Pukin joulu on kiireinen

”Pukii, Pukii, Pukii…!” Tunnelma on aivan uskomaton, kun lähes täpötäyden Carrow Road -stadionin katsomo ”räjähtää”, ja 26.000 kannattajaa huutaa sankaripelaajansa nimeä yhteen ääneen. Britit lausuvat nimen omalla tavallaan, mutta kyllähän siitä selvän saa. Kysymys on tietysti KTP:n kasvatista Teemu Pukista, joka on hetkeä aiemmin tällännyt lisäajalla Norwich Cityn 3-2 voittomaalin Englannin mestaruussarjan ottelussa Bolton Wanderersia vastaan.

Norwichin ja Boltonin kohtaamisessa oli kaikki hyvän draaman ainekset. Kärkijoukkueen uskottiin kuittaavan helposti sarjapisteet ja Norwich johtikin tunnin pelin jälkeen 2-0. Bolton pyristeli kuitenkin vastaan ja tuli tasoihin 88. minuutilla.

Sarjan häntäpäähän juuttunut Bolton olisi ollut tyytyväinen pisteeseenkin ja vierailija viivytteli viime minuutit kaikessa tekemisessä. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä päärooliin astui vielä Teemu Pukki. Hän antoi lapikkaansa puhua 90+3 minuutilla, draaman kaari täyttyi, ja juhlat olivat valmiina alkamaan.

Kotkan omasta pojasta on tullut Norwichissa paitsi fanien suuri sankari myös joukkuetoverien arvostama peluri.

– Meillä on Teemu Pukki. Mitä muuta voi sanoa, totesi Bolton-voitosta huumaantunut saksalainen Marco Stiepermann, joka itse teki isäntien 2-0 osuman.

Syksyn aikana Pukki on päässyt hurjaan lentoon. Championshipissä hän on iskenyt tällä kaudella jo 13 maalia. Viimeisin niistä on ottelun ainokaiseksi jäänyt 0-1 Blackburnin vieraana lauantaina. ”Teme” osui nyt 86. minuutilla.

Teemua voidaan syystäkin pitää ratkaisumaalien erikoismiehenä. Seitsemän Pukin Norwichille tekemää osumaa on jäänyt ottelun voittomaaliksi. Suomen maajoukkueelle, ”Huuhkajille”, hänen onnistumisensa olivat syksyllä suorastaan elinehto. Suomi voitti kolme ensimmäistä Kansojen liigan otteluaan 1-0, ja Pukki teki jokaisessa pelissä ainoan maalin.

Seura- ja maajoukkuemaalit yhteen laskettuna Pukki on siis viimeistellyt jo 10 voitto-osumaa tällä kaudella ja kolme niistä on tullut lisäajalla (2+1). Asiaan perehtynyt Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Mikko Knuuttila on tutkinut Norwichin tilastohistoriaa. Se kertoo, että vuoden 1990 jälkeen vain Skotlannin liigan Hibernianissa nyttemmin pelaava kokenut Grant Holt (37) on tehnyt lisäajan maaleja enemmän kuin Pukki; kolme.

Kannattajat on helppo saada puolelleen, kun toimii kuten Pukki. Voitto-osumat saavat fanit hullaantumaan, mutta kyllä Teemu itsekin niistä nauttii.

– Viime hetken voittomaalit ovat ihan oma lukunsa. On aivan eri juttu maalata vaikkapa ensi jaksolla kuin onnistua ottelun lopussa. Kun kuulee, kuinka yleisö menee sekaisin maalista, se on parasta, mitä jalkapalloilijana voi kokea, sanoi Teemu ”Kanarialintujen” verkkosivuilla. Norwich City FC tunnetaan myös Canaries- ja Yellows -lempinimillä.

Pukki osaa olla myös itsekriittinen. Bolton-ottelua hän piti yhtenä syksyn vaatimattomimmista esityksistään Cityssä. Huono hän ei ollut, mutta loppu pelasti sitten paljon.

– Se ei ollut paras päiväni, mutta voiton jälkeen ajattelin, ettei sillä ollut merkitystä, kun kuitenkin pystyin auttamaan joukkuettani voittoon, jatkoi Pukki.

Teemu Pukki on saavuttanut myös Norwichin valmentaja Daniel Farken luottamuksen. 42-vuotias saksalainen ei ole vaatimassa hyökkääjältään maalia joka ottelussa. Farke arvostaa myös sitä kaikkea muuta uurastusta, mitä Pukki tekee joukkueen eteen.

