”UkkoParkin” henki: ”Kaveria ei jätetä!”

By 28/10/20212021, Uutiset

KTP–Haka-matsia seurasi syyskoleassa Arto Tolsa Areenan illassa liki 600 katsojaa, vaikka ottelulla ei ollut mitään merkitystä. Kotkan putoaminen Veikkausliigasta oli selviö jo ennen keskiviikkoa. – Me olemme täällä ”Kaveria ei jätetä”-hengessä. Olemme seuranneet KTP:ta vuosia, ja tämänkin jälkeen elämä jatkuu, vakuuttavat Heikki Marttinen (vasemmalta), Jarmo Karnaattu, Seppo Mykrä ja Simo Mykrä.

Lokakuun lopun sysimusta ilta, vettä tulee taivaan täydeltä ja lämpöäkin on vain muutamia asteita. Arto Tolsa Areenalla pelataan Veikkausliigan haastajasarjan ottelu KTP–Valkeakosken Haka, jonka lopputuloksella ei ole mitään merkitystä; Kotka putoaa joka tapauksessa pääsarjasta, ja vierailijakin päätyy sijoille ”ynnä muuta”. Ketä sellainen tapahtuma voisi kiinnostaa?

Yllättävä kyllä 575:tä katsojaa! Vertailun vuoksi kerrottakoon, että FC Honka, joka pelasi paljon paremmista sijoituksista, sai haastajasarjassa kolmessa pelissä ennätysyleisökseen 327 katsojaa! Häpeällistä, kun vertaa vaikkapa kaupunkien väestöpohjaa: Espoo 292.796 asukasta (31.12.2020) ja Kotka 51.555 (30.6.2021).

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S

Arto Tolsa Arenan lehtereillä oli keskiviikkona koko joukko nuorta yleisöä, mutta myös varttuneempaa väkeä, pääasiassa miehiä ja tunnistettavasti urheilun ja erityisesti jalkapalloilun suurkuluttajia.

Yhden ryhmän muodosti kauppakeskus Pasaatissa päivittäin aamukahville kokoontuva senioriporukka; joukossa entisiä jalkapallon SM-sarjapelaajia, valmentajia ja seuratoimitsijoita mutta myös ihan tavallisia kannattajia.

Tänne ”Tolsalle” tullaan hamaan loppuun asti, säässä kuin säässä ja sarjatilanteesta piittaamatta. KTP on ollut koko kauden vaikeuksissa, mutta oli miten oli, hädän hetkelläkin pelin henki on, että ”kaveria ei jätetä”, vakuuttaa Heikki Marttinen, yksi porukan puhemiehistä.

Kyseinen fanijoukko kommunikoi myös muun muassa wattsapp-ryhmässä, jonka nimi on ”UkkoParkki”. Kesäisin samainen porukka kokoontuu Kotkan torilla KTP:n Kaks7-kahvilassa, ison aurinkovarjon alla, ja siksi ryhmästä käytetään myös Varjoraati-nimitystä.

Usein vastaavanlaiset asiantuntijakokoonpanot huutelevat puskista tai ampuvat kulman takaa. Siksi UkkoParkki pantiin nyt julkisesti arvioimaan KTP:n kautta ja siten vastaamaan sanoistaan. Ryhmä jakoi kotkalaisjoukkueen esityksistä plussia ja miinuksia. Palaute on pääsääntöisesti miinus-merkkistä, mutta myös rakentavaa kritiikkiä on tarjolla.

Seuraavassa UkkoParkin yhteenvetoa KTP:n kaudesta Veikkausliigassa 2021:

Asia on varmasti niin, kuten FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonenkin on julkisesti tunnustanut, ettei seurassa tunnistettu Veikkausliigan ja Ykkösen tasoeroa.

Pari tärkeää, Ykkösessä kunnostautunutta pelaajaa (espanjalaiset Mika ja Ruxi) päästettiin pois, eivätkä uudet hankinnat onnistuneet. ”Euron” panostuksella ei saatu edes ”euroa” takaisin.

Keväinen harjoittelu ei ollut riittävän laadukasta. Oma pelitapa oli liian passiivinen, ja vastustajat liikkuivat paljon enemmän. Vasta viimeisin valmentaja Teemu Kankkunen sai positiivista muutosta aikaan.

