HJK tarvitsi rankkarin voittaakseen maalilla

By 07/08/20212021, Uutiset

KTP hävisi Veikkausliigan sarjajohtaja HJK:lle Arto Tolsa Areenalla lauantaina 1–0. Tappiosta huolimatta kotijoukkueen peli-ilme oli hyvä, ja seuran uudet hankinnat esiintyivät edukseen. Espanjalainen kärkimies Juan Esnáider (keskellä) antoi kolmessa vartissa kelpo työnäytteen, vaikka miehellä ei ollut vielä takana yhteisharjoituksia uuden joukkueensa kanssa. Esnáiderin taistelupari kuvassa on HJK:n maajoukkuemies Daniel O’Shaughnessy.

Helsingin Jalkapalloklubi tarvitsi rankkarimaalin voittaakseen FC KTP:n 1–0 (1–0) Veikkausliigan ottelussa sateisella Arto Tolsa Areenalla lauantaina.

Totuuden nimessä on sanottava, että hallitseva Suomen mestari ja nytkin sarjaa johtava HJK oli niskan päällä, eivätkä sen naaraamat kolme pistettä olleet vääryys. Sen tilastotkin vahvistavat, mutta mitenkään jyrän alla ei KTP kuitenkaan ollut.

Viime hetkillä kotijoukkue haki vielä vimmatusti tasoitusta, ja erotuomari Ville Nevalaisen päätösvihellyksen jälkeen hukkaan valuneet tilaisuudet purkautuivat pettymyksenä.

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD´S

Kulunutta kliseetä käyttäen ”kamppailu olisi voinut saada toisenlaisen luonteen”, jos Kotkan Thomas Agyiri olisi onnistunut vapaapotkussaan pelin 19. minuutilla. Vapari annettiin, kun HJK:n puolustus oli ruhjonut KTP:n Asier Arranzia keskialueella. Agyirin kierteinen laukaus 30 metristä osui HJK:n maalin ylähirteen!

Jatkotilanteesta Paavo Voutilainen pääsi vielä puskemaan Klubin maalia kohti, ja Mohamadou Sissokokin jatkaamaan pallon kulkua jalallaan, mutta sillä hetkellä pitkä ranskalaistoppari oli ajautunut jo paitsioon.

KTP–HJK-peli olisi voinut saada toisenlaisen luonteen, jos Thomas Agyirin vapaapotku 30 metristä ottelun 19. minuutilla olisi painunut HJK-vahti Hugo Kedon selän taakse. Nyt se vain hyväili Klubi-maalin poikkiputkea.

Ottelun ainokainen maali nähtiin sitten pari minuuttia myöhemmin, kun HJK:n Filip Valencic onnistui rangaistuspotkussa. Ville Nevalainen antoi Klubille toisenkin 11-metrisen, kun kaksi pitkää poikaa, KTP:n 192-senttinen Sissoko ja vieraiden Daniel O´Shaughnessy (190), nojailivat pallottomina toisiinsa HJK:n suorittaessa kulmapotkuaan.

Nevalainen palkitsi Sissokon keltaisella kortilla ja vei pallon pilkulle. Rankkaria laukomaan asettui brasiliaskärki Luis Henrique, joka tälläsi kuitenkin raskaasti yli Kotkan maalin kohti Katariinan uimalan ikkunoita.

Onko tässä tilanteessa ranngaistuspotkun aineksia? Loukkaantumisen jälkeen paluun kentille tehnyt KTP:n Matias Tamminen rynni HJK:n rankkarialueelle, ja Klubi-toppari Miro Tenho joutui pysäyttämään Kotkan pojan korkealla jalalla. Erotuomari Ville Nevalainen ei kuitenkaan reagoinut.

Anton Lepola on ilmeisesti jonkin sortin pelote KTP:n tolppien välissä. Kotkalaisten vastustajille on tällä kaudella annettu jo kuusi rangaistuspotkua hyödynnettäväkseen, ja vain Valencic on onnistunut. Henriquen tavoin Mosa Yaghoubi tykitti kolmanteen kerrokseen pari viikkoa sitten HIFK–KTP-pelissä, ja kolme pilkuista on Lepola torjunut.

