”Me olemme tiimi”

By 18/08/20212021, Uutiset

– Me olemme tiimi, korostaa Gabriel Xatart (toinen oikealta), vaikka tulikin nimetyksi FC KTP:n päävalmentajaksi Argo Arbeiterin jälkeen. Tiimin muut jäsenet ovat Jordi Aluja (vasemmalta), Alexis Sanchez Lopez ja Jussi Riikonen.

Sarjanousija FC KTP:n ensimmäinen kausi jalkapallon Veikkausliigassa on ollut haastava ja vaiherikas. Kun hieman yli puolet peleistä on takana, on kotkalaisjoukkue sarjataulukon viimeisenä. Matkan varrella seura on vaihtanut päävalmentajaa, ja pelaajiakin on tullut ja mennyt.

Tukalasta tilanteesta huolimatta KTP:ssa ei ole heitetty pyyhettä kehään. Päävalmentajapestin Argo Arbeiterilta perinyt Gabriel Xatart muistuttaa, että ”niin kauan kuin on pelejä, on toivoa”.

– Joukkue uskoo yhä itseensä ja mahdollisuuksiinsa, ja meillä on hyvä tekemisen ilmapiiri, ”Gabri” Xatart vakuuttaa.

Espanjalainen ykköskäskijä ei lähde arvioimaan, tehtiinkö liigajoukkuetta kasattaessa tai yleensä valmennuksessa alkukaudesta virheitä. Xatart ei liioin lähde arvostelemaan Arbeiterin jättämää perintöä.

– Argo oli ehkä enemmän manageri, mutta nykyinen valmentajistomme on tiimi. Olen päävalmentaja, mutta onnistuaksemme tarvitsen myös kaikkia muita kollegoja, Xatart painottaa.

FC KTP:n valmennuksessa tapahtui heinäkuun puolivälissä vahdinvaihto, kun Argo Arbeiter (oikealla) jätti päävalmentajapestin, ja tilalle valittiin Gabriel Xatart.

KTP:n valmentajakvartetin täydentävät Xatartin maanmiehet Alexis Sanchez Lopez ja Jordi Aluja Berengué sekä supisuomalainen Jussi Riikonen. Espanjalaiset päävalmentajina ei ole outo ilmiö Suomen sarjoissa. HIFK:ta muun muassa luotsaa Joaquin Gómez, ja FC Interissä ulkomaalaisia on penkin päässä enemmänkin. Ykkönen on kuitenkin José Riveiro. Ja alemmilla sarjatasoilla on lisää espanjalaisvaikutteita.

Xatart, Lopez ja Aluja ovat puhtaasti ammattivalmentajia, mutta kouvolalainen Riikonen tekee myös muuta. Hän toimii rakennusalalla omalla toiminimellä. Jalkapallosta ja valmennuksesta miehellä on kuitenkin jo vuosikymmenien kokemus.

Jussi Riikosella on MyPa-tausta ja Kotkassa hän operoi nyt ensimmäistä vuotta.

– Halusin kokeilla jotain uutta, ja tämä on steppi eteenpäin uralla. Liigassa valmentaminen on ammattimaisempaa, pelaajat ovat motivoituneita ja työ siksikin haasteellisempaa, Riikonen toteaa.

Riikonen tulee hyvin juttuun espanjalaiskolmikon kanssa. – Maanmiehet puhuvat keskenään omaa kieltään, mutta valmennuskieli on englanti.

Riikonen vahvistaa Xatartin ajatuksen tiimityöstä.

– Meillä kaikilla on nelikossa omat roolimme, mutta jokainen saa äänensä kuuluviin, kun isoista linjoista puhutaan. Espanjan poikien kanssa on helppo työskennellä, sillä he ovat kaikki hyvin positiivisia ja kohteliaita.

Riikonen avaa hieman itse kunkin tonttia valmentajakvartetissa.

– Gabri vastaa kokonaisuudesta, mutta hän on hyvä tarkkailija ja kuuntelija, avoin ja ilmaisee asiat selkeästi.

– Alexis on videovalmentaja ja taitava sekä harkitseva analysoija, joka näkee nopeastikin pelin aikana asioita, joihin olisi puututtava.

– Jordi on puhelias ilopilleri, joka entisenä maalivahtina tietää paljon siitä sekä kuntovalmennuksesta. Jordi on rakentamassa myös erikoistilanteitamme.

– Oma roolini on ensisijaisesti maalivahtityöskentelyssä, mutta vastuullani on myös pelaaminen, kun tullaan meidän kenttäpuoliskollemme viimeiselle neljännekselle, Rikkonen selvittää.

Jussi Riikosen valmennettavia ovat ensisijaisesti edustusjoukkueen maavahdit Anton Lepola ja Pyry Piirainen, mutta aika ajoin mukana treeneissä käyvät myös junnuveskareista Kristian Varis ja Iiro Pynnönen.

