Meidän joukkue

By 25/12/20202020, Uutiset

Meidän joukkue”: takarivissä vasemmalta Kalle Pesonen, Leo Pesonen, Janne Pesonen, Leni Lauretsalo, Linne-Lotte Soivio, Eelis Soivio, eturivissä Rudi Lauretsalo ja My Lauretsalo.

Lasten urheiluharrastuksissa taustajoukkojen tuki ja kannustus ovat aivan yhtä tärkeitä kuin osaava valmennus. Leni Lauretsalon ja Janne Pesosen uusioperheessä tämä on tunnustettu. Ruokakunnan seitsemästä lapsesta kuusi pelaa jalkapalloa FC KTP:ssa, ja se seitsemäskin on vasta hiljattain vaihtanut futiksesta painiin.

Lastenkasvatuksessa urheilu on hyvä väline. Se pitää poissa pahanteosta, Lauretsalo ja Pesonen toteavat.

Siihen, että Leivontiellä Metsolassa asustavan suurperheen seura on KTP ja lajina jalkapallo, on yksinkertainen selitys.

Me molemmat olemme saaneet ktpläisen kotikasvatuksen, ja jo aiemmissa sukupolvissa tunnustettiin vihreä-valkoista väriä, kertoo Leni.

Janne Pesonen (44) pelasi KTP:n edustusjoukkueessa Markku Wacklinin, Olli-Pekka Smalin ja Pasi Rautiaisen valmentajakausina vuosituhannen taitteessa.

Suuret maineteot jäivät minulta tekemättä, kun aina oli jokin paikka rikki, muistelee pelimies loukkaantumisiaan.

Nyt myöhemmällä iällä Janne Pesonen on keskittynyt touhuamaan lasten kanssa lähinnä ”kuljeta, kustanna ja kannusta”-osastolla.

Olen vuorotöissä Kotkamillsin paperitehtaalla, eikä sitoutuminen esimerkiksi valmennukseen onnistu senkään takia. Leni on meistä se osallistuvampi osapuoli, Pesonen selvittää.

Leni Lauretsalokin (37) on potkinut palloa pienestä pitäen.

Omassa elämässä futis ja KTP ovat olleet tärkeässä roolissa. Kaikki lähti siitä, kun KTP:lla ei ollut tyttöfutista joskus 1990-luvun alussa, ja tein tuosta puutteesta oikein kirjelmän seuran jalkapallojohdolle. Noh! Joukkue saatiin jalkeille, ja siitä se KTP:n naisten jalkapalloilu lähti taas liikkelle vuosien tauon jälkeen, kertoo Lauretsalo.

Isä Kari oli alussa tärkeässä roolissa, ja Lenin jengin ensimmäisinä valmentajina aloittivat Jaana-täti (Järvinen, os. Lauretsalo) ja Taina Heijari, jotka olivat saavuttamassa KTP:n naisten historiallista SM-pronssia vuonna 1981.

Maamme pääsarjoissa on nähty muitakin Lauretsalo-nimisiä. Lenin nuorempi veli Jani (35) edusti KooTeePeetä Veikkausliigassa kausina 2005–08 ja pelasi 44 liigamatsia.

Leni Lauretsalon jalkapalloinnostus on pysynyt lähinnä harrastajatasolla, ja yhä vieläkin hän laittaa nappulakengät jalkaan.

Meillä on sellainen KTP-henkisten aikuisten porukka – valmentajia, huoltajia, vanhempia, miehiä ja naisia – ja käymme kerran viikossa yhdessä pelailemassa, Leni avaa.

Nappiksia Leni Lauretsalo tarvitsee joskus muulloinkin.

Olen ilmoittanut olevani käytettävissä aina siellä, missä tarvitaan. Pienten tyttöjen ja poikien treenejä saattaa osua kohdalle useampiakin viikossa. Olen ottanut vastuuta myös FC KTP Juniorit ry:n sosiaalisen median kanavien päivityksestä, kertoo ry:n hallituksen jäsen.

Leni Lauretsalo ja Janne Pesonen ovat iloisia Kotkan hyvästä futisbuumista.

FC KTP:n miesten, naisten ja juniorien toiminta on kohtalaisessa kunnossa, ja nyt tuli vielä kolme sarjanousua samaan syssyyn, kun Peli-Karhutkin kipusi Kakkoseen. Ja edellä meillä menee mainio esikuva nuorille: Teemu Pukki! Koko kokonaisuus on nyt ”hyvässä asennossa”.

Leni Lauretsalo on idearikas ihminen ja häneltä kumpuaa aina uusia aiheita.

Tavoitteena on synnyttää entistä suurempi intohimo jalkapalloon koko futisyhteisössä. Kehitteillä onkin erilaisia tempauksia, tapahtumia ja turnauksia kaikenikäisille.

Lauretsalo ottanut haasteena toteuttaa julkisestikin toivottu ikämiesten kortteliturnaus vähän niin kuin nostalgiahengessä.

Lähes kaikki nelikymppiset ovat aloittaneet jalkapalloharrastuksensa Kotkan Nappuloissa. Noista ajoista puhutaan nyt, ja muistot luonnollisesti kultaavat vuodet. Jonkun mielestä Saaren Poikien korttelijoukkue oli se kaikista paras, ja joku toinen taas liputtaa Aittakorven Salamia tai Rauhalan Reipasta. Otetaan selvää, ”kuka olikaan kuka”, pelaamalla, Leni Lauretsalo heittää ideana.

Leni Lauretsalon ja Janne Pesosen liitto on melko nuori, mutta Leni muistaa Jannen jo aikojen takaa.

Olin pallotyttönä sellaisessa ottelussa, jossa Janne pelasi. Hän ei ollut suosikkipelaajani, mutta kuka suosikkini oli, en paljasta, sanoo Leni arvoituksellisesti ja pitää salaisuutensa.

Lenillä ja Jannella ei ole yhteisiä lapsia, eikä lupauksia anneta, että sellaisia tulisikaan.

Onhan näitä jo tässä! Omien ja muidenkin lasten ohella KTP on vahvasti sydämessä, ja toimintaa motivoi vahvasti se, että tehdään siitä lasten edun mukaista, Leni Lauretsalo korostaa.

Lenin ja Jannen oma joukkue:

o Olli Pesonen (16 vuotta): harrasti aiemmin myös jalkapalloa, nyt päälajina paini.

o Eelis Soivio (14): pelaa FC KTP:n P15-joukkueessa.

o Leo Pesonen (14): pelaa FC KTP:n P15-joukkueessa.

o Linne-Lotte Soivio (13): pelaa FC KTP:n T14-joukkueessa.

o Kalle Pesonen (10): pelaa FC KTP:n P11-joukkueessa.

o My Lauretsalo (7): pelaa FC KTP:n T8-joukkueessa.

o Rudi Lauretsalo (5): harrastaa jalkapalloa FC KTP:n Futiskoulussa.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Leni Lauretsalo ja Matti Järvinen

Leivontien terassilta Kotkan Metsolassa jo näkee, että tässä talossa asuu urheileva perhe.

Tämä juttu on julkaistu FC KTP:n kausijulkaisussa numero 2/2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä lauantaina 19.12.2020. Muut jutut ovat olleet jo tarjolla näillä seuran verkkosivuilla viimeisen viikon aikana.