Ennakko: MYPA-KTP

By 27/05/20192019, Ennakot, Uutiset

Paljon on ehtinyt virrata vettä Kymijoessa sen jälkeen kun Kymenlaakson kaksi suurta jalkapallopaikkakuntaa Kotka ja Myllykoski viimeksi kohtasivat toisensa. Edellinen Kymenlaakson derby pelattiin nimittäin 25. syyskuuta 2008.

Tämän jälkeen on seutukunnan jalkapallossa ehtinyt tapahtua valtavasti. Vuosi 2008 oli kotkalaisille masentava, ja syksyn päätteeksi voittosarakkeessa oli yksi ainoa merkintä. Kahtia jakautunut KTP tahkosi Ykköstä ja Kakkosta vuosia, kunnes erimielisyydet unohdettiin ja kaudella 2014 nähtiin taas yksi yhtenäinen KTP. Kalkkiviivoilla karannut liiganousu otettiin lopulta kabinettien kautta, mutta Veikkausliigaa Kotkassa nähtiin lopulta vain kauden 2015 verran. Seuraavina vuosina sarjaporrashissi vei ensin kaksi kerrosta alaspäin ja sitten takaisin ylös Ykköseen. Nyt KTP on Ykkösessä asettanut tavoitteekseen jälleen korkeimman sarjatason.

MYPA päätti kauden 2008 viidenteen sijaan, ja silloin kaikki näytti vielä yläjuoksulla hyvältä. Muutamaa vuotta aiemmin oli otettu seurahistorian toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus ja Fair Play-arpaonnen takia myös Europelejä nähtiin Myllykoskella vielä mestaruusvuoden jälkeenkin. Rakennemuutokset kuitenkin iskivät teollisuuspaikkakuntaan ja syksyllä 2011 sylki paperitehdas sisuksistaan viimeisen rullan. Rahahanat menivät kiinni myös MYPAlta, ja muutaman vuoden liigassa pyristelyn jälkeen Mylsän jalkapalloylpeys joutui laittamaan lapun luukulle. KTP:n noustessa liigaan talvella 2014 oli Myllykoskelle yhtäkkiä syntynyt jalkapallotyhjiö, eikä paikallispeleistä päästy vieläkään nauttimaan. Myllykoskelaisia varmasti korpesi se että keväällä 2015 Saviniemessä Veikkausliigaa pelasivat punanuttujen sijasta Arto Tolsa Areenan kenttäremontin valmistumista odottelevat kotkalaiset.

Kymenlaaksolaisten rakkaudesta jalkapalloon kertoo paljon se, ettei kaikille tärkeiden seurojen anneta kuolla. Kotkalaiset olivat pelastaneet jalkapallonsa 2000-luvun taitteessa ja nyt sama oli edessä myös Myllykoskella. MYPAn kannattajat pitivät kipinän elossa alasarjoissa ja liekki roihahti kunnolla jälleen muutama vuosi sitten, kun Inkeroisten Purhan paikan kolmosessa ottanut MYPA teki paluun liiton sarjoihin nousemalla Kakkoseen. Vuosi kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla riitti, ja kauden 2018 päätteeksi juhlittiin jo nousua Ykköseen. Yli kymmenen vuoden jälkeen kaksi kilpakumppania olivat jälleen samassa sarjassa.

Syyskuussa 2008 olivat Kauhajoen kouluampumiset juuri pysäyttäneet koko Suomen. Maailmantalous sakkasi Yhdysvaltojen pankkikriisin seurauksena ja Kiinassa maitojauheesta löytyi myrkyllistä melamiinia. Kimi Kolsi oli juuri aloittanut eskarin ja Barack Obama kävi presidentinvaalikampanjaansa senaattori John McCainia vastaan . Kotkalaisilla oli enää teoreettiset mahdollisuudet liigapaikkansa säilyttämiseen, kun vieraaksi Arto Tolsa Areenalle saapui rakas vastustaja MYPA. Myllykoskelaiset olivat jo menettäneet mitalisaumansa ja päävalmentaja Janne Hyppönen oli juuri saanut tehdä tilaa Janne Lindbergille.

MYPA vei ottelua miten tahtoi. Hugo Miranda vei yläkymiläiset johtoon jo kolmannella peliminuutilla, ja Saku ”rotta” Puhakainen pahensi kotkalaisahdinkoa 0-2 osumallaan. Toisella puoliajalla Ilari Äijälä paukutti vielä kaksi maalia lisää, joten Kymenlaakson valtikka matkasi Myllykoskelle.

Kymenlaakson herruus on siis maannut MYPA-talon vitriinissä reilun vuosikymmenen. Keskiviikkona – 3899 päivää myöhemmin – talismaania lähdetään hakemaan takaisin Kotkaan uuden sukupolven voimin. Keskiviikkona millään, mitä aiemmin keväällä on tapahtunut, ei ole mitään merkitystä. Keskiviikkona voittajaa eivät ratkaise pelaajamateriaalit, taktiikat tai sarjasijoitukset vaan pelaajien tahto, sitkeys ja rakkaus kantamaansa pelipaitaa kohtaan. Keskiviikkona Kymenlaakson derbyssä tehdään taas uusia sankareita ja konnia.

MYPA – KTP Kymenlaakson Sähkö Stadionilla keskiviikkona 29.5. kello 18:30.