– Kolme-neljä vahtia treenikertaa kohti on sopiva määrä. Hommat tolppien välissä ovat sellainen erikoisala, jossa pelaajat saavat yksilöllisempää koulutusta. Kaiken kaikkiaan kuitenkin väittäisin, että valmennuksemme on sellaisella tasolla, että halutessaan kaikki pelaajat saavat harjoituksista maksiminsa, vakuuttaa Jussi Riikonen.

Jussi Riikosella on vahva usko, joukkueeseen ja siihen, että KTP kipuaa vielä liigataulukon hänniltä kuiville.

– Meillä on ollut vastoinkäymisiä, mutta olemme menossa kuitenkin parempaa kohti.

Samaa mieltä on Jordi Aluja. ”Ilopillerikin” oli Kuopion tappiollisen ottelun (4–0 KuPSille) jälkeen allapäin, mutta seuraavana päivänä hymy taas irtosi.

– Pelejä on vielä paljon jäljellä. Jos emme enää uskoisi itseemme, voisi hommat saman tien lopettaa, Aluja paukauttaa.

Jordi Aluja on ollut ahtaissa paikoissa ennenkin – ei välttämättä pelillisesti mutta olosuhteiltaan – ja hänellä riittää optimismia. Nuori espanjalainen teki kaksi vuotta kestäneen matkan Kambodzaan Keski-Aasiaan ja toimi siellä ruohonjuuritasolla jalkapallolähettiläänä.

– Olin maan liigassa pelaavan Angkor Tigerin apuvalmentaja sekä seuran juniorikoutsi, Aluja kertoo.

Alujan asemapaikka oli maan toiseksi suurin kaupunki Siem Reap (250.000 asukasta; suurin on pääkaupunki Phnom Penh, asukkaita 2,3 miljoonaa).

– Kambodzan liiga on ihan vakavasti otettava sarja. Ulkomaalaiskiintiö on viisi pelaajia, ja meillä Angkorissa oli muun muassa maanmieheni Nando Cozar, joka on edustanut Suomessa PEPOa, KPV:tä ja HIFK:ta, kertoo Jordi Aluja.

– Muilta osin puitteet Kambodzassa olivat kuitenkin varsin haasteelliset. Se on köyhä maa ja lajikulttuuri vielä alhainen. Valmentajana joutui ottamaan kantaa ja kantamaan vastuuta ihan kaikesta. Kokemus oli kuitenkin mahtava, ja jossain toisaalla osaa nyt antaa arvoa asioille, jotka eivät ole aina itsestäänselvyyksiä, Aluja huomauttaa.

Jordi Aluja haluaa nähdä jalkapallon kautta vielä paljon maailmaa. Seuraavaksi kolmeksi vuodeksi mies on kuitenkin sidottu Suomeen. Aluja aloittaa ihan näinä päivinä opinnot Vierumäen koulutuskeskuksessa suuntautumisaiheena urheilu ja valmennus.

Gabriel ”Gabri” Garcia Xatart

o Syntynyt 1.6.1988 Manresa, Espanja

o Valmentajakoulutus: UEFA Pro-lisenssi, FC Barcelonan valmentaja-akatemia.

o Pelaajaura Espanjassa: pelannut juniorina (1993–2006) sekä aikuisena (2007–2015) FC Fruitosenc-, CF Navarcles- ja CF Sanpedor-seuroissa.

o Valmentajaura Espanjassa: 2005–1 5 U11-, U13- ja U15-ikäluokkien akatemiavalmentaja FC Fruitosenc-, UE Cornella- ja CE Manresa seuroissa, 2012–15 urheilutoimenjohtaja FC Fruitosencissa.

o Valmentajaura ulkomailla: 2015–16 Levadia Tallinnan (Viro) U17-joukkueen päävalmentaja ja U21-joukkueen kakkosvalmentaja, 2016 FC Floran kakkosvalmentaja ja Argo Arbeiterin työpari Viron Meistriliigassa, 2017 CE Europan (Barcelona) kakkosvalmentaja Espanjan 3. divisioonassa, 2018–19 Ekenäs IF:n (Tammisaari) päävalmentaja Ykkösessä, 2020 PEPO:n (Lappeenranta) päävalmentaja Kakkosessa, 2021 ensin FC KTP:n apuvalmentaja Veikkausliigassa ja nyt päävalmentaja.

o Muuta: vetänyt erilaisia jalkapalloleirejä Yhdysvalloissa, Kiinassa, Venäjällä ja Virossa, muun muassa FC Barcelonan leiriä USA:ssa 2017.

Alexis Sanchez Lopez on saanut valmentajakoulutusta vastustajan tarkkailuun ja videoanalyysien tekoon. Mies on ollut mukana muun muassa mahtiseura FC Barcelonan organisaatiossa.

Alexis Sanchez Lopez

o Syntynyt 15.11.1986 Santa Fe, Espanja

o Valmentajakoulutus: UEFA Pro-lisenssi erikoisalana vastustajien scouttaus (tarkkailu) ja videoanalyysit.

o Valmentajaura Espanjassa: 2005–2020 CD Santa Fen (Granada, Espanja) juniorien päävalmentaja (ikäluokat 6–19), 2007–2015 CD Santa Fen miesten 3. divisioonajoukkueen scoutti ja analyytikko 3. divisioonassa, 2015–16 Espanjan LaLigan (pääsarja) jalkapallokouluttaja kansainvälisessä kehitysprojektissa Kiinassa, 2017 päävalmentaja FC Barcelonan jalkapallokoulussa Yhdysvalloissa, 2018 Ekenäs IF:n analyytikko yhteistyössä päävalmentaja Gabri Xatartin kanssa.

Jordi Aluja (vasemmalla) on mukana FC KTP:n valmennuksessa nyt toista kautta. Viime syksynä hän otti Turussa ilon irti KTP:n noususta Veikkausliigaan. Haleja toisilleen jakavat myös joukkueenjohtaja Esa Vilkki ja valmentaja Ossi Virta, joka toimii nyttemmin helsinkiläisen Käpylän Pallon organisaatiossa.

Jordi Aluja Berengué

o Syntynyt 12.11.1995 Cambrils, Espanja

o Valmentajakoulutus: UEFA A-valmentajalisenssi, aloittaa tänä syksynä kolmivuotiset urheilu- ja valmentajaopinnot koulutuskeskuksessa Vierumäen urheiluopistolla.

o Pelaaja- ja valmentajaura Espanjassa: pelasi maalivahtina 18-vuotiaaksi, mutta kiinnostui valmennuksesta jo paljon nuorempana. Valmensi 15-vuotiaana 12- vuotiaiden joukkuetta, toimi 16-vuotiaana apuvalmentajana Espanjan korkeimmalla junioritasolla pelanneessa FC Sant Cugat-seurassa. Miesten apuvalmentaja ja nuorten päävalmentaja CF Amposta-seurassa.

o Valmentajaura ulkomailla: 2018–19 valmentajana Angkor Tiger-seurassa Kambodzassa Kaakkois-Aasiassa. Toinen kausi FC KTP:n edustusjoukkueen valmentajaryhmässä.

o Muuta: Kambodza on pääasiassa maataloudesta elävä köyhä kuningaskunta Laosin, Thaimaan ja Vietnamin naapurina. Maassa on noin 17 miljoonaa asukasta. Kambodzassa riehui vielä 1990-luvulla raju sisällissota, mutta nyt olot ovat suhteellisen vakaat.

Jalkapallon ohella kamppailulajit ovat suosittuja urheilulajeja. Kambodza ei ole koskaan selviytynyt jalkapallon MM-kisoihin, mutta 1972 se oli Aasian kisojen neljäs. Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) tuoreimmassa rankingissa maa on sijalla 179. Suomen sijoitus on 56:s.

Jussi Riikosen spesiaaliala on maalivahtivalmennus, mutta hän saa äänensä kuuluviin myös muissa joukkueen asioissa. Riikosella on MyPa-tausta. – Halusin kokeilla jotain uutta, ja toimiminen liigassa on steppi eteenpäin uralla, Riikonen toteaa.

Jussi Riikonen

o Syntynyt 7.4.1978 Kouvola

o Työelämäura: valmentajan töiden ohella toimii rakennusalalla omalla toiminimellä.

o Valmentajakoulutus: liikuntaneuvojan koulutus Pajulahden urheiluopistolla. Lisäksi useita valmentajakursseja, viimeimmäksi UEFA B-maalivahtivalmentajakoulutus Eerikkilän urheiluopistolla elokuussa.

o Pelaajaura: Myllykosken Pallon juniorikoulun kasvatti; oli mukana MyPan SM-hopeaa saavuttaneessa B-juniorijoukkueessa. Aikuisiällä ylimmillään Kolmosen pelejä MyPassa ja Inkeroisten Purhassa.

o Valmentajaura: ennen KTP:ta seuratyötä muun muassa MyPassa ja KJP:ssä (Kouvolan Jalkapallo) sekä useita maalivahtivalmennuskursseja eri kohteissa.

o Muuta: Jussi Riikosen lapset, Matias (19) ja Nea (17), pelaavat jalkapalloa. Matias on MyPan kasvatti, joka vietti vajaan vuoden tanskalaisen suurseuran, FC Kööpenhaminan, organisaatiossa ja pelasi lähinnä U19-joukkueen otteluja. Nyttemmin nuori mies kuuluu Veikkausliigan Tampereen Ilveksen maalivahtiryhmään. Nea on hyökkääjä, jolla on kaksoisedustusoikeus KJP:n naisten Kolmosen joukkueessa sekä Lahden FC Kuusysin B-tyttöjen SM-sarjajoukkueessa.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä, Alexis Sanchez Lopezin albumi ja Matti Järvinen