTP:n edustusjoukkueen joukkueenjohtajana ja edustusjalkapalloilun taustaryhmässä.

Jarkko Haavisto

o Perhe: vaimo ja kaksi poikaa; Onni (16) ja Lenni (15)
o Ammattiura: koulutukseltaan diplomi-insinööri ja Juhani Haavisto Oy:n nykyinen toimitusjohtaja vuodesta 2006, sitä ennen tuotantopäällikkö vuodesta 2001.
o Kasvattajaseura: Kotkan Nappulat/KTP
o Pelaajaura: edustusjoukkueen otteluja KTP:ssa Ykkösessä ja Kakkosessa 16 – 21-vuotiaana. Opiskeluaikana Lappeenrannassa pelejä Kakkosen Rakuunoissa.
o Taustavaikuttajaura: toimi Kotkan Nappuloiden hallintoelimissä.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen