”Sopimus jossa kaikki voittavat”

By 14/01/20212021, Miehet, Uutiset


FC KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter (oikealla) ja Peli-Karhujen koutsi Samuli Nieminen ovat tyytyväisiä seurojen aikaansaamasta farmisopimuksesta. – Se palvelee koko kotkalaisen jalkapalloilun etua, korostavat miehet. Heillä on hyvä keskusteluyhteys, ja sitä tarvitaan yhteistyökuvioita sorvattaessa.

Kotkalaisessa jalkapalloilussa tapahtuu tällä hetkellä vain hyviä asioita. Tuoreimpana niistä on Veikkausliigaan nousseen FC KTP:n ja Kakkoseen kivunneen Peli-Karhujen farmisopimus. Se takaa pelaajien vapaan liikkumisen seurojen välillä, ja diilissä voi nähdä vain voittajia.

Tiivistetysti farmisopimus antaa mahdollisuuden jopa kolmen aikuisikäisen pelaajan samanaikaisen käyttämisen veljesseurassa. Juniorien – vuonna 2001 tai sen jälkeen syntyneiden – ristikkäin peluuttamiselle ei ole määrällisiä rajoitteita. Junnuja eivät liioin koske aikakaranteenit. Seurasiirrot voivat tapahtua vaikka päivän viiveellä.

Aikuisikäisten siirrolla ylhäältä liigasta alaspäin Kakkoseen pitää olla kuuden päivän väli. Toisensuuntainen liikenne voi tapahtua ilman aikarajaa. Vapaa liikkuminen on mahdollista syyskuun alkuun 2021 asti. Sen jälkeen ei loppukauden aikana voi enää vaihtaa joukkuetta. Suomen cup-otteluja voi pelata vain yhdessä seurassa.

FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen on iloinen farmisopimuksesta.

Tämä on koko kotkalaisen jalkapalloilun etu, ja sopimuksessa on vain voittajia; seurat, ennen muuta pelaajat ja myös Suomen Palloliitto, jolle tilitimme hinnaston mukaisen farmisopimusmaksun. Teimme sen yhteisvastullisesti Peli-Karhujen kanssa, selvittää Mustonen ja korostaa, että tiivis yhteistyö PeKan kanssa avaa myös eräänlaiseen urapolun junnuista Kolmosen ja Kakkosen kautta aina Veikkausliigaan asti.

Kolmosessa jatkava Kymin Palloilijat on palannut PeKa-perheeseen ja tarjoaa sekin kehityksen portaissa yhden askelman, sanoo Mustonen.

Farmisopimuksen puolesta liputtavat myös FC KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter ja Peli-Karhujen koutsi Samuli Nieminen.

Sopimuksessa on monia mahdollisuuksia meille. Nuoret ja liigapaikan kynnyksellä olevat kokeneemmatkin pelaajamme voivat saada Kakkosessa tärkeitä peliminuutteja, ja se voi olla myös hyvä taso aloittaa paluu tositomiin esimerkiksi loukkaantumisen jälkeen, Argo Arbeiter selvittää.

Samuli Niemisen mielestä veljeily liigajoukkueen kanssa voi toimia myös hyvänä motivaattorina PeKan pelaajille.

Se lisännee varmastikin harjoitusintoa ja näyttöhaluja, kun tietää, että parhaassa tapauksessa pääsarjapelitkään eivät ole saavuttamattomissa, Nieminen huomauttaa.

Peli-Karhut oli FC KTP:n yhteistyösopimusseura kaudella 2020, mutta se ei ole sama asia kuin farmisopimus.

Pelaajasiirrot olivat mahdollisia mutta vain junnuille. Meidän poikia pelasi PeKassa kauden aikana viisi-kuusi, ja sekin oli hyvä asia. He saivat niitä tärkeitä peliminuutteja, jotka kyllä kasvoivat korkoa. Kolmosen otteluissa kävivät itseään sparraamassa muun muassa syksyn komeetat Matias Paavola ja Kimi Kolsi, muistuttaa Jukka Mustonen.

Jos meillä olisi ollut jo viime kaudella farmisopimus, olisi Kolmosen maalitykki Nico Pietiläinen varmastikin saanut mahdollisuutensa jo Ykkösessä, jatkaa Mustonen arvoituksellisesti.

FC KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen näkee farmisopimuksessa vain hyviä puolia. Meidän oloissamme voimme nyt luoda nuorille, kehityshaluisille jalkapalloilijoille urapolun junioreista aina liigatasolle asti, korostaa Mustonen.

FC KTP on aloittanut valmistautumisen veikkausliigakauteen tammikuun alusta. Pelaajaringissä on tällä hetkellä 17 miestä, mutta lopullisessa rosterissa päävalmentaja Arbeiter toivoisi näkevänsä heitä 23–24.

Lähipäivinä saattaa tulla taas pelaajauutisia, ja maailmalta tulee koko ajan tarjouksia ulkomaalaisvahvistuksista. Niitä tutkitaan tarkkaan kakkosvalmentaja Liivo Leetman ja seurajohdon kanssa, Arbeiter kertoo.

Poissa FC KTP:n harjoitusvahvuudesta ovat tällä hetkellä kotimaassaan Nigeriassa pistäytyvä Michael Ogungbaro ja Antti Mäkijärvi.

Mäkijärvellä on vähän jalkaongelmia, jotka vaivasivat jo kauden viimeisissä peleissä. Hyvä niin, veistelee Argo ja jatkaa: – Täysin terveenä Antti olisi päässyt vieläkin korkeammalle, ja se liiganousun ratkaissut pusku olisi saattanut jäädä näkemättä!

FC KTP pelaa kauden ensimmäisen harjoitusottelun Ykköseen noussutta helsinkiläistä PK-35:tä vastaan Ruonalan urheiluhallilla tammikuun 23. päivänä, lauantaina. Viikkoa myöhemmin kotkalaiset matkaavat FC Ilveksen vieraaksi Tampereelle.

Suomn cup käynnistyy helmikuun 6. päivänä Kotkassa Helsingin IFK:ta vastaan, ja siitä viikon välein FC KTP käy FC Lahden ja Helsingin Jalkapalloklubin cup-vieraana.

Jos korona sen vain sallii, tekee FC KTP pelimatkan Viroon helmikuun lopulla ja kohtaa Tallinnassa Eesti Meistriliigan Levadian (26.2.) ja Tammekan (27.2.). Levadia oli viime kaudella Viron pääsarjan kolmonen ja Tammeka viides. Suomen Veikkausliiga 2021 käynnistyy huhtikuun alussa.

FC KTP treenaa tällä hetkellä pääsääntöisesti Ruonalan urheiluhallilla. Arbeiterin mukaan joukkue jalkautuu Arto Tolsa Areenalle heti, kun se vain säiden puolesta on mahdollista.

Viime kaudella pääsimme treenaamaan ulkona läpi talven, mutta näissä olosuhteissa halli on parempi ja turvallisempi. Tolsa Areenan lämmityskin aloitetaan vasta tuonnempana, selvittää Argo Arbeiter.

Peli-Karhuille urheiluhallin ovet ovat säpissä, mutta Palloliiton luvalla joukkue sai aloittaa yhteisharjoittelun maanantaina (11.1.2021)

Soitin liittoon ja kerroin, ettemme voi pelata ensimmäistä Suomen cup-matsia tammikuun lopulla, jos emme saa harjoitella yhdessä. Sillä verukkeella lupa sitten tuli, kertoo Samuli Nieminen.

Peli-Karhuilla on tällä hetkellä 14 sopimuspelaajaa. Valmentaja Nieminen haluaisi rinkiinsä noin 20 miestä – KTP-kontrahtista riippumatta.

Tuo ensimmäinen cup-peli on Lappeenrannan PEPOa vastaan Arto Tolsa Areenalla tammikuun 30. päivänä, ja jos siitä ottelusta selviydymme voittajana, on seuraava vastus Myllykosken Pallo, kertoo Nieminen.

Samuli Nieminen (35) on KTP:n kasvatti, joka pelasi itse aikanaan parhaimmillaan kakkosdivisioonatasolla. Hän toimi kuusi vuotta KTP:n junnuvalmentajana, ja nyt alkaa toinen kausi Peli-Karhujen peräsimessä. Niemisellä on halu kehittää itseään pitkällekin valmentajana, ja sunnitelmissa on hakeutua jatkokursseille. Alla on C-valmentajatutkinto.

TEKSTI ja KUVAT: Matti Järvinen ja Mikko Mäkelä