Perinnepäivä oli onnistunut

By 18/08/20202020, Miehet, Uutiset


KTP:n jalkapalloilun ensimmäinen perinnepäivä sai kotkalaiset ja kauempaakin tulleet liikkeelle. Toritapahtumassa Kotkan kauppatorilla oli satamäärin ihmisiä. Arto Tolsan elämästä kertovan muistelmateoksen julkistaminen ja fanipaitakilpailu kiinnostivat. Iltapäivällä Arto Tolsa Areenalla muisteltiin menneitä, pelattiin Ykkösen jalkapalloa, ja lopuksi vielä raha vaihtoi omistajaa futishenkisessä huutokaupassa.

Järjestyksessään ensimmäinen KTP:n jalkapalloilun perinnepäivä lauantaina (15.8.) oli onnistunut. Sää oli suosiollinen, tapahtumissa riitti väkeä aamusta asti, ja loppuviimeeksi illan kruunasi FC KTP:n voitto Vaasan Palloseurasta Ykkösen ottelussa.

Perinnepäivänä muisteltiin menneitä ja kohdistettiin arvostusta takavuosien sankareille unohtamatta kuitenkaan tarkastella tätä päivää ja luoda katsetta tulevaan.

Sotaveteraanijärjestöissä se viimeinenkin sammuttaa kohta valot. Kaikki kunnia edesmenneille ja vielä elossa oleville, mutta tosiasia on kuitenkin vääjäämätön. Vuodet tekevät tehtävänsä, ja sankarit poistuvat joukostamme.

KTP:n jalkapallotoiminnan kultaiset muistot eivät ole nekään aivan lähihistoriasta. Viimeisimmästä suursaavutuksesta – miesten Suomen cupin voitosta – on siitäkin kulunut jo 40 vuotta. Seura on kuitenkin vahvasti elossa.

Aika ajoin Kotkastakin ponnistaa pinnalle Teemu Pukin kaltaisia tähtiä, ja edustusjoukkuetasolla – niin miehissä kuin naisissa – uskalletaan asettaa tavoitteet korkealle. Miesten joukkueen tämän kauden ”maali” on Veikkausliigassa, ja naisilla se on Kakkosessa.

KTP:n jalkapalloperhekin on kunnioitettavan suuri. Miehiä, naisia, tyttöjä ja poikia valmentajineen ja muine taustajoukkoineen on tuhatkunta.

Kivijalan ensimmäiselle perinnepäivälle loi kotkalaistaustainen, nyttemmin Turun seudulla vaikuttava toimittaja Kimmo Muttilainen, joka halusi järjestää Arto Tolsasta kirjoittamansa muistelmateoksen valtakunnallisen julkistamistilaisuuden kotikaupungissaan.

Muttilaisen kirja ”Arto Tolsa – yksi yhdestätoista” on saanut hyvän vastaanoton. Teos sai jo ennakkoon paljon valtakunnalistakin julkisuutta, ja ensimmäisten joukossa sen halusi ostaa sadat kotkalaiset.

Kirjan julkistamisen ohella perinnepäivän ohjelmaan kuului muun muassa fanipaitakilpailu, Nostalgiaa ja vanhoja mestareita”-muistelmahetki, vanhan, Veikko Lavin säveltämän ja sanoittaman KTP-laulun henkiinherättäminen ja jalkapallohenkinen huutokauppa. Unohtamatta junioreiden ja miesten edustusjoukkueen pelejä Arto Tolsa Areenalla.

Päivä oli kiva paketti. Perinnepäivästä pitää tehdä perinne, totesi muuan ulkopuolinen arvioitsija. Perinne siitä tulee kaiketi sitten, kun tapahtuma toteutetaan järjestyksessään toisen kerran. Sen verran voidaan kertoa, että uusia ajatuksia perinnepäivä II:sen sisällöstä on jo, vaikkei päivämäärää olekaan vielä lukittu.

Ohessa kuvagalleria perinnepäivä I:sen tapahtumista. Kameran takana ovat olleet Mikko Mäkelä, Joni Kukkoaho, Antti Inkeroinen ja Teemu Vihavainen.

TEKSTI: Matti Järvinen

Arto Tolsa – yksi yhdestätoista” on kirja suuresta kotkalaisesta jalkapallolegendasta. Myyntipöydälle kirjojen viereen oli nostettu Tolsan pelikengät. Ne jalassaan ”Allu” teki kaksi maalia, kun KTP voitti vuonna 1980 Valkeakosken Hakan Suomen cupin loppuottelussa 3–2. Siinä Kotkan kolmannessakin maalissa ottelun sankari oli mukana. Tolsa kaadettiin rangaistusalueella, pallo vietiin pilkulle, ja lopulta Markku Eronen pani pelivälineen pömpeliin.

Perinnepäivänä korostettiin KTP:n suurimpia saavutuksia. Niitä ovat kaksi Suomen mestaruutta 1951 ja 1952 sekä neljä Suomen cup-voittoa 1958, 1961, 1967 ja 1980. Cup-mestaruuksista muistuttavat seuran haltuun jääneet minipokaalit. Pyttyjen välissä ovat vielä vireän 90-vuotiaan Into Koskimaan SM-kultamitalit.

Kimmo Muttilaisen (kolmas oikealta) Tolsa-kirjan julkistamistilaisuuteen osallistui myös Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö (vasemmalla). FC KTP:n johto – Jukka Mustonen, Teemu Vihavainen ja Matti Välimaa – lahjoitti Sirviölle seuran vihreä-valkoisen huivin.

Toritapahtumassa Cafe & Bar Kaks7:ssa tapasivat muun muassa kaksinkertainen Suomen mestari Into Koskimaa (vasemmalla) ja kolminkertainen Suomen cup-mestari (kaksi pelaajana ja yksi valmentajana) Kalervo Paananen.

Jaakko Tiitinen (keskellä) oli Arto Tolsan lapsuudenystävä, myöhempien aikojen pelikaveri ja läheinen loppuun asti. Perinnepäivän toritapahtumassa Tiitinen tapasi 50 vuoden takaisen valmennettavansa Ossi Könösen. Kaksikon takana Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja kuntaministeri Sirpa Paatero.

Kotkalaistaustaiset, nyttemmin pääkaupunkiseudulla vaikuttavat Arajuuren veljekset ovat kovia KTP-, Norwich- ja Teemu Pukki-faneja. Arto ja Kari osallistuivat fanipaitakilpailuun suosikkiseurojensa väreissä. Semi sen sijaan pysytteli taustalla Arto Tolsa-paidassaan.

Näetkö nyt, Arto! Sinulla on vielä vankka kannattajajoukko täällä Kotkassa ja muuallakin, lähettää kirjailija Kimmo Muttilainen terveiset suurelle idolilleen yläkertaan.

Kimmo Muttilaisen kirjanjulkistamistilaisuudessa oli arvovaltaisia vieraita muistelemassa Arto Tolsaa. Heitä olivat muun muassa kasvatustieteiden professori ja Tolsan nuorisomaajoukkueaikainen pelikaveri Kari Uusikylä, kotkalainen ex-kansanedustaja, toimittaja ja KTP:n vuoden 1980 Suomen cup-voitosta Cuppi nurin-dokumentin työstänyt Antero Kekkonen sekä Yleisradion urheilutoimituksen entinen päällikkö Kari Mänty (kuvassa vasemmalla). Hän lausui vaikuttavan runon, joka sai tunteet pintaan. Oikealla perinnepäivää juontanut toimittaja-tietokirjailija Jari Korkki.

Olen Vaasan Palloseuran fani. Tarkoituksenani oli alunperin tullä tänne Kotkaan vain katsomaan KTP:n ja oman joukkueeni ”Vepsun” ottelua. Hieno bonus on, että pääsin mukaan myös Arto Tolsasta kertovan kirjan julkistamistilaisuuteen, Kari Mänty aloitti.

Arto Tolsa ansaitsee kaiken sen kehun, mitä olemme tänään kuulleet. Kirja tuntuu hyvältä muun muassa siksi, että ettei siinä vain hymistellä. Siinä kerrotaan rehellisesti Tolsan elämän nurjastakin puolesta. Arton elämä ei todellakaan ollut vain pallon kanssa tanssimista, Mänty muistutti.

Tulin tänne lausuakseni runon, jonka on kirjoittanut monen lajin taituri ja kokenut jalkapallomies, vuosi sitten kuollut Claes Andersson. ”Clasu” kirjoitti runon vuonna 1993. Hänellä ei ollut mielessä juuri Arto, mutta teksti sopii mielestäni erinomaisesti kuvaamaan – ei vain kotkalaisten vaan meidän kaikkien jalkapalloihmisten – tuntoja Tolsaa kohtaan.

Ja näin runko kuuluu: ”Jota kaipaamme, emme menetä koskaan. Jota rakastamme, kaipaamme aina. Koskaan emme menetä sitä, jota rakastimme. Jota rakastimme, rakastamme aina.” Kauan eläköön Arto Tolsan muisto, päätti Kari Mänty.

Pieni joukko Arto Tolsan läheisiä, pelikavereita ja kirjanjulkistamistilaisuuteen osallistuneita kävi kunniakäynnillä Tolsan haudalla Kotkan Parikan kirkkomaalla.

Nostalgiaa ja vanhoja mestareita”-tilaisuudessa Arto Tolsa Areenalla oli kutsuvieraina mukana myös ”Nepan enkelit” eli KTP:n naisten SM-pronssijoukkue vuodelta 1981.

Fanipaitakilpailun palkinnot jaettiin Arto Tolsa Areenalla. KTP-henkisten paitojen sarjan voitti Rauno Leppänen, joka esitteli sukulaismiehen, Urpo Sepän, jäämistöstä löytyneen, kudotun raitapaidan. ”Muun maailman” paitasarjan kiistaton voittaja oli KTP- ja Teemu Pukki-fani Kirsi Mäkinen. Hänellä oli esitellä neljä Pukki-paitaa, jotka on haettu paikan päältä kohteista, joissa ”Teme” on pelannut. Mäkinen vilautti Schalken, Glasgow Celticin, Bröndbyn ja Norwichin paitoja. Kilpailunjärjestäjän puolesta Kirsi Mäkisen palkitsi Matti Järvinen. Onnittelut kuitattiin koronasäädöksiä noudattaen.

KTP:sta on tehty monta laulua. Vanhin on Veikko Lavin säveltämä ja sanoittama KTP-laulu. Arto Tolsa Areenalla sen esittivät vanhat pelimiehet Oiva Ukkonen (vasemmalta), Heikki Immonen, Jouko Suuronen ja Jorma Hjelt Eero Koukkulan (kitara) ja Seppo Grönvallin (haitari) säestyksellä.

KTP-laulu (sävel ja sanat Veikko Lavi):

Missä Langinkoski tarinoi, missä rantsun raanain laulu soi / Missä meri rantaa hyväilee, sieltä on tää Koo Tee Pee.

Ensimmäinen matsi juovapaidalla, oli Katariinan torin laidalla / Siellä syntyi tosi toveruus, suunta: Suomen mestaruus.

Ei myö olla mitää eliittii, meille kelpaa piimät hailitkii / Ja jos selkää saahaa pelissä, vika ei oo kelissä.

Tää sa varmast paras palloseura on, kun se kestää voiton sekä tappion / Tules siekii tänne kattelee, kun täällä pelaa Koo Tee Pee.

FC KTP voitti perinnepäivän Ykkösen ottelussa Vaasan Palloseuran 2–0. Kotijoukkueen toinen maali lähtee kuvassa Zakaria Beglarishvilin jalasta.

FC KTP–VPS-ottelun mediatilaisuus järjestettiin yleisön silmien alla taiston tauottua. Oman näkemyksensä pelistä kertoivat kotijoukkueen Argo Arbeiter (vasemmalta) ja Valtteri Vesiaho sekä vieraiden Giuseppe Lo Giudice ja Chritian Sund. Jukka Vilkki (keskellä) haastatteli.

Perinnepäivän viimeisiä ohjelmanumeroita oli jalkapallohenkinen huutokauppa. Myynnissä oli muun muassa Teemu Pukin nykyjoukkueen, Norwich Cityn, pelipaita ”Temen” nimikirjoituksella varustettuna. Ansiokkaana meklarina huutokaupassa toimi seurauskollinen Seppo Karjalainen.

Kotkan oma leipätehdas jo yli 50 vuoden takaa halusi olla mukana KTP:n perinnepäivän vietossa. Arto Tolsa Areenalta poistuessaan katsojat saivat matkaevääksi täysjyväruisnachoja.

Mikko Mäkelän ottamat kuvat perinnepäivän tapahtumista löytyvät osoitteesta: https://mikolla.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumat%202020/KTP%20perinnep%C3%A4iv%C3%A4%2015.8.2020/