Luottamus pelaajan ja valmentajan välillä on molemminpuolinen. Pukki vertailee Farkea tämän maanmieheen Alexander Zorningeriin (51), joka valmensi kotkalaista edelliskaudella Tanskan Bröndbyssä.

– Zorningerin valmennustapa oli aggressivisempi ja hän piti etäisyyttä pelaajiin. Farke on avoimempi ja kuuntelee myös meitä.

Teemu pitää myös Daniel Farken Norwichille luomasta pelitavasta.

– Mielestäni me pelaamme kivaa futista, josta yleisökin tykkää.

Iloinen jalkapallo oli myös yksi syy, miksi Teemu Pukki viime kesänä päätyi 140.000 asukkaan Norwichin kaupunkiin vajaa 200 kilometriä Lontoosta koilliseen.

– Tanskasta lähdin, koska halusin kokea vielä jotain uutta. Aivan loppumetreillä minulla oli viritteitä Kreikkaankin, mutta nyt olen tyytyväinen, että päädyin tänne. Jossain toisaalla oli luvassa isompi tilipussi. Raha ei merkitse kuitenkaan kaikkea. Täällä seura hoitaa asiat hyvin, ja viihdymme perheeni kanssa mainiosti.

Pukki on Englannin mestaruusarjan maalintekijätilastossa tällä hetkellä kolmantena. Edellä ovat 14 osumaa viimeistelleet Lewis Grabban Nottinghamista ja Neal Maypay Brentfordista.

Kahdesti Kotkan poika on valittu syksyn aikana Championshipissä kuukauden pelaajaksi. Ei siis ihme, että arvelut siitä, koska Pukki loikkaa sarjaporrasta ylemmäs Valioliigaan, käyvät nyt kuumina. Ovi seurasiirroille avautuu taas vuodenvaihteessa.

Teemu itse toppuuttelee seuranvaihtopuheita.

– Ei minulla ole täältä minnekään kiire. Valioliigassa olisi joskus vielä hienoa pelata, mutta parhaalta se tuntuisi tehdä Norwichin paidassa. Jos meillä menee jatkossakin yhtä hyvin kuin tähän asti, on nousu täysin mahdollista.

Jouluntienoo on Teemulle kiireistä aikaa pelikentillä. Niin kiireistä, ettei Pukin pieni perhe – avovaimo Kirsikka ja kuun puolivälissä vuoden täyttänyt Olivia – ennätä juhlapyhiksi koti-Suomeen.

Teemu Pukki (oikealta), Marco Stiepermann, Louis Thompson ja Jordan Rhodes veivät kuluneella viikolla lahjapaketteja Norwichin lastensairaalan pikkupotilaille. Vastalahjaksi Cityn pelaajat saivat hyvän joulumielen.

Joulutunnelman voi löytää myös Norwichissa. Kuluneella viikolla Teemu vieraili joukkuetovereidensa Marco Stiepermannin, Jordan Rhodesin ja Louis Thompsonin kanssa paikallisessa James Pagetin lastensairaalassa tervehtimässä pikkupotilaita ja jakamassa heille lahjoja.

– Oli hienoa nähdä, kuinka lapset innostuivat meidät tavatessaan, ja myös me pelaajat nautimme siitä, että saatoimme tuottaa heille iloa. Tunsimme, että teimme oikeita asioita. On tärkeää antaa jotain takaisin niille ihmisille, jotka ovat ympärillämme ja meidän tukenamme, totesi Teemu.

Blackburn-peli käynnisti Norwichin otteluohjelmassa todelliset härkäviikot. Joukkue pelaa 15 päivän aikana kaikkiaan viidesti. Tapaninpäivänä joukkue kohtaa kotonaan Nottingham Forestin ja heti lauantaina Derby Countyn. Välissä on vierasottelu uudenvuodenpäivänä Brentfordia vastaan ja sitten taas 5. päivänä tammikuuta kotimatsi Portsmouthin isäntänä. Viime mainittu on Englannin FA Cupia. Portsmouth pelaa sarjaporrasta alempana 1. divisioonassa.

Pukin pelit Norwichissa ovat herättäneet laajaa kinnostusta myös Suomessa ja jopa siinä määrin, että kotipeleissä Teemulla on useitakin kannattajia kotikulmilta. Bolton-otteluakin oli seuraamassa toistakymmentä kotkalaista, mm. vanhat pelimannet Marko Härmä, Toni Pulli ja Samuli Nieminen.

