Teemu Pukista Vuoden urheilija – KTP onnittelee

By 16/01/20202020, Uutiset

Torstaina juhlittiin perinteistä Urheilugaalaa Helsingin Hartwall-areenalla. Nimen olisi voinut tälle vuodelle vaihtaa Jalkapallogaalaksi, sillä jalkapallo tyhjensi tänä vuonna pöydän palkinnoista ja Kotkan poika Teemu Pukki loisti parrasvaloissa. 

Ilta alkoi, kun Huuhkajat nappasi palkinnon Vuoden joukkueena, lyöden muun muassa keväällä kultaa voittaneet Leijonat yli 300 äänellä.

Vuoden valmentajaksi valittiin jo kolmatta kertaa Markku “Rive” Kanerva, joka korosti puheessaan, kuinka laajaa joukkoa viime vuonna tulleet voitot koskettavat: 

Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, kuinka paljon meidän saavutukset ovat merkanneet ihmisille. Tällainen yhdistää meitä varmasti kansakuntana. Nekin ihmiset, jotka eivät ole aiemmin urheilusta kiinnostuneet, ovat nyt innostuneet siitä jalkapallon kautta. Se on urheilun riemuvoitto.

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki: Huuhkajien pääsy EM2020 kisoihin voitolla Liechtensteinista 15.11.2019. Huuhkajien ensimmäisen historiallisen arvokisapaikan ratkaissut Liechtenstein-ottelu sai 31,7 prosenttia äänistä. Suomi voitti ottelun 3–0 ja tämän ansiosta ensi kesänä tulee viimeinkin se hetki, kun Kööpenhaminan Parkenissa 13.6.2020 kentälle liihottelevat Huuhkajat avaamaan kauan odotetun arvokisarupeaman lopputurnauksen.

Kirsikkana kakun päällä ja kirkkaimman tähden Vuoden urheilijana vei Kotkan oma poika Teemu Pukki upeilla  maa- ja seurajoukkue näytöillään viime vuonna, tehden 10 maalia EM-karsinnoissa ja vinon pinon lisää Norwichissa. Pukin voitti äänestyksen ennätystuloksella 5089 ääntä. Pukki sai yhteensä 412 ykkössijaa 574:stä. Toiseksi tuli maajoukkuekaveri Lukas Hradecky 2302 pisteellä ja kolmantena maastohiihtäjä ja jo kahdesti aiemmin palkittu Iivo Niskanen 2296 pisteellä. Pukki pääsi harvaan joukkoon, sillä Vuoden Urheilijaksi on aiemmin valittu vain kaksi jalkapalloilijaa, Jari Litmanen ja Sami Hyypiä

Sami Hyypiä palkittiin myös illan aikana Suomen urheilun lähettiläänä, täydentäen aiempia Vuoden Valmentaja (2012) ja Vuoden Urheilija (2001) saavutuksiaan. 

Naisjalkapalloilu on Suomessa viimeinkin nousemassa pinnalle ja myös urheilugaalassa nostettiin esille naisurheilun merkitys. Naisten jalkapallon puolestapuhuja, entinen Helmarien nuorisomaajoukkueluotsi sekä nykyinen Palloliiton Huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen piti tunteikkaan puheen korostaen miten esimerkkien kautta tuodaan näkyvyyttä ja arvostusta myös kaikkien peleille, viitaten erityisesti viime kesällä Ylen kautta näytettyihin mm-kisoihin.

– Et voi tulla siksi, jota et näe. Tv-lähetysten kautta myös pienet tytöt saivat mahdollisuuden unelmiin, esikuviin. Tv-studioissa laadukkaat asiantuntijat osoittivat, että naisten palloilulajien valmentajilta löytyy osaamista. Jalkapallostudioissa tehtiin yhteistyötä niin miesten kuin naisten kesken sukupuolesta piittaamatta osoittaen, että on vain yksi peli, Miettinen jatkoi.

Työ jatkuu, peli kuuluu kaikille. 

Kuva: Pekka Vainio