Juukalaislähtöisellä jalkapallojuristilla Ville Nevalaisella ei ollut lauantaina paras päivänsä. Tuon Klubin toisen rankkarin aikoihin kamppailu oli karkaamassa erotuomarin käsistä. Tuomiot eivät olleet johdonmukaisia – tai ainakaan ne eivät tyydyttäneet kriittistä kotkalaisyleisöä. Onneksi Nevalainen sai kuitenkin juonenpäästä kiinni, eikä voida väittää hänen ratkaisevasti vaikuttaneen ottelun lopputulokseen.

HJK on Veikkaus- ja Eurooppa-liigapeleineen nyt pienoisessa otteluruuhkassa. Viime tiistaina se pistäytyi Azerbaidzanin Bakussa kohtaamassa maan mestarin Neftchin (tulos 2–2), ja ensi torstaina Klubi saa sitten azerit vieraakseen. Otteluparin voittaja selviytyy Euro-kilpailussa lohkovaiheeseen.

Mikään ”saunapäivän lepohetki” ei lauantainen KTP-peli HJK:lle ollut. Se joutui tekemään töitä täydet 90 minuuttia, ja todennäköisesti klubilaiset olisivat tuulettaneet Kotkasta rouhittua voittoa, jos olisivat kehdanneet.

KTP taisteli altavastaajana hyvällä intensiteetillä, ja pelaajien otteissa ja asenteessa oli selvästi aistittavissa tsemppihenkeä. Jos aikakelloa voisi kääntää taaksepäin, ja Kotka voisi aloittaa sarjan uudestaan nykyisellä kokoonpanolla, olisi joukkueella 15 sarjakierroksen jälkeen varmastikin enemmän pisteitä kuin nyt (8).

Nähtäväksi jää, riittävätkö aika ja pelit nostamaan KTP:n kuiville liigan hännillä. Lauantaina Kotka putosi taas sarjan viimeiseksi, kun AC Oulu voitti omassa kotiottelussaan IFK Maarianhaminan 1–0.

Diawandou Diagne pelasi ensi kertaa Arto Tolsa Areenalla. Hän haastoi ennakkoluulottomasti klubilaisia kaksintaisteluun. Kuvassa Matti Peltola on niin sanotusti ”pihalla”.

KTP:n tuoreista hankinnoista laitapuolustajat Rico Finnäs ja Diawandou Diagne saivat 90 minuuttia peliaikaa, ja kärkimiehet Tiguinho ja Juan Esnáider vaihdosta sisääntulleina vähemmän.

Nelikosta suomensukuinen mutta Espanjassa kasvanut Finnäs teki hyvän vaikutuksen. Nuori mies (20 v) pelasi kepeällä jalalla ja hyvällä asenteella HJK:ta vastaan, josta hän viikko sitten siirtyi Kotkaan.

Eturivissä Esnáider ennätti antaa vain kolme vartin työnäytteen, mutta sekin oli lupauksia-antava. 29-vuotiaalla kärkimiehellä on jo näkemystä ja kokemusta siitä, miten tehdä itsensä vaaralliseksi vastustajan puolustuksen keskellä.

Lähiviikkoina KTP:lla on vain kovia tasonmittareita vastassaan; seuraavana KuPS vieraissa ja heti perään SJK sekä FC Inter kotona. Siitä huolimatta jää mielenkiinnolla odottamaan, miten toimisi brasilias-kamerunilais-espanjalainen kärkitrio, jossa Tiguinho ja Alain Ebwelle pitäisivät vauhtia laidoilla, ja Esnáider pelaisi kylmän laskelmoivasti keskellä.

Rico Finnäs (oikealla) pelasi kepeällä jalalla ja hyvällä asenteella ensimmäisen matsinsa uuden kotiyleisön edessä. Tarkkailun alla on vanha joukkuetoveri Jair Silva HJK:sta.

