Ossi Virta – Halu oppia aina lisää

By 09/11/20202020, Miehet, Uutiset

Ossi Virta on toiminut KTP:n organisaatiossa melkein viisi vuotta niin juniorivalmentajana, edustusjoukkueen apuvalmentaja kuin jopa päävalmentajana. Kuluvan kauden jälkeen Virta jättää KTP:n ja siirtyy Kakkoseen nousseen Käpylän Pallon päävalmentajaksi.

Ossi ehti kiireisen valmistautumisen keskellä istua hetkeksi käymään läpi uraansa:


Kerrotko vähän mitä teit ennen Kotkaan tuloa?

Aloitin valmennuksen kasvattajaseurassani Käpylän Pallossa. Roolini eteni ja kasvoi siellä joka vuosi samalla tavalla kuin itse kehityin jatkuvasti valmentajana.

Aloitin KäPa:ssa harrastusjoukkueen valmentajana, josta siirryin haastejoukkueisiin ja siitä etenin United-joukkueiden valmentajaksi, jotka ovat ikäluokkien edustusjoukkueita.

Tästä roolista siirryin seuraavaksi junioripäälliköksi ja lopuksi työskentelin KäPa:ssa koko seuran valmennuspäällikkönä.

KäPa:ssa työskentelin kymmenen vuoden ajan.

Olin KäPa:ssa valmentanut yhdessä Simo Valakarin kanssa juniorijoukkueita ja hän oli jo aiemmin siirtynyt SJK:hon, jonne sitten sai houkuteltua minut myöhemmin mukaan. SJK:ssa työskentelin edustusjoukkueessa Simon apuvalmentajana, ja voitimme Suomen Mestaruuden 2015 ja lisäksi olin Akatemian päällikkönä seurassa.


Minkälaiset fiilikset olivat, kun Kotkasta esitettiin kiinnostusta?

Olin todella lähellä tehdä sopimusta erääseen toiseen seuraan, jossa odotti mielenkiintoinen pesti, mutta juuri ennen kuin ehdimme saada nimiä paperiin, niin Kotkasta oltiin yhteydessä. Päätös piti tehdä todella nopeasti ja hetken mietin sitä ja sitten päätin, että lähden Kotkaan.

Elämä ja valmennusura on sen verran lyhyt, että ajattelin, että voi jäädä myöhemmin harmittamaan, jos en lähtisi KTP:hen ja Kotkaan, jonka tiesin kovaksi jalkapallokaupungiksi, ja seuraksi jolla on hienot perinteet, historia ja olosuhteet.


Kun Sami Ristilä lähti kesken kauden, oliko vaikea päättää mitä vastata, kun sinua kysyttiin päävalmentajaksi?

Kotkaan tulin vasta pre-seasonin keskellä, jolloin joukkue oli jo kokonaan rakennettu ja suunnitelmat tehty, joten minulla ei ollut hirveästi mahdollisuutta vaikuttaa niihin, enkä tuntenut seurasta tai valmennustiimistä ketään ennakkoon. Kausi ei ollut kaikkien harmiksi sujunut tuloksellisesti seuran odottamalla tavalla ja sen seurauksena ilmoitettiin, että Sami ei jatka ja kysyttiin kiinnostusta Joni Ruuskasen kanssa jatkaa viimeiset jäljellä olevat pelit mukana.

Samin kanssa oli hieno tehdä töitä. Hän on erinomainen valmentaja ja olemme hyviä ystäviä edelleen.

Sami Ristilän lähdettyä Ossi Virta (vas.) pääsi ensimmäistä kertaa päävalmentamaan Ykköseen apunaan Joni Ruuskanen


Sinä vuonna olin itse vasta tullut seuraan ja tuntui siltä, että homma jäisi täysin kesken, joten halusin sitoutua olemaan mukana kauden loppuun ja olla mukana kääntämässä kurssia eteenpäin. Yksi kuuden ottelun tappioton putki siihen ehti tulla, jossa pelasimme todella hyvin ja saimme kovia päänahkoja, mutta sitten loppujen lopuksi taisi yhdestä voitosta olla kaikki kiinni, ja muutamien tasapelien myötä ei sitten saatu kaivattua tulosta. Jalkapallo on joskus todella pienestä kiinni.

Mutta vaikka se vuosi oli todella vaikea seuralle, niin olen iloinen, että jäin Kotkaan. Sen aikana mitä olen seurassa ollut, niin tuon hankalan vuoden jälkeen olemme joka vuosi menneet todella paljon eteenpäin niin edustusjoukkueessa kuin myös nuorten pelaajien kehittämisessä.


Miten sinulla on sujunut yhteistyö Argon kanssa tämän kahden vuoden ajan, ja mitä olet oppinut häneltä?

Olen nauttinut suunnattomasti yhteistyöstä Argon kanssa. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet aivan huikeita, ja edustusjoukkueen pelaaminen on mennyt mielestäni äärimmäisen paljon eteenpäin, ja tulokset myös ovat olleet jatkuvasti ylöspäin. Nousun jälkeen on tullut 7. sija ja sitten 4. sija, ja nyt ollaan tämä kausi oltu sijoilla 1-2 ja taistelemme edelleen noususta Veikkausliigaan. Kukaan ei varmaan voinut uskoa ennen kauden alkua sen olevan mahdollista koronatauon ja monien ongelmien ja vaikeuksien jälkeen.  Tämä joukkue mikä meillä on; pelaajat, taustat ja valmennus, on yksi hienoimmista joukkueista, joissa olen saanut olla mukana.

Argo on kokonaisuudessaan erittäin pätevä ja ammattitaitoinen valmentaja. Hän on hyvä sisältöosaaja, hyvä valmennustiimin johtaja, erittäin ahkera ja vaativa valmentaja. Hän osaa ja uskaltaa tehdä koviakin ratkaisuja.  Argo on antanut kahden vuoden aikana minulle todella paljon vastuuta, ja vastuu on vain kasvanut tänä vuonna, ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Meidän keskinäinen yhteistyö on ollut loistavaa. Uskon, että minä olen kehittynyt näiden kahden vuoden aikana, mutta olen myös aika varma, että myös Argo on kehittynyt.

Virta kokee oppineensa kahden vuoden aikana Argo Arbeiterilta (oik.) paljon


Viime vuonna jouduimme lähtemään Argon kanssa suomalaiseen jalkapalloon ikävän tutuksi tulleesti vähän ”nollasta” liikkeelle esimerkiksi joukkueen rakentamisen kanssa. Emme saaneet niitä pelaajia, joita halusimme, eikä meillä ollut myöskään persoonina samanlaisia pelaajia, joita meillä on tänä vuonna ollut. Tänä vuonna pelaajat ovat tehneet huikeaa työtä kentällä, kopissa ja kentän ulkopuolella, ja olleet tekemisen tasolla todellisia ammattilaisia. Näin ei ikävä kyllä ole aina ollut. Viimeisenä kahtena vuotena aloitimme tietynlaisen prosessin, joka on tänä vuonna jatkunut, ja tänä vuonna olemme saaneet toimintaympäristön sille tasolle tai ainakin aika lähelle, jolla sen pitää olla. Siitä suuri kiitos pelaajille! Olette huikeita!

Tänä vuonna saimme pelaajaprofiileihin sellaisia pelaajatyyppejä, joita etsimme. Olimme kylmäpäisiä ja uskalsimme hamaan tappiin asti mennä valitsemallamme linjalla pelillisesti, jota olemme jatkuvasti kehittäneet ja tuoneet siihen lähes joka viikko uusia ideoita. Olemme pyrkineet olemaan innovatiivisia aina sitä mukaan, kun olemme kokeneet, että jokin määrätty osa-alue on saavuttanut tietyn tason, jotta olemme voineet alkaa opettaa uutta asiaa vanhan olemassa olevan tiedon ja osaamisen päälle pikkuhiljaa. Joukkueen henki on ollut tänä vuonna parempi kuin ikinä minun aikana Kotkassa. Nämä kaikki asiat yhteenlaskettuna on varmasti syy, miksi olemme saaneet tähän mennessä ennakko-odotuksiin nähden niin hyviä tuloksia.


Kuka valmentaja on sinun esikuvasi?

Silloin kuin pienenä juniorina aloitin pelaamisen oli minulla muutamia pelaajaesikuvia. Valmentajana en ole halunnut ajatella, että ihailisin jotakin yhtä tiettyä valmentajaa, vaan olen pyrkinyt katsomaan paljon erilaisten valmentajien, maiden, seurojen joukkueita, joista olen ammentanut oppia. Tänäkin päivänä teen sitä, että katson esimerkiksi jonkun huippusarjan ottelua, ja siinä tapahtuu jokin mielenkiintoinen asia, niin pysäytän lähetyksen ja kelaan siihen kohtaan, josta tilanne lähti, analysoin sen, kirjoitan sen ylös ja jätän sen muhimaan. Jos tulee hetki, että omien joukkueiden kanssa tulee vastaavia ongelmanratkaisutilanteita peleissä, on minulla niihin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joilla voin auttaa pelaajia saavuttamaan hyvän lopputuloksen. Minulla on selkeä iso kuva valmennuksesta ja esimerkiksi tietynlaisesta pelistä ja pelifilosofia, mutta pyrin jatkuvasti kehittämään sitä ottamalla eri lähteistä uusia ajatuksia ja olemaan myös avoin. Jos jokin asia ei toimi täydellisesti, niin uskallan luottaa siihen, ja tarvittaessa tuoda siihen muutoksia ja variaatioita, joilla sen saa vielä paremmin toimimaan.


