Teemukin tullee – muttei ihan vielä!

By 03/09/20212021, Uutiset

Niko Ikävalko on ottanut vastaan pelaajakoordinaattorin tehtävät kasvattajaseurassaan KTP:ssa. Toimenkuvaan kuuluu muun muassa pelaajatarkkailu ja mahdolliset rekrytoinnit yhdessä valmentajiston ja seurajohdon kanssa.

KTP:ssa parhaat pelivuotensa viettänyt ja nyttemmin juniorivalmentajana toimiva Niko Ikävalko (33) on ottanut vastaan uuden pestin kasvattajaseurassaan. Jatkossa hän työskentelee FC KTP:n koordinaattorina, jonka tehtävänä on kartoittaa potentiaalisia pelaajia edustusjoukkueen käyttöön sekä toimia linkkinä niin yhteistyöseura Peli-Karhujen kuin myös FC KTP Juniorien välillä.

Ihan yksin en tule valitsemaan pelaajia KTP:lle, vaan sen tulee tapahtua yhteisymmärryksessä valmentajiston ja seurajohdon kanssa. Viime kädessä koutsit määrittelevät, minkälaisia tyyppejä tarvitaan ja mille pelipaikoille, Ikävalko avaa.

KTP:n Veikkausliiga-joukkueen valmennuksesta vastaa nyt kvartetti, jonka nokkamiehenä on espanjalainen Gabriel Xatart. Hänen sopimuksensa kattaa loppukauden, eikä päätöstä jatkosta ole vielä tehty. Niko Ikävalko olisi kernaasti mukana myös valmentajaratkaisua tehtäessä.

Kuka sitten edustusjoukkuetta jatkossa luotsaakin, tulisi meidän määritellä koko seuran jalkapalloilulle oma peli-identiteetti eli yhteinen linja, pelitapa ja päämäärä, Ikävalko tähdentää.

Kutsun futistalkoisiin Ikävalkolle esitti FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen kuukaudenpäivät sitten. Mies otti kunnioituksella tarjouksen vastaan.

Jaa mitkä ovat vahvuuksiani tähän tehtävään? Olen pelannut aika kauan ja käsittääkseni minulla on aika hyvä näkemys lajista. Ymmärrän pelin päälle ja tunnistan tyypit, joissa on potentiaalia. Toinen vahvuuteni on se, että tunnen seuraorganisaatioita, valmentajia ja pelaajia, Ikävalko luettelee.

Niko Ikävalko lähtee haarukoimaan ”potentiaalisia pelimiehiä” ainakin pääkaupunkiseudulta.

Siellä on merkittävä määrä harrastajia ja sen myötä myös pelaajareserviä. Kaikki hyvätkään tyypit eivät mahdu HJK:hon, Espoon Honkaan tai HIFK. Kotkalla on mahdollisuus tarjota hyviä pelaajapolkuja jalkapalloilijan uraa tavoitteleville.

KTP:n ottelussa kentällä Niko Ikävalko on nähty viimeksi kaudella 2019. Silloin hän tosin edusti MyPaa Ykkösessä. Taisteluparina Myllykosken Saviniemen kentällä on KTP:n Anton Eerola (oikealla).

KTP on nyt vaikeuksissa Veikkausliigan hännillä, ja joukkueen sarjataso saattaa olla ensi kaudella Ykkönen. Se ei kuitenkaan jarruta Niko Ikävalkon toimintatarmoa.

Ei tämä saa olla mikään yhden kauden juttu vaan pitemmän ajan projekti. Ihan ensiksi meidän on kyettävä pysäyttämään hissiliike liigan ja Ykkösen välillä ja vakiinnutettava paikka liigan keskikastissa. Myöhemmin voimme tavoitella sitten jotain suurempaa. Kyllä Kotkan kokoisen paikkakunnan lähialueineen pitäisi pystyä ylläpitämään pääsarjatasoinen jengi, Ikävalko paukauttaa.

Niko Ikävalko on Kotkan oman jalkapallolähettillään, Teemu Pukin, hyvä kaveri eikä ”Nitti” ole jättänyt sitä mainitsematta. ”Teme” on toki sen verran hyvä jätkä, että hänen kaverinsa haluaisi olla moni muukin.

Ikävalkon pelaajakoordinaattorin kyvyt pannaan puntariin viimeistään sitten, kun aika alkaisi olla kypsä Teemu Pukin paluulle kotiin. Sekin hetki koittanee – mutta ei ihan vielä.

Pukki on julkisestikin ilmoittanut, että hän haluaisi vielä joskus pelata KTP:n vihreä-valkoisessa raitapaidassa. Toistaiseksi vielä 31-vuotiaalla Kotkan pojalla on laadukkaita kansainvälisiäkin pelikausia edessä.

Teemun kasvattajaseurallekin mahdollinen paluu asettaa omat vaatimuksensa. KTP:n sarjatason on oltava sellainen, että ”come back” kotikonnuille on kunniakas.

Niko Ikävalko on pelannut kasvattajaseuransa KTP:n vihreä-valkoisessa raitapaidassa liki 150 ottelua eri sarjatasoilla Veikkausliigasta Kolmoseen. Kotkan poika kävi ulkomaillakin näyttäytymässä, mutta viime kädessä loukkaantuminen esti kansainvälisen uran. Erilaiset vammat jarruttivat muutenkin Ikävalkon menoa.

Niko Ikävalko

o Syntynyt 24.4.1988 Helsinki

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 33/184/86, hyökkäjä

o Siviilityö: koulunkäyntiavustaja Pyhtään kunnalla, yrittäjä huonekalualan nettikaupassa, vastuuhenkilö maahanmuuttajanuorten kotouttamishankkeessa Kotkassa.

o Jalkapalloura pelaajana: kasvattajaseura KTP, muita seuroja: KooTeePee, FC KTP, FC Haka (Valkeakoski), TPV (Tampere), MIFK (Maarianhamina), PeKa, MyPa (Myllykoski), PeKa/KyPa.

KTP-taustaisissa seuroissa yhteensä lähes 150 ottelua Veikkausliigassa, Ykkösessä, Kakkosessa ja Kolmosessa (40 maalia), Hakassa 26 ottelua (6) ja MIFK:ssa 8 (2).

o Maajoukkueura: 16 maaottelua (8) maalia 18–21-vuotiaissa.

o Valmentajaura: toimii KTP:n 11- ja 12-vuotiaiden poikien valmentajana yhdessä FC KTP:ssa. Suorittaa UEFA B-valmentajatutkintoa.

o Muuta: 2000-luvun alkussa Ikävalko kävi testileireillä pääsarjaseuroissa muun muassa Hollannissa, Skotlannissa ja Italiassa. Lähimpänä ammattilaissopimusta hän oli Hollannin liigan Heerenveenin kanssa. Pesti kuitenkin lykkääntyi siirtoikkunan sulkeuduttua ja lopulta peruuntui jalkavamman takia.

Isä Mika Ikävalko (55) pelasi HJK:ssa ja Kuusankosken Kumussa liki 100 SM-sarjan ottelua ja saavutti Klubissa Suomen mestaruuden vuosina 1987 ja 1988. Kaudella 1991 hän edusti Peli-Karhuja 2. divisioonassa.

Veli Sami Ikävalko (31) on pelannut koripalloa pääsarjatasolla viidessä eri seurassa (mm. kasvattajaseura KTP:ssa) kahdeksan kauden aikana yhteensä 264 ottelua. Kaudella 2020/21 hän edusti Lahti Basketballin resrevijoukkue Pajulahtea divisioona IB:ssä.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä ja Matti Järvinen