Kentälle ei löytynyt oikeaa ”permanenttia” koko kaudessa, kun kokoonpano muuttui joka matsissa. Olisi tarvittu röyhkeämpiä hyökkääjiä, ja keskikentälle ”tarjolilija” jakamaan kärkimiehille kunnon passeja. Maalivahti pelasi kyllä melko hyvin, mutta ei Anton Lepolastakaan ollut ”sateentekijäksi”.

Vastustajien erikoistilanteet ja erityisesti kulmapotkut olivat suuri kompastuskivi. Niistä tehtiin paljon takaiskumaaleja. Olisi pitänyt tehdä itsestään vaarallinen ja jättää jokunen pelaaja ylemmäs, mutta nyt vetäydyttiin passiivisesti boksiin odottamaan, mitähän vastustaja keksii.

Viime kädessä matkassa oli myös huonoa tuuria. Katkerin oli 2–2-tasapeli HIFK:ta vastaan Helsingissä, kun parisen sekuntia ennen päätösvihellystä vielä johdettiin kamppailua.

Tulevaisuutta on nyt rakennettava maltilla. Ei sinne liigaan tarvitse kiirehtiä takaisin hinnalla millä hyvänsä. On paljon mukavampi katsella voitto-otteluita Ykkösessä kuin olla ”hississä” liigan hännillä.

Kasvatetaan ”Uusi KTP” ensisijaisesti kotimaisista pelaajista.Totuushan on, että ”kannettu vesi ei kaivossa pysy”. Tällä kaudella omista kasvateista Matias Paavolalle olisi pitänyt antaa enemmän peliaikaa. Niklas Leinosella on vielä kasvunvaraa, mutta annetaan hänelle aikaa kehittyä.

Sopimuspelaajia ensi kaudeksi on nyt jo ihan hyvän joukko, ja kun sitä täydennetään fiksusti, niin ”kyllä siitä joukkue saadaan”.

UkkoParkin nimeämät kauden parhaat pelaajat: Anton Lepola, Mohamadou Sissoko ja Rico Finnäs.

KTP:n amerikkalaispelaaja Ian Garrett on varmasti ollut ainakin Kotkan ja kenties koko liigan parjatuin pelaaja. Keskiviikkona hän sai ”balsamia haavoilleen”; jenkki oli nyt kentän paras pelaaja ja Garrett kruunasi iltansa maalilla. Hakan Seth Saarinen (oikealla) ei ennättänyt ktpläisen laukauksen eteen.

Niin muuten! KTP–Haka-peli päättyi vieraiden 4–2 (3–0) voittoon. Alku ei näyttänyt hyvältä, sillä Valkeakoski johti taukoon mennessä jo kolmella maalilla. Mieliin palasi vääjäämättä syksy 1983, jolloin KTP hävisi vastaavanlaisessa alemmassa loppusarjassa Porin Pallo-Tovereille kotona 1–9. Kotka jäi jumboksi, putosi SM-sarjasta ja liito valtakunnan eliitissä loppui vuosiksi.

Toinen jakso Haka-matsissa oli jo paljon parempaa. KTP kavensi 2–3:een, ja tasoituskin oli lähellä. Lopussa vastustaja sai sitten rankkarista heitä helpottaneen neljännen osuman.

Ennen kauden viimeistä kotipeliä David Ramadingaye KTP:n kapteenistosta vakuutti, että joukkue pyrkii sellaiseen esitykseen, että se voi poistuapäät pystyssä Arto Tolsa Areenalta. Ensimmäinen puoliaika ei sitä vielä ollut mutta toinen 45-minuuttinen kyllä.

Ottelusta ei tarvinne tehdä laajempia pelaaja-analyysejä, mutta pari nimeä voi nostaa esille. Kotkan ja kenties koko Veikkausliigan aliarvostetuin pelaaja, amerikkalainen Ian Garrett (25 vuotta/171 senttiä) oli nyt kentän paras. Jenkki liikkui sulavasti, riisti, katkoi ja syötti, ja sai hyvästä uurastuksesta palkinnoksi maalinkin.

KTP:n päävalmengtaja Teemu Kankkunen palkitsi Garrettin jo ennen peliä avauskokoonpanon paikalla.

Mies ansaitsi sen. Hän on treenannut hyvin ja ammattimaisesti koko Kotkassa oloni ajan. Ian käytti tarjotun tilaisuuden hyvin, kehui Kankkunen.

