Huono kenraali, parempi ensi-ilta?

Ykköseen viimekauden päätteeksi noussut Joensuun Jippo härnäsi Veikkausliigaan valmistautuvaa FC KTP:ta harjoitusottelussa Arto Tolsa Areenalla. Kotkan Matias Lindfors (keskellä) joutui joskus menemään vaakamamboa vieraiden puolustuksen keskellä.

 

Huono kenraaliharjoitus merkitsee yleensä parempaa ensi-iltaa”. Se on vanha sanonta, joka toivon mukaan osuu oikeaan FC KTP:n kohdalla. Joukkueen viimeinen harjoitusottelu ennen toukokuun 3. päivänä alkavaa Veikkausliigaa oli luvalla sanoen huono. Ykkösen nousija Joensuun Jippo oli Arto Tolsa Areenalla lauantaina se aktiivisempi osapuoli ja sai kotijoukkueen aika-ajoin altavastaajaksi.

Kamppailun ainoan täysosuman tälläsi pelin 85. minuutilla Joona Hiltunen rangaistusalueen rajalta. Jipon 0–1-voittomaalia edelsi kotkalaisten epäonnistunut pelinavaus keskialueella. Hiltunen pääsi katkaisemaan heikon passin, kuljetti 16 metriin ja pani Kotka-vahti Anton Lepolan selän takana verkot tötterölle.

Lähdimme hakemaan täältä yllätystä ja saimme sen, iloitsi Jipon päävalmentaja Jussi Leppälahti. Joensuun kotkalaistaustainen nuori koutsi (35) otti tyynenä vastaan kehut vieraiden hyvästä asenteesta eikä liikaa riehaantunut liigajengin nujertamisesta. KTP oli Jipon kolmas veikkausliigatason treenikumppani preseason-kaudella.

Joo! Kävimme voittamassa AC Oulun vieraissa 4–0, mutta Kuopion Palloseuralta saimme nenille 5–1. Tämänkin matsin pyrimme pelaamaan omilla vahvuuksillamme, ja mielestäni onnistuimme siinä, äänekkäästi täydet 90 minuuttia omiaan opastanut Leppälahti totesi.

KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiterille lauantai-iltapäivän yhteenotto jätti paljon pohdittavaa.

Noh! Eihän se kaunista ollut! Takaiskumaalikin tuli harmittavasti omasta virheestä. Se ei ole nyt kuitenkaan niin merkityksellistä. Jatkossa meidän pitää löytää enemmän tehoa hyökkäyspäähän, Arbeiter summasi ja jatkoi:

– Liigan alkuun on reilu viikko. Päät on nostettava pystyyn ja jatkettava työntekoa. Toivottavasti saamme jossain vaiheessa koko porukan terveeksi ja pelaamaan samaa peliä.

Jippo-ottelusta KTP:lta puuttuivat muun muassa edeltävällä viikolla harjoituksissa kolhuja saanut kärkimies Antti Mäkijärvi ja espanjalaispuolustaja Fran Alvarez.

Toppari Michael Ogungbaro on pitkän toipilasjakson jälkeen vasta palannut riviin, eikä vieruskaveri Mohamadou Sissokokaan ole vielä täydessä kunnossa. Laitahyökkääjä Alain Ebwellellä oli alla vasta yhdet treenit joukkueen kanssa, eikä hänelle voinut antaa nyt kymmentä minuuttia enempää peliaikaa, Arbeiter summasi.

KTP oli nyt tehoton sillä alueella, mistä maalit tehdään – tai jo vähän alempaa eli sillä kentän osalla, jossa vastaiskuja valmistellaan. Huomiotaherättävää oli myös syöttöpelin epävarmuus. Yksi jos toinen viljeli niitä niin sanottuja ”kaverisyöttöjä”. Ne ovat kaiketi sellaisia, joissa vastuu siirtyy syötön vastaanottajalle – eli passit lähtevät vähän sinne päin. Tarkkuuteen auttaa keskittyminen ja sekin, että palloa pelataan aina vain varmoihin syöttösuuntiin, vaikka sitten alaspäin.

KTP:n kasvatit Aleksi Tarvonen (mustassa asussa vasemmalla) ja Topi Pasi tapasivat pitkän tauon jälkeen Arto Tolsa Areenalla lauantaina. Kohtaaminen oli lämmin. Tarvonen on Tampereen ja Kokkolan kierroksen jälkeen paluumuuttaja, ja Pasi pelaa ja opiskelee nyttemmin Joensuussa.

 

KTP:sta Matias Lindfors oli koko saamansa peliajan aktiivinen, loi tilanteita mutta antoi myös noita ”kaveripasseja”. KTP:n kasvatti Topi Pasi ei ole aiheetta ansainnut kapteenin nauhaa Jipossa. Hän pelasi tyylikkäästi 73 minuuttia.

Syvällisempään pelaaja-analyysiin tämä harjoitusottelu ei anna aihetta. Tärkeämmät ottelut alkavat molempien joukkueiden kohdalla vasta tuonnempana; KTP:lla Seinäjoella SJK:ta vastaan runsaan viikon kuluttua ja Jipolla Porissa MuSan vieraana toukokuun 9. päivänä.

Maali: 85. min. 0–1 Joona Hiltunen syöttökatkon jälkeen 16 metristä.

Kokoonpanot, KTP: Anton Lepola; Pierre-Daniel Nguida, Mohamadou Sissoko (Paavo Voutilainen 46.), Michael Ogungbaro (Ingo van Weert 46., varoitus), Matias Paavola; Thomas Agyiri (Alain Ebwelle 81.), Asier Arranz, Dave Ramadingaye (Niklas Leinonen 69.), Johannes Laaksonen (Matias Tamminen 69.); Matias Lindfors (Aleksi Tarvonen 81.), Anton Eerola.

Jippo: Jirko Sorsa; Samuli Hölttä, Topi Pasi, Tommi Tainio, Timo Tahvanainen; Tuomo Tolonen, Jordi Lahnalakso, Jere Hiltunen, Nuutti Tykkyläinen; Wilterlynd Inalien, Risto Kahelin, sisään tulleet vaihtomiehet: Sauli Kettunen, Jussi Tolonen, Joona Hiltunen, Teemu Hallikainen, Santeri Saarikunnas, Juska Päivänurmi, Niko Niemeläinen, Miro Turunen.

FC KTP:n seuraava ottelu, Veikkausliiga:

Seinäjoen Jalkapallokerho–FC KTP OmaSp stadionilla Seinäjoella maanantaina 3.5.2021 kello 18.30

Seuraava kotiottelu, Veikkausliiga:

FC KTP–FC Honka (Espoo) Arto Tolsa Areenalla perjantaina 7.5.2021 kello 18.30 (ottelu pelataan ilman yleisöä)

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä