”Meillä puhutaan jalkapallosta”

By 25/08/20212021, Uutiset

Portugalilainen Henrique Martins sai pestin junnu-KTP:n valmentajana vuodenvaihteessa. Uuteen kulttuuriin tutustumisessa meni oma aikansa, mutta runsaan puolen vuoden jälkeen hän tuntee olonsa jo kotoisaksi. Viihtyvyyttä paransi olennaisesti, kun tyttöystävä Rita David saapui Kotkaan. Jalkapalloilu tarjoaa molemmille ammatin.

Portugalilainen Henrique Martins (29) koki vuodenvaihteessa melkoisen kultturishokin, kun hän lensi Etelä-Euroopan leppeästä ilmanalasta Suomeen keskelle korkeita lumihankia ja paukkupakkasia. Martins oli saanut pestin KTP:n jalkapallojuniorien valmentajana, uusi työ kaukaa kotoa tuntui kiinnostavalta, mutta vastassa olleet hyiset olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin mihin nuori mies oli tottunut.

Sopeutuminen vei aikansa, mutta talven yli kuitenkin selvittiin, ja nythän täällä ovat kelit kuin kotona Coimbrassa, Portugalin poika toteaa KTP:n torikahvila Kaks7:ssa päivää paistatellessa kesäkuussa.

Henrique Martins tuli Suomeen, kun pakkanen paukkui ja hanget olivat puolimetrisiä. Arto Tolsa Areenallakin oikeampi laji tammikuussa olisi ollut hiihto kuin jalkapalloilu. ”Henkka” Martins ihmetteli aikansa olosuhteita, muttei hänelle koti-ikävä tullut.

Vieressä istuu tyttöystävä Rita David (25). Martins tuli Suomeen yksin, mutta helmikuusta lähtien hän on tunteunut olonsa jo jopa kotoisaksi, kun Ritakin saapui Kotkaan.

Jalkapallo yhdistää nuorta paria. Martins valmentaa, ja David kirjoittaa futiksesta. Hän on arvostetun portugalilaisen urheilun verkkojulkaisun, zerozero.pt:n, urheilutoimittaja.

Kyllä! Meillä puhutaan kotona pääasiassa jalkapallosta. Ajatuksemme lajista ovat melkolailla yhtenev, mutta yksi asia meitä erottaa. Henrique on toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan kasvattajaseuransa Academican vankkumaton kannattaja, mutta minulla on toinen suosikki. Ammattini takia en voi sitä kuitenkaan paljastaa, Rita David toteaa.

Henrique Martins tekee työtään junnujen kanssa luonnollisissa olosuhteissa pääasiassa Arto Tolsa Areenalla, mutta Rita David kirjoittaa juttujaan etänä. Se käy suhteellisen mutkattomasti, sillä jalkapallojournalistilla on käytössään kaikki mahdolliset tietolähteet, netit ja lukuisat tv-kanavat. Davidin tekstejä luetaan ahmien paitsi Portugalissa niin myös muuallakin maailmalla.

Seuraamme mezerozeron” sivuilla muitakin urheilulajeja, mutta jalkapalloilu on Portugalissa ylivoimainen ykkönen, ja siksi se näkyy vahvasti myös meidän tarjonnassamme, Rita David selvittää.

Henrique Martins on pelannut enemmän salifutista, futsalia, mutta tietää hän paljon myös ”oikeasta” jalkapalloilusta. Meriittilistalta löytyy UEFA B-tason valmentajakoulutus, ja Martins on koutsannut juniorijoukkueita kotimaassaan vuodesta 2014 lähtien. Tunnetuin työnantajista on ollut maan pääsarjassa pelaava Boavista, jossa hän opasti nuoria kaudella 2019–20.

Tavoitteeni on suorittaa korkeimman tason UEFA Pro-tutkinto ja valmentaa joskus pääsarjajoukkuetta jonkin maan liigassa. Tämä työ täällä Suomessa on opintomatka kohti tuota tavoitetta. On hieno mahdollisuus tutustua toisenlaiseen jalkapallokulttuuriin, Martins kiittelee.

FC KTP Juniorit ry. etsi täydennystä valmentajakaartiinsa läheltä ja kaukaa. Lopulta valinta päätyi Henrique Martinsiin, eikä valmennuspäällikkö Janne Hyppönen (oikealla) ole joutunut katumaan. – Henkka on uusine ajatuksineen meidän organisaatiollemme rikkaus, Hyppänen vakuuttaa.

Henrique Martins päätyi Kotkaan FC KTP Juniorit ry:n valmentajarekrytoinnin jälkeen.

Hyviä valmentajia on vaikea löytää. Haravoimme lähialueita ja vähän kauempaakin ja lopulta päädyimme ”Henkkaan”, kertoo KTP Juniorien valmennuspäällikkö Janne Hyppönen.

Junnu-KTP:lla on tällä hetkellä neljä päätoimista valmentajaa; Hyppösen ja Martinsin lisäksi Mari Rahkonen ja Åke Söderström, ja piakkoin julkistetaan nimet kahdelle lisävakanssille.

Janne Hyppönen myöntää, että oli omalla tavallaan riski ottaa valmentaja, joka tuli toisenlaisesta kulttuurista ja jonka äidinkieli on toinen. Runsaan puolen vuoden tutustumisen jälkeen valmennuspäällikkö voi todeta, että riskinotto kannatti.

Henkka on joukossamme rikkaus, jonka vanha kaarti on toivottanut tervetulleeksi. Martins tuo toimintaamme uusia ajatuksia, eikä kielikään ole ongelma. Mies puhuu hyvää englantia. Se on hänen valmennuskielensä, ja jatkuvasta ”kielikylvystä” hyötyvät myös pelaajat. Junnut ovat paljon keskittyneempiä, kun treeneissä ohjeet on omaksuttava englanniksi, kertoo Janne Hyppönen.

Henrique Martins on saanut hyvää palautetta myös juniorien vanhemmilta eikä vähiten siksi, että jokainen harjoitus on jälkikasvulle myös vieraan kielen oppitunti.

Portugali on tuottanut maailmalle monia huippuluokan pelaajia; takavuosien sankari Eusebio ja tämän päivän tähti Cristiano Ronaldo eturintamassa.

Olemme hyviä yksilötasolla. Suurin ero suomalaisiin on pallon käsittelyssä. Portugalissa pojat pelaavat pienestä pitäen kaduilla ja huonoilla alustoilla, kikkailevat yksi yhtä vastaan ja haluavat olla samanlaisia kuin brasilialaiset, Henkka Martins toteaa.

Suomalaisistakin voisi tulla samanlaisia, mutta täällä on niin paljon eri lajeja, jotka kilpailevat huomiosta. Suomessa lapset hiihtävät ja luistelevat talvella ja tekevät vaikka mitä, mutta Portugalissa eletään vuodet ympäri pääasiassa jalkapalloilulle.

Janne Hyppösen mukaan Henrique Martinsin vahvuutena on, että ”hän tuntee pelin”.

Henkka hallitsee niin lajin tekniset kuin taktisetkin osa-alueet ja tietää, miten pitää pystyä reagoimaan kentällä tapahtuviin muutoksiin. Hänelle keskiössä on ryhmädynamiikka ja se, miten yksilöt saadaan linkitettyä joukkueeksi, tiivistää Hyppönen.

Suomessa on ollut ennenkin ulkomaalaisia juniorivalmentajia, Portugalistakin. Henrique Martinsin suosittelijana KTP:lle toimi muun muassa joensuulaisen FC Hertan valmennuspäällikkö Rui Gomes.

Olemme Ruin kanssa syntyneet Coimbrassa ja tehneet muutaman vuoden töitä samassa seurassa. Kun hän kertoi, että Suomessa on hyvä olla ja valmentaa, minun oli helppo päättää tulostani tänne, Martins ilmoittaa.

Raskaan koronatalven jälkeen jalkapalloakin päästiin harjoitelemaan vapaasti, ja aurinko paistoi Arto Tolsa Areenalle. Henrique Martinsin (oikealta), Åke Söderströmin ja Janne Hyppösen vetämissä kesätreeneissä on ryhdikäs joukko KTP:n junnuja.

Henrique Martinsin kontrahti junnu-KTP:n kanssa jatkuu lokakuulle, mutta sen jälkeenkin mies olisi valmis jatkamaan täällä.

Olemme viihtyneet Kotkassa mainiosti. Ennen muuta täällä viehättää puhdas luonto ja turvallinen sekä kiireetön ympäristö, toteaa Henkka ja naurahtaa. Mieleen palaa keväinen päiväretki Kouvolaan.

Tiedossa oli, että se on vähän Kotkaa isompi kaupunki, mutta hämmästys oli suuri, kun kaduilla ei näkynyt oikein ketään. No ymmärsimmehän me sitten, mistä se johtui: oli pahin korona-aika ja vielä pääsiäisen pyhät.

Henrique Martinsilla oli yksi yhtymäkohta Suomeen, ennen kuin oli minkäänlaista vihiä siitä, että hän päätyy joskus tänne kauas pohjoiseen. Henkan isä Mario Martins on kova rallifani, joka ihaili suomalaiskuljettajista muun muassa Juha Kannusta, Hannu Mikkolaa ja Ari Vatasta.

Erityisesti isä seurasi Henri Toivosta. Hän oli lupaava ajaja, joka ei ehtinyt voittaa maailman mestaruutta, mutta Toivosen ajotavassa oli jotain erityisen hienoa, tietää Henrique Martins kertoa.

Henri Toivonen kuoli 29-vuotiaana Korsikan rallissa vuonna 1986, mutta Mario Martinsin silmissä suomalaisesta tuli kuolematon. Fanitus johti siihen, että viisi vuotta myöhemmin isä-Mario nimesi esikoispoikansa Henri Toivosen mukaan.

Henrique Martins on vastuuvalmentaja KTP:n 15- ja 17-vuotiaiden poikien joukkueissa, mutta hän toimii tarvittaessa apuna myös muissa ikäluokissa. Seuralla on runsaat 650 jalkapallon harrastajaanoin 20 tyttö- ja poikajoukkueessa. Niiden lisäksi toimintaa on myös pienryhmissä kuten futisleikkikouluissa sekä perhe- ja prinsessafutiksessa.

Eri tasoisia junnuotteluita pelataan Kotkan kentillä kymmeniä viikossa. Koronarajoitusten ja niiden myötä normaalia myöhemmin käynnistyneen sarjakauden takia kilpailukalenterissa alkusarjojen pelit kääntyvät vasta näinä aikoina syyskierrokselle. Tietoa KTP:n juniorimatseista löytyy FC KTP Juniorit ry:n verkkosivuilta osoitteesta fcktpjuniorit.fi

TEKSTI ja KUVAT: Matti Järvinen

o Tämä juttu on julkaistu FC KTP:n kausijulkaisussa 1/2021 heinäkuussa. Tässä yhteydessä teksti on päivitetty ajan tasalle.