Argo Arbeiter kunnioittaa työntekoa

By 26/04/20192019, Uutiset

FC KTP:n avausvastustajana Ykkösessä on ennakkosuosikki AC Oulu. 

 

Jalkapallon Ykkösen kauden 2019 avaustilaisuudessa parisen viikkoa sitten FC KTP:n kapteeni Sebastian Dolivo (vasemmalta) ja päävalmentaja Argo Arbeiter sekä AC Oulun kollegat Mika Lähderinne ja Lassi Nurmos marssitettiin yhtä aikaa lauteille kertomaan kauteen valmistautumisesta ja odotuksista sarjassa. 

– Terve Argo! Otetaanko lauantaina voitto kotiin, kuuluu huudahdus torikahvilan pyöreästä pöydästä, kun FC KTP:n miesten Ykkösen jalkapallojoukkueen päävalmentaja harppoo Kotkan kauppatorin poikki määrätietoisin askelin. 

– Jaahas! Vaikea kysymys. AC Oulu on paha joukkue, ja meidän on tehtävä parhaamme voittaaksemme, vastaa Arbeiter. 

– No entäs syksyllä? Noustaanko me, jatkaa sama palloiluhenkinen herraseurue. 

– Hops! Tuokin on paha. Mitään en mene lupaamaan, mutta kaikkemme yritämme, vastaa virolaisvalmentaja. 

FC KTP valmistautuu Ykkösen kauden avaukseen, ja heti ensimmäiseksi kotikentällä, Arto Tolsa areenalla, lauantaina vastassa on sarjan ennakkosuosikki, pohjoisen joukkue Oulusta. Se on monissa veikkauksissa “lähes varma nousija”. Tämän puolesta puhuvat isot satsaukset ja pitkä historia tässä joukossa. AC Oulu on pelannut 14 kautta valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja tämänvuotisista seuroista se on Ykkösen maratontaulukon kärjessä 596 pisteellä. 

AC Oulu voi noustakin, mutta on siellä jollain muullakin mahdollisuus menestyä. Ykkösen kakkonen pääsee pelaamaan noususta Veikkausliigaan kaksiosaisessa karsinnassa liigan 11:nneksi sijoittuneen kanssa. Tämä menee vanhan kaavan mukaan, mutta sarjan hännillä järjestelmä on kokenut muutoksia. Kauden 2019 päätteeksi ainoastaan yksi joukkue putoaa Kakkoseen aiemman kolmen sijasta. Tällä valmistellaan vuotta 2020, jolloin Ykköstä pelataan 12 joukkueella. 

Ja sitten takaisin Argo Arbeiteriin (45). Mieshän muistetaan satamakaupungissa jo 2000-luvun taitteesta, jolloin hän pelasi raitapaidoissa kolmena kautena ja mätti maaleja melkein kuin liukuhihnalta. Kun “meidän Argo” viime syksynä sitten teki valmentajasopimuksen KTP:n kanssa, tuntui kuin oma poika olisi palannut kotiin. 

Arbeiter on helposti lähestyttävä kansan mies. Hänelle on luontevaa heitellä kysymyksiä jalkapallovalmentajan arjesta, ja niihin saa melko varmasti myös vastauksia. 

Nimensäkin mukaisesti Argo Arbeiter (käännös saksan kielestä suomeksi: arbeiter, so. työntekijä, työläinen) luottaa työntekoon matkalla menestykseen. 

– Meillä on kohtalaisen hyvä joukkue paperilla, mutta se ei tietenkään vielä tarkoita mitään. Meidän on joka päivä ansaittava paikkamme ja tehtävä asiat mahdollisimman hyvin. Omat nuoret ovat nousseet vahvasti talven aikana, ja olen siitä iloinen, että he ovat ottaneet tonttinsa joukkueessa, raottaa Argo päivän tilannetta. 

Arbeiter haluaa joukkueensa säilyttävän kotkalaiseen jalkapalloiluun kuuluvan taisteluilmeen, mutta peräänkuuluttaa samalla erityisesti pelillistä ajattelua. 

– Haluan nähdä voittavaa ja taistelevaa peliä. Meidän täytyy pystyä pelaamaan järkevästi jokaisessa vaiheessa, ja ajatuksen on oltava mukana. 

FC KTP:n koutsi uskoo, että Ykkösessä on tällä kaudella kova taso. 

– Tietysti Oulu mutta myös TPS, Jaro ja Haka. Siinä varmaan kovimpia. Jokainen joukkue tässä sarjassa osaa pelata eikä ole sellaista yhtä, joka olisi selkeästi parempi muita. 

– Me lähdemme voittamaan jokaista peliä, ja toivottavasti sen myötä olemme siellä ylimmillä sijoilla. Meillä on siihen hyvät mahdollisuudet, ja ideaalitilanne olisi tietenkin nousta Veikkausliigaan, Arbeiter listaa. 

