Iso selkäsauna KuPS:n vieraana

By 15/08/20212021, Uutiset

Kuopion Palloseuran ja KTP:n välinen Veikkausliiga-kamppailu oli taputeltu jo puolen tunnin pelin jälkeen, kun kokenut ja kookas Tim Väyrynen runnoi isäntien kaksi ensimmäistä maalia Kotkan verkoon seitsemän minuutin välein. Taustalla kaartaa KuPS:n Lucas Rangel, joka iski hattutempun – kolme tärkeää osumaa – kun kuopiolaisjoukkue selvitti tiensä jatkoon UEFA:n kolmostason seurajoukkuekilpailussa Konferenssi-liigassa torstaina.

KTP kärsi kauden suurinumeroisimman tappionsa jalkapallon Veikkausliigassa, kun se kävi ottamassa 4–0 (2–0) selkäsaunan isännältään Kuopion Palloseuralta Väre Areenalla sunnuntaina. Nyt jos koska voi sanoa, ettei kotkalaisilla ollut pelissä mitään jakoa. Joka toista väittää, ei ole edes itselleen rehellinen.

KuPS:n ylivoimaa kuvastavat ennen muuta laukaukset. Ne kirjattiin isännille 19–1! Kohti Kotkan maalia kotijoukkue lähetti pallon kahdeksan kertaa, ja vieraille kirjattiin yksi niin sanottu maalitilanne.

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S

Sunnuntainen yhteenotto oli taputeltu puolessa tunnissa. Kun KuPS:n kokenut ja kookas kärkimies Tim Väyrynen (28 vuotta/191 senttiä) iski kaksi maalia seitsemän minuutin sisällä, oli matsi sillä selvä. Kotkalaisista ei ollut uhkaa ennen Väyrysen osumia, eikä niiden jälkeen. Vierailija oli täysin aseeton, kun se harvakseltaan sai pallon puolirajan yli.

KTP-ottelu oli Väyryseltä hyvä debyytti kirkkaankeltaisessa Kanarialintu-paidassa. Espoolaislähtöinen hyökkääjä on tehnyt kohtalaisen kansainvälisen uran pääasiassa Saksassa. Kuopioon hän tuli Albanian pääsarjan FK Tiranasta vähän ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Viime kaudella Tim Väyrynen oli saavuttamassa tuplamestaruutta (Veikkausliiga ja Suomen cup) Helsingin Jalkapalloklubissa. Miehellä on sunnuntaisen jälkeen tilillään 110 pääsarjaottelua ja niissä 47 maalia.

Jordan Sebban (oikealla) oli KuPS:n parhaimmistoa, eikä miehellä ollut aikaa vastata KTP:n David Ramadingayen ”tanssiinkutsuun”. Vasemmalla isäntien Lucas Rangel.

KTP lähti hakemaan ”yllätystä” Savosta. Mahdollisuuksia siihen uskottiin olevan, jos KuPS olisi matkaväsynyt viikolla Kazakstaniin tekemänsä Konferenssi-liigan ottelun jäljiltä – tai jos isännät olisivat aliarvioineet kotkalaisvieraansa. Nämä vaihtoehdot eivät natsanneet ollenkaan. KuPS pelasi Kotkaa vastaan niin energisesti kuin sen vain tarvitsi, eikä otteissa ollut rahtustakaan ylimielisyyttä.

Päävalmentaja Simo Valakari peluutti torstaina FC Astanaa vastaan Nur-Sultanissa 14 miestä. Heistä 12 kävi sunnuntainakin kentällä. Väyrynen ei ollut Kazakstanin matkalla eivätkä nyt ensi kertaa KuPS-paidassa esiintyneet Felipe Aspegren ja Ricardo Ferreirakaan. Iiro Järvinen oli reissun päällä muttei kentällä.

KTP oli tehoton hyökkäyksessä ja antelias puolustuspäässä. Tuo ainoa kotkalaisille kirjattu ”kohti maalia”-laukaus oli itse asisassa Michael Ogungbaron pusku Asier Arranzin kulmapotkusta, kun ottelua oli pelattu jo 86 minuuttia ja kotijoukkue johti 3–0.

Kotkan puolustuksen keskustalla ei ollut paras päivänsä. Boksissa oli väljää, mutta ei sitä koronaohjetta (Muista turvavälit!) olisi pitänyt kentällä niin kirjaimellisesti ottaa. KuPS teki kaikki maalinsa suurinpiirtein samoilta jalansijoilta rankkaripilkun kohdalta.

Työmoraalin puutteesta ei KTP:n pelaajia tarvitse syyttää. Hiki tuli hommissa ihan joka miehellä. Kysymys oli enemmänkin työtaidosta. Siinä Kuopion jalkapalloilijat olivat kotkalaisia virkaveljiään vain yksinkertaisesti parempia.

KTP:ssa kolmannen täyden ottelun pelannut laitapuolustaja Rico Finnäs oli pettynyt joukkueensa iltapuhteeseen.