FC KTP:n päävalmentaja Gabriel Xatart uskoo, että uudet miehet kokoonpanossa tulevat auttamaan paljon joukkuetta. Mikään ei tapahdu kuitenkaan hetkessä, Xatart huomautti.

Gabri” Xatart oli pettynyt tuomiohin, joista toisesta HJK teki voittomaalin, ja sai vielä mahdollisuuden lisäosumaankin.

Lopputulos oli meille negatiivinen, emmekä saaneet pisteitä, mutta joukkue teki kuitenkin paljon asioita oikein. Tälläisen joukkueen haluan nähdä kentällä ja tälläistä joukkuetta haluan valmentaa. Se kehittyy koko ajan, kehui Xatart omiaan.

Positiivisia asioita omassa porukassa näki myös Rico Finnäs.

Puolustuspelimme toimi mielestäni ihan hyvin, ja omaan suorittamiseenikin olen tyytyväinen. Tappiosta huolimatta pelissä oli paljon hyvää, ja uskon, että ajan kanssa jälki paranee.

Finnäs pelasi nyt vanhoja joukkuetovereita ja treenikavereita vastaan, mutta… Kentällä oli ihan hyvä ilmapiiri, entinen klubilainen totesi.

HJK:ta kannusti Arto Tolsa Areenalla parisensataa fania. Ottelun alku viivästyi, kun vieraat ilahduttivat muitakin läsnäolijoita savupommeilla. Muuten Klubi-kannattajat pysyivät melkoisen kiltisti päätykatsomossa heille varatussa kanahäkissä.

Maalit:

23 min. 0–1 rp. Filip Valencic: HJK sai hieman kyseenalaisesti tuomitun rangaistuspotkun, kun KTP:n Asier Arranzin katsottiin kaataneen vieraiden Luis Henriquen pallontavoittelutilanteessa. Henrique tuli pallolle kuolleesta kulmasta Arranziin nähden, eikä kotkalaispuolustajan tarkoituksena ilmeisestikään ollut pelata rikollisesti. Veikkausliigan paras maalintekijä, slovenialainen Valencic tykitti kauden kuudennen osumansa 11 metristä varmasti ohi Kotka-vahti Anton Lepolan.

Kokoonpanot, KTP: Anton Lepola; Diawandou Diagne, Mohamadou Sissoko (varoitus), Paavo Voutilainen, Rico Finnäs (varoitus); Asier Arranz, Michael Ogungbaro, Thomas Agyiri (46. Tiquinho); David Ramadingaye (77. Johannes Laaksonen), Matias Tamminen (46. Juan Esnáider), Alain Ebwelle.

HJK: Hugo Keto; Kevin Kouassivi-Benissan (79. Janne Saksela), Miro Tenho (varoitus), Daniel O’Saughnessy, Matti Peltola; Lucas Lingman (46. Sebastian Dahlström), Bubacar Djalo, Jair Silva; Filip Valencic (90+2. Santeri Hostikka), Luis Henrique (82. Anthony Olusanya), Riku Riski (90+1. David Browne).

Tuomaristo: erotuomari Ville Nevalainen, avustavat Jan-Peter Aravirta ja Sami Nykänen. Yleisöä: 1520.

Tilastot (KTP ensin mainittuna): laukaukset 3–14, kohti maalia 1–5, rikkeet 18–11, paitsiot 2–3, kulmapotkut 2–6, keltaiset kortit 2–1, punaiset kortit 0–0, torjunnat 4–1.

RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Jair Silva HJK, 2 tähteä Mohamadou Sissoko KTP, 1 tähti Miro Tenho HJK.

Veikkausliigaa:

Kuopion Palloseura – FC KTP Kuopion keskuskentällä sunnuntaina 15.8.2021 kello 18.30

FC KTP – Seinäjoen Jalkapallokerho Arto Tolsa Areenalla lauantaina 21.8.2021 kello 17.00

FC KTP – FC Inter (Turku) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 28.8.2021 kello 17.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä