Yläjuoksulta maalivahteja koutsaamaan

By 04/08/20212021, Uutiset

Artikkeli on julkaistu alun perin KTP:n kausijulkaisussa 1/2021 keskiviikkona 7.7.2021

Jussi Riikonen on maalivahtivalmentaja, joka on pitkään koutsannut veräjänvartijoita Pohjois-Kymenlaakson seuroissa, kuten Kouvolan Jalkapallo ja Myllykosken Pallo. Täksi kaudeksi hän vaihtoi maisemaa ja siirtyi KTP:n edustusjoukkueen maalivahtien valmentajaksi. Uudet haasteet ovat antaneet riittävää motivaatiota myllykoskelaiselle Riikoselle.

– Oletusarvona oli, että työ on taas hivenen haastavampaa veikkausliigaorganisaatiossa kuin missä aiemmin olin ollut. Joukkueessa oli entuudestaan tuttuja pelaajia, joten oli helppo tehdä päätös hommiin tarttumisesta, Riikonen toteaa.

Riikosella on paitsi vastuu maalivahtien valmentamisesta, myös puolustuspelaamisen organisoimisesta. Vastustajan hyökkäyspelaamiseen kiinnitetään yksityiskohtaisesti huomiota maalivahtien valmentamisessa.

– Käymme esimerkiksi läpi tilanteita maalivahtien kanssa, jos vastustaja pääsee tietylle kentän osa-alueelle ja pohdimme keinoja, miten ne selvittää. Ensitöikseen maalivahdin pitää pyrkiä opastamaan ja neuvomaan edessä pelaavaa puolustuslinjaa, ja vasta viimeisenä oljenkortena maalivahdilla on laukauksen torjuminen, Riikonen sanoo.

Maalivahtien valmentaminen on hieman erilaisempaa sarja- kuin harjoituskaudella.

– Veikkausliigassa pelataan paikoitellen todella tiiviisti, joten harjoittelussa mennään pelien kautta, Riikonen tuumaa.

Ensimmäistä vuottaan raitapaitojen mukana oleva valmentaja sanoo viihtyneensä tehtävässään niin hyvin, että toivoisi saavansa jatkaa toimessaan myös ensi kaudella.

– Jos se olisi yksin minusta kiinni, jatkaisin ehdottomasti seuran palveluksessa. Koen, että maalivahtivalmennus on pitkäjänteistä työtä, jossa ei pikavoittoja saada, Riikonen tuumaa.