Teemu Pukki on kunnostautunut paitsi pelikentällä myös Norwichin matkailunedistäjänä. Syksyn aikana kaupungissa on vieraillut lukuisia suomalaisryhmiä. Bolton-otteluakin oli seuraamassa toistakymmentä kotkalaista, mm. vihreä-valkoisesta raitapaidasta tutut Marko Härmä (oikealla), Toni Pulli (vasemmalla) ja Samuli Nieminen (keskellä). Teemulla riitti aikaa tuttujen kanssa jutusteluun vielä muutama tunti ennen peliä.

Teemu tekee maailmalla hyvää Suomi-PR:ää, ja Norwichin kaupungilta hän ansaitsisi pian kunnan matkailunedistämispalkinnon.

Vihjeitä Norwichin matkaa suunnitteleville:

– Suomesta ei ole suoria lentoja Norwichiin. Matkavaihtoehdot ovat joko lento Lontooseen ja sieltä pari tuntia junalla Norwichiin tai sitten välilaskullinen lento KLM:llä Amsterdamin kautta. Kokemuksen perusteella jälkimmäinen vaihtoehto on hivenen kalliimpi mutta miellyttävämpi.

– Futismatkalaiselle Holiday Inn Norwich City -hotelli on paras valinta. Se on osa Carrow Road Stadiumia. Parhaassa tapauksessa hotellihuoneen ikkunasta näkee osan pelikentästä, mutta kukapa nyt siihen tyytyisi. Norwichin kotipelien etkot ja jatkot täyttävät hotellin ala-aulan tunneiksi.

– Carrow Road Stadiumin yleisökapasiteetti on 27.244 henkeä. Norwichin kausikortteja on myyty yli 21.000 kappaletta. Vapaaseen myyntiin jää aina vain viitisentuhatta lippua, ja joukkueen menestyksen myötä ne ovat kysyttyjä. Siksi peliliput kannattaa hankkia jo etukäteen seuran verkkosivujen kautta (www.canaries.co.uk).

– Carrow Road on kävelymatkan päässä keskustasta. Aivan stadionin/hotellin lähellä on suuri ostoskeskus, jossa on mm. iso Niken outlet-myymälä. Lähellä on myös ravintolakeskittymä kävelykadun varrella. Ravintolavaihtoehtoja riittää enemmän kuin yksi jokaiselle viikonpäivälle.

– Norwich Cityn fanikaupasta stadionin yhteydessä tai keskustan liikkeestä kannattaa ostaa tuotteita, joihin sitten sonnustautuu paluulennolle Norwichista. Muuten tarkasta turvatarkastuksesta tulee vain pelkkä muodollisuus, jos matkalainen osoittaa jollain muotoa virkailijoille kannatavansa Norwich Cityä.

Kun Norwichin kokoonpano esitellään valotaululla, kenttäkuuluttajan tarvitsee sanoa vain pelaajan numero: “22…”. Lopusta pitää yleisö huolen: “Temu Pukii!!!” Oikealla häämöttävä valkoinen rakennus on Holiday Inn Norwich City –hotelli, jonka ikkunoista voisi seurata peliä, mutta kukapa siihen tyytyisi.

Katseluvinkki:

Norwich Cityn seuraava kotiottelu tapaninpäivänä (26.12.2018) Nottingham Forestia vastaan on katsottavissa veloituksetta Viafree-kanavalta (www.viafree.fi). Lähetys alkaa kello 16.55.

Pukin voittomaalit syyskaudella tähän asti:

22.8. Norwich-Preston 2-0 (Pukin maali: 80 min. 1-0), 8.9. Suomi-Unkari 1-0 (7 min. 1-0), 11.9. Suomi-Viro 1-0 (12 min. 1-0), 15.9. Norwich-Middlesborough 1-0 (58 min. 1-0), 22.9. QPR-Norwich 0-1 (71 min. 0-1), 12.10. Viro-Suomi 0-1 (90+1 min. 0-1), 3.11. SheffW-Norwich 0-4 (51 min. 0-1), 10.11. Norwich-Millwall 4-3 (90+7 min. 4-3), 8.12. Norwich-Bolton 3-2 (90+3 min. 3-2), 22.12. Blackburn-Norwich 0-1 (86 min. 0-1)

TEKSTI: Matti Järvinen
KUVAT: Matti Järvinen, Norwich City FC