KTP:n valmennusjohto antoi muitakin mahdollisuuksia. Muun muassamaalivahti Pyry Piirainen (21/190) pelasi uransa ensimmäisen liigaottelun, ja toivottavasti se ei jää viimeiseksi. Nuori mies on raamikas ja kehityskelpoinen, mutta Anton Lepolan varjossa hän on joutunut odottamaan tilaisuuttaan. Sellaisia tullee lisääkin – ennemmin tai myöhemmin.

Kannattajia ja kannattajia. Keskiviikon KTP–Haka-ottelussa oli myös nuoria katsojia, joille ottelun lopputuloksella ei ollut suurta merkitystä. Pääasia että kivaa oli.

Veikkausliigan kotkalaisavauksessa toukokuussa oli yhtä kylmää kuin nyt syksyn viimeisessä kotipelissä. Liki nollakeli ei FC Hongan kannattajia säikäyttänyt. ”Ollaan kovia jätkiä Espoosta”, oli fanijoukon viesti.

HJK:ta kannustaneet teinit salakuljettivat Arto Tolsa Areenalle savuavia tehosteita elokuussa, vaikka ne ovat kiellettyjä. Ottelun alku viivästyi minuutteja. Samalla tavalla huomiota herättivät myös Kuopion Palloseuran fanit syyskuussa. Ensi sunnuntaina KuPS ja HJK kohtaavat liigamestaruuden ratkaisevassa kamppailussa Kuopiossa.

Maalit:

35 min. 0–1 Aleksandar Vucenovic: Hakan itävaltalaishyökkääjä puski oikealta tulleen keskityksen Kotkan maaliin pilkun tietämiltä.

41 min. 0–2 Salomo Ojala: tällä kertaa keskitys tuli vasemmalta. Ojalan jalka oli vapaana ja heti kohta pallo KTP:n maalissa toistamiseen.

45 min. 0–3 Oiva Laaksonen (rp): KTP:n Rico Finnäs kaatoi Laaksosen rangaistusalueella, pallo pantiin pilkulle, ja rikottu pelaaja tykitti sen itse verkon perukoille.

55 min. 1–3 Antti Mäkijärvi: vasemmalta annetun sivurajaheiton ja Matias Tammisen syötön jälkeen Mäkijärvi tsippasi pelivälineen ohi Haka-vahti Mika Hilanderin.

68 min. 2–3 Ian Garrett: enempää ei yksi mies voi maalinsa eteen töitä tehdä; Garrett riisti pallon keskialueella, harhautti pari vastustajaa ja laukoi tarkan vedon Valkeakosken maaliin.

86 min. 2–4 Luiyide Lucas (rp): Kotkan toppari Michael Ogungbaro kolhi tahattomasti hakalaista KTP:n rangaistusalueen rajalla. Peliväline oli Kotkan hallussa, mutta ottelun erotuomari Dennis Antamo määräsi pallon pilkulle. Dominikaanitoppari ei 11 metristä erehtynyt.

Kokoonpanot, KTP: Pyry Piirainen; Matias Paavola, Michael Ogungbaro (varoitus), Paavo Voutilainen, Rico Finnäs; Matias Lindfors (varoitus, 46. Thomas Agyiri), Niko Leinonen (59. Asier Arranz), Antti Mäkijärvi (88. Toni Huttunen), Dave Ramadingaye, Ian Garrett; Matias Tamminen (69. Juan Esnáider).

Haka: Mika Hilander; Seth Saarinen, Luiyide Lucas, Niklas Friberg (varoitus), Henri Malundama; Donaldo Acka (varoitus, 63. Jacob Bushue), Janne-Pekka Laine (64. Maximus Tainio), Salomo Ojala (79. Jami Kyöstilä): Oiva Laaksonen (78. Andrija Bosnjak), Aleksandar Vucenovic (71. Tino Purme), Logan Rogerson.

Tuomaristo: erotuomari Dennis Antamo, avustavat Janne Määttänen ja Eetu Silén. Yleisöä: 575.

Tilastot (KTP ensin mainittuna): laukaukset 7–12, kohti maalia 5–6, rikkeet 9–12, paitsiot 2–1, kulmapotkut 6–6, keltaiset kortit 2–2, punaiset kortit 0–0, torjunnat 2–2.

RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Antti Mäkijärvi KTP, 2 tähteä Ian Garrett KTP, 1 tähti Salomo Ojala Haka.

Veikkausliigan haastajasarjaa:

AC Oulu – FC KTP Raatin stadionilla sunnuntaina 31.10.2021 kello 15.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä ja Matti Järvinen