Meiltä ei onnistunut oikein mikään, mutta ei auta valittaa. Katse on käännettävä eteenpäin ja jatkettava työntekoa, harmitteli Finnäs. Positiivista asennetta tarvitaan, sillä KTP:lla on edessään kaksi tärkeää kotimatsia viikon välein. Lauantaina tulee vieraaksi SJK Seinäjoelta, ja siitä heti seuraavana ”saunapäivänä” vierailee FC Inter Arto Tolsa Areenalla.

KuPS:n keskikenttämies Iiro Järvinen (26/172) pelasi sunnuntaina kelpo matsin ja täydet minuutit. Paikka kokoonpanossa ei kuopiolaisjoukkueen kaltaisessa jengissä ole itsestään selvä. Järvinenkin on saanut toistaiseksi peliaikaa vasta yhdeksässä liigaottelussa.

Peliaikaa ei tule helpolla, sillä meillä on kova mutta terve kilpailu pelipaikoista. Ja vaihtopenkiltäkin löytyy tasoa, selvitti Järvinen.

Tänään oli kiva pelata ja hyvältä tuntuu voiton jäljiltä. Panimme palloa tehokkaasti sisään meille tarjoutuneista maalipaikoista, hehkutti Järvinen.

Välittömästi KTP-ottelun jälkeen KuPS käänsi katseensa torstaille, jolloin se kohtaa Konferenssi-liigan 4. karsintakierroksen 1. osaottelussa Saksan Bundesliigan Union Berliinin Helsingin Olympiastadionilla. Toinen osaottelu pelataan Berliinissä viikkoa myöhemmin. Otteluparin voittaja selviytyy liigan lohkovaiheeseen.

Maalinteon ohella KuPS:n Tim Väyrynen ennätti puolustamaankin. KTP:n Diawandou Diagnen olon tuore kuopiolainen sai ainakin tukalaksi.

Maalit:

22 min. 1–0 Tim Väyrynen: KuPS:n keskikentän Jordan Sebban keskitti KTP:n maalista katsottuna oikealta, Väyrynen oli rangaistusalueen keskellä päineen välissä, ja pusku painui takatolpan vierestä verkkoon.

29 min. 2–0 Tim Väyrynen: KuPS sai vapaapotkun keskikentältä oikealta. Urho Nissilä lähetti vaparin KTP:n maalille, jossa Väyrynen oli tällä kertaa jalkoineen välissä.

77 min. 3–0 Anton Popovitch: Syöttöketju Axel Widjeskog-Janis Ikaunieks-Anton Popovitch puhkoi KTP:n puolustuksen keskustan, ja Popovitchillä oli helppo työ sijoittaa pallo maaliin.

90+2 min. 4–0 Janis Ikaunieks: Kun molemmat joukkueet odottelivat jo päätösvihellystä, päätti Kuopion latvialainen keskikenttämies purjehtia keskeltä läpi, kun väylä Kotkan maalille kerran auki oli. Pallo verkkoon – ja heti sen jälkeenhän se vihellys sitten tuli.

Tilastot (KuPS ensin mainittuna): laukaukset 19–1 (ensi jaksolla 10–0), kohti maalia 8–1 (6–0), rikkeet 9–9 (5–4), paitsiot 2–0 (1–0), kulmapotkut 5–2 (1–1), keltaiset kortit 1–2, punaiset kortit 0–0, torjunnat 1–3 (0–3).

Kokoonpanot, KuPS: Johannes Kreidl; Nana Boateng, Taneli Hämäläinen (3. Niba MacDonald), Paulo Ricardo; Felipe Aspegren (83. Henry Uzochukwu), Anton Popovitch (varoitus), Jordan Sebban (72. Axel Widjeskog), Iiro Järvinen; Urho Nissilä, Lucas Rangel (66. Janis Ikaunieks), Tim Väyrynen (66. Aniekpeno Udoh).

KTP: Anton Lepola; Diawandou Diagne (71. Ian Garrett), Michael Ogungbaro, Paavo Voutilainen, Rico Finnäs; Asier Arranz (varoitus), Thomas Agyiri (71. Niklas Leinonen), David Ramadingaye (varoitus, 61. Tiquinho); Johannes Laaksonen (varoitus, 46. Matias Lindfors), Juan Esnáider, Alain Ebwelle (71. Matias Tamminen).

Tuomaristo: erotuomari Antti Munukka, avustavat Jan-Peter Aravirta ja Paavo Komppa. Yleisöä: 1311.

RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Tim Väyrynen KuPS, 2 tähteä Jordan Sebban KuPS, 1 tähti Anton Popovitch KuPS.

Veikkausliigaa:

FC KTP – Seinäjoen Jalkpallokerho Arto Tolsa Areenalla lauantaina 21.8.2021 kello 17.00

FC KTP – FC Inter (Turku) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 28.8.2021 kello 17.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Juha Leskinen