Vaikka nousu jäisi jostain syystä toteutumatta, on liiga kuitenkin kotkalaisten mielessä. 

– Seuran tavoitteena on nousta Veikkausliigaan kahden vuoden sisällä. Sen eteen teemme joka päivä töitä, sanoo “työmies”. 

FC KTP koki talven aikana joitakin pelaajamuutoksia Mielenkiintoisia uusia tulokkaita ovat mm. Ykkösen kaikkien aikojen paras maalintekijä Kalle Multanen (KPV), Veikkausliigan kokemustakin omaavat Antti Mäkijärvi (FC Honka), Kasperi Liikonen (FC Honka), Saku Leppänen (JJK) ja Paavo Voutilainen (FC Lahti) sekä nopea mutta ketterä keskikentän viilettäjä Ralph Kottoy Keski-Afrikan tasavallasta.  

“Kirurgi” Mäkelä palasi pitkältä reissulta kotiin 

AC Oulu sijoittui viime kaudella Ykkösessä neljänneksi. Se sai pidettyä vanhan pelaajarunkonsa melko hyvin kasassa. Muun muassa sarjan maalikuninkuuden 17 osumallaan voittanut meksikolainen Alberto Alvarado Morin (30 vuotta) jatkaa Oulun “laivastosinisissä” (peliasun pääväri). Uusia liigatason tulokkaita ovat Fugo Segawa (RoPS), Joni Korhonen (FC Honka), Loorents Hertsi (FC Lahti) sekä Juho “Kirurgi” Mäkelä (35), joka on mm. liigan kaksinkertainen maalikuningas. Nyt hän palaa pitkältä kierrokseltaan takaisin kotikaupunkiin. 

AC Oulun päävalmentaja Mika Lähderinne näkee Mäkelän tulon merkityksellisenä sekä kentällä että sen ulkopuolella. 

– Juho tuo laatua arkeemme. Hän auttaa kokemuksensa, esimerkkinsä ja vaatimustasonsa kautta joukkuetta. Hänen avullaan pystymme toteuttamaan entistä laadukkaampaa arkea, ja se on minulle suurin asia. 

Oululaisten silmissä siintää vahvasti nousu Veikkausliigaan. 

– Seura on asettanut nousun selkeäksi tavoitteekseen. Samanlaisilla mietteillä on tosin liikkeellä monta muutakin joukkuetta. Siksi meidän on pystyttävä suoriutumaan jokaisessa pelissä maksimitasolla, jotta tavoite toteutuisi. On kuitenkin turha ajatella asioita pidemmälle kuin peli kerrallaan, Lähderinne tähdentää. 

AC Oulun luotsi tiedostaa, ettei nousu tule olemaan helppoa, sillä vastassa on kovia joukkueita. 

– FC KTP on ollut vahva talven aikana, ja TPS:kin on varmasti vahva, kun se on saanut pidettyä pelaajansa melko hyvin kasassa. Siihen vielä Jaro ja Haka, niin kovimmat haastajat ovat siinä, Lähderinne ynnää. 

FC KTP – AC Oulu Arto Tolsa areenalla Kotkassa lauantaina 27.4.2019 kello 14.00   

“Nitti se ajoi punaisella autollaan uaaa uaaa…” 

FC KTP:takin monessa mielessä lykästi, kun MYPA lopulta nousi Ykköseen. Se toinen vaihtoehtohan olisi ollut, että PS Kemi olisi päättänyt pitää sarjapaikan Veikkausliigasta pudottuaan. Nyt kemiläiset lähtivät hakemaan uutta vauhtia vieläkin alempaa, eikä täältä etelästä tarvitse körötellä yhtä-kahta pitkää pelimatkaa pohjoiseen. 

MYPA:n nousun myötä alkavalla kaudella nähdään ja koetaan kolme kymenlaaksolaista paikalliskamppailua. Ne varmasti herättävät kiinnostusta, sähköistävät ilmapiiriä ja tuovat pelimerkkejä seurojen kassaan. 

MYPA:n kabinettinousun myötä räksytys tuosta aiheesta keskilaaksosta Kotkan suuntaan on nyt tyystin loppunut, ja hyvin tuo täydennysmenettelyllä saavutettu sarjapaikka näyttää kelvanneen suur-kouvolalaisillekin. 

Seuran eduksi todettakoon, ettei Saviniemessä muutenkaan olla suurella uholla liikkeellä. Kantaseuran muutaman vuoden takaisen vararikon jälkeen realiteetit tunnustetaan, ja MYPA lähtee tavoittelemaan ensisijaisesti sarjapaikan uusimista. 

– Realismia on säilyä sarjassa, ja sen lisäksi isoimmat kehityskohteet ovat organisaatiotasolla. Kolmosessa eikä Kakkosessakaan vielä tarvita isoja organisaatioita, mutta nyt taustojen pitää kehittyä samalle tasolle pelaajien kanssa, sanoo päävalmentaja Jukka Karjalainen. 

MYPA:n joukkueen runko koostuu pitkälti samoista pelaajista, jotka olivat mukana jo Kolmosessa. KTP:n kasvatti Niko “Nitti” Ikävalko (31) näyttää kuuluvan joukkueen staroihin ainakin sillä perusteella, että hän kurvailee aika ajoin Kotkassa seuran väreillä ja logoilla varustetulla nimikkoautolla. Alajuoksullahan sellaista olisi ollut vaikea sisällyttää pelaajasopimukseen, kun muillakaan ei autoetua ole. 

MYPA aloittaa Ykkösen kauden kotipelillä Turun Palloseuraa vastaan. Sen visiitti Veikkausliigaan jäi ranskalaiseksi, kun joukkue putosi heti yhden kauden jälkeen. TPS:n tavoitteena onkin palata liigaan mahdollisimman pian. 

Turkulaisten uusi päävalmentaja Tommi Pikkarainen pitää joukkueensa pelaajatilannetta hyvänä, sillä putoamisesta huolimatta “Tepsi” sai pidettyä kiinni useista viime vuosien avainpelaajistaan. Heitä ovat mm. Sami RähmönenMika Ääritalo ja Jani Virtanen. Uusia kasvoja ovat Hradeckyn veljekset Matej ja Tomas, Interistä siirtynyt Mika Mäkitalo, HJK:n organisaatiosta saapunut Eliecer Espinosa sekä paluumuuttaja Norjasta Solomon Duah. 

TPS lasketaan monissa ennakkokaavailuissa nousijasuosikiksi, eikä Pikkarainen peittele tätä tavoitetta. 

– Meillä on alusta lähtien ollut selkeänä tavoitteena nousu, mutta monella muullakin on samat aikeet. Siksi kovimmiksi kilpailijoiksi on nimettävä liki puolet Ykkösen miehistöistä. Tasainen sarja tästä on tulossa. 

MYPA, Kouvola – Turun Palloseura Kymenlaakson Sähkö -stadionilla Myllykoskella lauantaina 27.4.2019 kello 17.00   

Teemu Tainio peri “Keke” Armstrongin manttelin 

Pirkanmaan paikallisderbyssä kohtaavat FC Haka Valkeakoskelta ja Tampereen Pallo-Veikot. Haka aloittaa jo seitsemännen kauden Ykkösessä, kun taas TPV nousi sinne kahdeksan vuoden tauon jälkeen. 

Valkeakoskella lähdetään tavoittelemaan liiganousua tasavahvan pelaajiston ja nimekkään päävalmentajan voimin. Teemu Tainion suurimmat meriitit ovat toistaiseksi vielä omalta pelaajauralta, mutta ei hän hetkeäkään empinyt, kun Keith Armstrongin manttelia tarjottiin perinnöksi Koskella. 

– Mieletön pöhinä on ollut päällä, ja olen nauttinut kovasti tästä uudesta asemastani. Meillä ei ole joukkueessa suuria tähtiä, vaan korostamme joukkuetta. Tasaista sarjaa povaan, sanoo Tainio. 

Anssi Ylinen johdatteli päävalmentajana TPV:n Ykköseen, ja sama mies sai jatkaa tehtävässään nyt uudella sarjatasolla 

– Lähdemme kauteen innostuneena. Olemme haastajan roolissa, eikä kovinkaan moni ole vielä pelannut tällä tasolla. Joukkue on kuitenkin äärimmäisen sitoutunut ja ahkera. Meidän juttumme on se, että pelaamme yhdessä niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä, ja kaikki tietävät, mitä pitää tehdä, selvittää Ylinen. 

– Me voimme voittaa kenet tahansa. Rutiinitaso ja tasaisuus ratkaisevat paljon. Vähimmäistavoitteemme on sarjapaikka, mutta en näe mahdottomana kivuta korkeammalle, ilmoittaa Ylinen. 

TPV:n kokoonpanosta löytyy myös yksi KTP-taustainen pelaaja. Giorgi Ositashvili (34) pelasi useamman vuoden kaakonkulmalla ja aloittanut nyt toisen kauden Tampereella. 

FC Haka, Valkeakoski – Tampereen Pallo-Veikot Tehtaan kentällä lauantaina 27.4.2019 kello 17.00   

EIF:n valmentaja “kehuu” tuomarit espanjaksi 

Läntisemmän Suomen sarja-avauksessa kohtaavat Ekenäs IF Tammisaaresta ja FF Jaro Pietarsaaresta. EIF ja FC KTP pelasivat viime vuonna monta tulikivenkatkuista keskinäistä kamppailua, ja myöhemmin kauden aikana sitten nähdään, onko pöly ennättänyt jo laskeutua. 

Lauantaina Tammisaaressa pelikielenä on ilmeisestikin ruotsi, vaikka aika paljon muitakin kansallisuuksia kuin rantaruotsalaisia ottelevista joukkueista löytyy. EIF:n päävalmentajana jatkaaGabriel Garcia Xatart, joka kävi viime kesänä parikin kertaa Kotkassa haukkumassa vastustajan ja tuomarit tuhmasti espanjaksi. 

Joka tapauksessa Ekenäs IF oli viime kauden positiivisimpia yllättäjiä ja se hyytyi sarjanoususta vasta kalkkiviivoilla. 

– Tämä on taas uusi kausi ja uusi joukkue. Meillä taitaa olla viisi pelaajaa jäljellä viimevuotisesta. Toivottavasti pystymme jälleen taistelemaan noususta, sanoo Xatart. 

FF Jaro pelasi 14 perättäistä vuotta Veikkausliigassa ja nyt se aloittaa neljännen kauden Ykkösessä uuden valmentajansa Niklas Käckon johdolla. 

Jaron ongelmana on viime vuosina ollut epätasaisuus. Jossain vaiheessa sarjaa se on hetkellisesti hyytynyt, ja kärki on mennyt menojaan. Käcko tiedosta vanhat rasitteet, ja niihin on yritetty löytää ratkaisuja. 

– Tavoitteena on ehjä kausi. Veikkaisin, että tämän vuoden sarjasta tulee tasaisempi kuin edellisestä. Toivottavasti mekin pystymme taistelemaan tasapäisesti kärjen – AC Oulun, TPS:n ja Hakan – kanssa, Käcko toteaa. 

Ekenäs IF – FF Jaro (Pietarsaari) Tammisaaren keskuskentällä lauantaina 27.4.2019 kello 17.00 

Hei! AC Kajaani on sittenkin olemassa 

Pohjoisen Suomen sarja-avauksessa kohtaavat AC Kajaani ja nousijajoukkue Musan Salama Porista. Vielä myöhään keskitalvesta oli epäselvää, saako Kajaani edes joukkuetta kasaan. Se pelasi harjoitusotteluja tavattoman pienillä kokoonpanoilla, ja esimerkiksi Kotkassa AC kävi Suomen cupissa vain yksi vaihtomies matkassaan, ja hänkin oli apuvalmentaja. 

Uusi koutsi Ari Koski on kuitenkin sarjan lähestyessä taikonut kasaan miehistön, jonka kanssa valmentaja lähtee leikkiin korkein tavoittein. 

– Emme tyydy pelkästään siihen, että pelaamme sarjapaikasta. Seuran tavoite on olla sarjassa viiden joukossa, mutta joukkue ilmoittaa oman tavoitteensa myöhemmin, vakuuttaa Koski. 

AC Kajaani on viime vuosina onnistunut ulkomaalaispelaajien rekrytoinneissa, ja nytkin pohjoisen kylmään talveen otti tuntumaa miehiä monista eksoottisesta kohteista. Kokoonpanoluettelosta löytyy yli 10 sellaista nimeä, joilla voisi arvella olevan jonkun muun maan kuin Suomen passi. Viime kaudella Kotkassa pelanneella Samuel Mahlamäellä niitä on kaksinkin kappalein; Suomen ja Kuuban. 

Mahlamäen ohella AC Kajaanissa pelaa toinen viime vuonna kotkalaisille tutuksi tullut veijari. Kajaanilaisten maalia vartioi ex-tammisaarelainen Jonathan Jäntti, joka nosti kohun Kotkassa harrastettuaan vihreä-valkoisessa raitapaidassa pelanneen brassi da Silvan kanssa kiellettyjä etnisiä liikesarjoja sisältänyttä verbaaliliikuntaa. 

Musan Salama on pelannut Ykköstä viimeksi vuonna 2001. Päävalmentaja Ville Ulasen mukaan jatkuvuus on tärkeää MuSalle. 

– Meidän tavoitteemme ovat kokonaisvaltaisemmat kuin jokin tietty sijoitus sarjataulukossa. Menestys Ykkösessä olisi tärkeää koko seuraa ajatellen. Haluamme viedä koko seuraa eteenpäin ja nostaa omaa tasoamme aina seuraorganisaatiosta, junioreista ja valmennuksesta lähtien. Se ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan vaatii useamman vuoden pelaamisen tällä tasolla, toteaa Ulanen. 

AC Kajaani – Musan Salama (Pori) Kajaanin liikuntapuistossa lauantaina 27.4.2019 kello 17.00 

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen 

Lähteet: Suomen Palloliiton verkkosivut ja jalkapallon Ykkösen 2019 tietopaketti