Täällä Udine, kuuleeko Kotka? “Futisvaarilla” on asiaa

Chiellini halusi juttusille meidän Teemun kanssa

 

Oli meitä monta siellä Udinessa, kun Huuhkaja-joukkueeseenkin kuuluvia on melkein puolensataa. Katsomon puolelta suomalaisia kannusti lähes 800 fania.

“Noin viikon uutisia” KTP-Basketin verkkosivuille tuottava veteraanikirjoittaja haluaa laajentaa reviiriään ja tarjoaa nyt “asiaa” myös FC KTP:n sivustoille. Pelin henki on periaatteessa sama kuin koripallossa. “Futisvaarin” luupin (so. pieni suurennuslasi) alla on Kuningas Jalkapallo kaikkine ilmenemismuotoineen. Palsta aukeaa säännöllisen epäsäännöllisesti aina silloin, kun Vaarilla tuntuu olevan jotain sanottavaa. 

Nyt ensimmäisellä kerralla on juhlavaa aloittaa huipulta ja paneutua juuri käynnistyneisiin jalkapallon EM-karsintoihin. Suomen maajoukkue – Huuhkajat – selviytyi kahden ottelun vierasturnajaisista likimain kuivilla jaloilla. Kolme pistettä tuliaisina Italiasta ja Armeniasta on sitä, mitä reissusta oli sopivaa kohtuudella odottaa. Voitto saapasmaasta olisi ollut sensaatio, tasapelikin pienimuotoinen shokki isännille ja siedettävä tappio (2-0) ehkä juuri sitä, mitä kovin monet suomalaiskannattajat edeltä käsin lopputulokseksi veikkasivat. 

Armenian kukistaminen samoin lukemin oli jonkin sortin osoitus Huuhkajien kasvusta päävalmentaja Markku Kanervanalaisuudessa. Kun liian monet arvokisakarsinnat tätä ennen on sössitty jo alkukiihdytyksessä häviämällä ynnämuutamaille vieraskentillä, kaatui Armenia nyt tyylipuhtaasti Jerevanissa. Kaikki on yhä auki mutta paljon jo pelissä, kun Bosnia-Hertsegovina saapuu Suomen vieraaksi Tampereen Ratinaan kesäkuun 8. päivänä. 

Nyky-Huuhkajien peli-ilmeen arvioiminen näiden kahden näytön jälkeen on Italia-ottelun perusteella helpompaa, vaikka siitä pelistä tappio tulikin. Olkoonkin että “Azzurri” (Italia pelaa tavallisesti taivaansinisissä pelipaidoissa, ja siitä juontuu lempinimi Azzurri, taivaansiniset) karsiutui katastrofaalisesti viime vuoden Venäjän MM-kisoista, on se edelleen jalkapallon mahtimaa. Entisen huippupelaajan Roberto Mancinin (54) käskyttämä joukkue pelasi EM-avauksensa valtavien paineiden alla, mutta Suomi ainakin käsitteli omansa mestarillisesti. 

Huuhkajien esityksestä huokui pallovarmuus ja pelirohkeus. Suomi jopa hallitsi kenttätapahtumia aika ajoin ja sai nimekkäämmät isäntänsä vaihtamaan jopa tyylilajia. Huuhkajien kynsissä isojen kenttien raharikkaat ammattimiehet unohtivat jalkapallon ja pistivät väillä teatteriksi dramaattisine kaatumisineen ja voivotteluineen. Hädän hetkellä Italia yksinkertaisesti yritti käyttää kaikki keinot viedäkseen Suomen pelin pois raiteiltaan – siinä kuitenkaan onnistumatta.  

Juventuksen kivikasvoisesta keskuspuolustajasta Giorgio Chiellinistäkin (34) paljastui aivan uusia piirteitä. Normaalisti vastustajat ovat “Pisan teurastajalle” pelkkää liikkuvaa riistaa. Nyt Chiellini heittäytyi jopa juttusille Teemu Pukin kanssa pelin kuolleina hetkinä kentän keskialueella. Italian kippari ei näyttänyt pelkäävän sitä, että Pukki puree tai edes puskee. Chiellinihän on se sama mies, jota Uruguayn Luis Suárez puri Brasilian MM-kisojen ottelussa 2014. Italialaisen olkapäähän jäivät selvät hampaanjäljet, ja Barcelonassa pelaavalle tähtihyökkääjälle mätkäistiin tuntuvat sakot ja pelikielto. 

ManciniChiellini ja kaikki muutkin Italian joukkueessa tiesivät jo ennen ottelua, kuka on Teemu Pukki. Hänestä oli muun muassa laajamittainen etukäteisartikkeli arvostetussa italialaisessa Tuttosport-urheilulehdessä. Sen lukuanti on normaalisti varsin itseriittoista. Omia ylistetään estottomasti, eikä kovinkaan moni suomalainen jalkapalloilija ennen Pukkia ole saanut lehden sivuilta niin paljon palstatilaa. Ei kotkalainen ainakaan. Ellei sitten Arto Tolsa aikanaan, mutta siitä ei ole olemassa dokumentoitua näyttöä.  

Italia sai avausmaalinsa liian helposti Suomen puolustuksen purkupallosta ja kohtuuttoman varhain jo 7. peliminuutilla. Isäntien 2-0 -osuma oli sitten huikea taidonnäyte vasta 19-vuotiaalta tulevaisuuden tähdeltä Moise Keanilta. Kovinkaan suurta rohkeutta ei vaadita, jos uskaltaa sanoa, että tummahipiäisestä, liukkaasti liikkuvasta nuorukaisesta kuullaan vielä, ja Kean voi hyvinkin nousta seuraavaksi staraksi Lionel Messin ja Christiano Ronaldon rinnalle. 

Teemu Pukin markkina-arvo on kuluvan kauden aikana noussut kohisten ehtymättömän maalitehtailun myötä Norwichissa. Kotkan pojan hintalappuun olisi tullut taas lisää kertoimia, jos hän olisi onnistunut maalinteossa 1-0 -tilanteessa Robin Lodin syötöstä. Pukin sijoitus tarkan passin päälle meni kuitenkin harmiksemme vain tulitikkuaskin verran ohi Italian maalista. 

Toki Teemu Pukin nimi on ja pysyy kansan huulilla ilman syntymättä jäänyttä osumaakin. KTP:n kasvatti on ihailun kohde niin isoille kuin pienille. Ihan läheinen esimerkki tästä tulee perhepiiristä parin päivän takaa, kun jokin aika sitten kolme vuotta täyttänyt tyttären poika ilmoitti iltapuuroa syödessään halunsa muuttaa Väinö-nimensä Teemuksi. Äitinsä arveli ensin, että syynä tähän oli tarhakaveri-Teemu. Heti kohta kävi kuitenkin selväksi, että 3-vuotiaan sankari on nimenomaan Teemu Pukki. 

– Teemu on niin taitava, kun se osaa käydä vessassakin ilman äidin apua, selvitti Väinö matkalla kohti “hotelli helpotusta” samalla julistamalla, että “minä pärjään siellä kyllä ihan yksin”. 

Näin luokitteli Pukin “meidän Vänni”, mutta on hän kärjessä toisenlaisellakin asteikolla. Huhtikuun 7. päivänä nimittäin julkistetaan valinta Englannin mestaruussarjan, Championshipin, kauden parhaaksi pelaajaksi, ja “meidän Teme” on kolmen finalistin joukossa. Ne kaksi muuta ovat Sheffield Unitedin Billy Sharp ja Birmingham Cityn Che Adams. 

Pukki siirtyi Norwich Cityyn tanskalaisesta Bröndbystä viime kesänä. Nyt debyyttikaudellaan Norwichissa kotkalainen on tehnyt komeat 24 osumaa 35 ottelussa. Kausi on ollut menestyksekäs koko joukkueelle, sillä “Kanarialinnut” (seuran lempinimi, tulee sanasta Canaries) taistelee tosissaan noususta Valioliigaan. 

Jos Teemu Pukki voittaa Sharpin ja Adamsin, on hän ensimmäinen suomalainen, joka valitaan “Mestaruussarjan kauden parhaaksi pelaajaksi”. 

x    x    x 

Italia–Suomi -ottelu pelattiin noin 100.000 asukkaan Udinen kaupungissa Pohjois-Italiassa lähellä Slovenian rajaa. Pelipaikkana oli joitakin vuosia sitten uusittu Stadio Friuli, joka tunnetaan myös sponsorin mukaan Dacia Arenana. Stadionin yleisökapasiteetti oli ennen 45.000 katsojaa mutta remontin jälkeen vain puolet siitä. EM-karsinta-avauksessa “tupa” oli täynnä, ja siinäkin joukossa huuhkajafanit kyllä näkyivät ja kuuluivat. Meitä oli siellä liki 800 suomalaiskannattajaa. Jerevaniin asti Huuhkajia seurasi kolmisensataa fania. 

Paikallinen Udinese Calcio pelaa Italian pääsarjassa. Se on Serie A:n hännillä vaaranaan pudota. Italian jalkapalloliitto kierrättää maaotteluja myös pienemmillä paikkakunnilla, ja Suomi-ottelun pelaamisella Udinessa oli ilmeinen tarkoitus herättää kulmakunnan jalkapallokannattajat talviunesta. Italia isännöi 21-vuotiaiden EM-lopputurnauksen kesäkuussa, ja yksi sen alkulohkoista (Itävalta, Saksa, Tanska) sekä finaali pelataan juuri Udinessa.   

Ja vielä ikään kuin tietoiskuksi…. jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuissa 2020 kesä-heinäkuussa nähdään 24 joukkuetta, ja kisat järjestää yhteistyössä peräti 13 kaupunkia kolmestatoista eri maasta. Kisakaupunkeina toimivat Lontoo, München, Rooma, Baku, Pietari, Bukarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest, Bryssel, Glasgow ja Kööpenhamina.
Loppuottelu ja välierät pelataan Wembleyn stadionilla Lontoossa. Puolivälierät ja lohkovaiheen otteluita nähdään Münchenissä, Bakussa, Pietarissa ja Roomassa. Neljännesvälieriä sekä lohkovaiheen otteluita pelataan lopuissa kisakaupungeissa. 

Myös jalkapallon EM-karsinnat pannaan täysin uuteen muottiin. EM-kisoihin 2020 valikoituu virallisten karsintojen kautta 20 maata, ja käyttöön tulee lisäksi uusi täydentävä karsintamalli.
Ensimmäinen erikoisuus on, että yksikään kisajärjestäjistä ei saa automaattisesti paikkaa EM-kisoissa. Toisin sanoen, myös 13 kisojen järjestäjämaata joutuvat karsimaan. Aiemmin isäntämaa on saanut aina varman paikan kisoista.
Maajoukkueet jaettiin neljään divisioonaan, joiden kesken UEFA järjesti Kansojen liigan, minkä kautta neljä joukkuetta voi saada paikan EM-kisoihin. Nations Leaguen kautta pääsee kisoihin vain joukkueet, jotka eivät selviydy karsintojen kautta mukaan.   

Suomi pelaa EM-kisojen karsinnoissa J-lohkossa. Huuhkajien otteluohjelma: 23.3. Italia–Suomi (2-0), 26.3. Armenia–Suomi (0-2), 8.6. Suomi–Bosnia-Hertsegovina, 11.6. Liechtenstein–Suomi, 5.9. Suomi–Kreikka, 8.9. Suomi–Italia, 12.10. Bosnia-Hertsegovina–Suomi, 15.10. Suomi–Armenia, 15.11. Suomi–Liechtenstein, 18.11. Kreikka–Suomi. 

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen 

 “Oi Suomi on, oi Suomi on, oi Suomi on niin ihana…” kaikui taiston jo tauottua Stadio Friulilla Udinessa Italiassa, vaikka Suomi hävisikin. Huuhkajat pelasi hyvin, pari päivää myöhemmin kaatui Armenia Jerevanissa, ja jatkossakin jalkapallomaajoukkueeltamme voi odottaa mitä vain.