Kun nyt kauden päättymisen jälkeen lähdet uusiin haasteisiin, mitä uskot jättäneesi Kotkaan ja mitä otat täältä mukaasi?

Tätä pitää tietenkin kysyä nykyjoukkueen pelaajilta ja valmennustiimiltä eli niiltä henkilöiltä, joiden kanssa olen tehnyt työtä ja jotka ovat ainoina ihmisinä näkemässä päivittäistä tekemistä; harjoittelun ja pelaamisen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.

Mutta itse uskon, että olen tuonut ammattimaisuutta, joka ilmenee esimerkiksi suunnitelmallisuutena ja sisältöosaamisena ja kovan työnteon kulttuurina.

Kotkasta otan tietenkin mukaani viiden vuoden kokemuksen miesten valmennuksesta. Kotka on vaativa jalkapallokaupunki, ja paineet ovat aina kovat, ja asiat sanotaan suoraan, jos tulosta ei tule. Olen nähnyt ja kokenut sekä vaikeita hetkiä että niitä upeita hetkiä, jotka molemmat, ovat kasvattaneet ja opettaneet minua ihmisenä ja valmentajana.

Ja ylipäätänsä siirtymä aikanaan KäPa:sta aikuisten valmennukseen on jo pelkästään monipuolistanut ja pakottanut minua kehittymään valmentajana. Junioreiden kanssa on ollut tärkeintä että pelaajat oppivat ja kehittyvät mahdollisimman hyviksi. Sarjataulukko tulee sijalla kaksi. Pelaajakehitys sijalla yksi. Sen sijaan aikuisjalkapallossa tulosta pitää tulla heti. Pitää miettiä miten saa käytettävissä olevista pelaajista parhaan irti käytettävissä olevassa ajassa. Pitää analysoida vastustajan pelaamista ja huomioida se harjoittelussa vahvemmin kuin junioreissa. Pitää kestää paineita ja kritiikkiä eri tavalla. Pitää rakentaa joukkueita toisin kuin junioreissa, joissa kaikki otetaan harrastukseen mukaan. Pitää huomioida media ja fanit ja monta monta muuta asiaa, joita juniorijalkapallossa ei ole.


Mitä kerrot, jos joku pelaaja kysyy sinulta Kotkasta?

Kotka on merikaupunki ja urheilukaupunki, jossa on kaunis luonto ja rauhallista ja turvallista asua.


Missä haluaisit nähdä itsesi viiden vuoden päästä?

Menen päivä kerrallaan eteenpäin ja yritän olla joka päivä parempi kuin olin edellisenä päivänä. Aina niin ei tapahdu, koska kehittyminen ei aina ole suoraa nousukiitoa, vaan siihen sisältyy useita erilaisia vaiheita. Mutta isossa kuvassa päivittäinen kehittyminen on tavoite ja siinä voi olla iso riski, että hyviä asioita tapahtuu, jos toiminta vastaa tavoitteita.

Ossi menee päivä kerrallaan elämässä, eikä pohdi kaukaista tulevaisuutta


Vaikka kautta on vielä jäljellä, onko sinulla terveisiä, mitä haluaisit sanoa KTP-yhteisölle?

Haluan kiittää kaikkia henkilöitä, jotka ovat tukeneet joukkuetta peleissä ja kentän ulkopuolella! Todella suuri kiitos! Henkilökohtaisesti haluan suuresti kiittää kaikkia työkavereita, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä kaikki nämä vuodet ja lisäksi kaikkia ihmisiä, jotka ovat minua tukeneet! Ja tottakai suuri kiitos huikeille pelaajille tämän vuoden joukkueesta! Olette poikkeuksellisen loistavia valmennettavia, upeita pelaajia ja hienoja ihmisiä! Kiitos kannattajille! Kiitos kaikille vapaaehtoisena seuran eteen töitä tekeville henkilöille! Olette korvaamattoman tärkeitä! Tulen seuraamaan KTP:ta jatkossa tarkasti, ja toivon kaikille seurayhteisön ihmiselle kaikkea hyvää niin kentällä kuin sen ulkopuolella!

KTP kiittää Ossia kaikista näistä vuosista, ja toivottaa hänelle hyvää jatkoa tuleviin haasteisiin!