Leipätehdas haluaa näkyä ja tuoksua

By 15/08/20202020, Uutiset

Kotkan oma leipätehdas Kymenlaaksonkadun päässä ”myllynrannassa” osallistuu KTP:n jalkapalloilun perinnepäivään – monestakin syystä. Yksi on se, että merkittävä kotkalainen työllistäjä haluaa olla mukana kaupunkilaisten arjessa ja juhlassa. – FC KTP–Vaasan Palloseura-ottelun jälkeen katsojat lähtevät Arto Tolsa Areenalta kotiin leipätehtaan ruisnacho-pussit mukanaan. Niitä esittelevät naisten joukkueen pelaajat Iida (vasemmalla) ja Anni Eriksson.

Kotkansaarella, Kymenlaaksonkadun päässä ”myllynrannassa” – vähän niin kuin katseilta piilossa – toimii suuren luokan tuotantolaitos, joka kuitenkin aina aika ajoin ja sopivalla tuulella muistuttaa itsestään. Ilmoille karkaa houkutteleva leivän tuoksu, joka saa veden herahtamaan kielelle.

Se on leipätehdas, Mylly, Vaasan Mylly ja nyt ihan viimeeksi ja virallisesti Lantmännen Cerealia. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kysymys on kuitenkin siitä samasta tehtaasta, joka aloitti Kotkassa jo yli 50 vuotta sitten.

Meistä tuli Lantmännen Cerealia, kun ruotsalainen, maanviljelijöiden omistama osuuskunta osti Vaasan Groupin koko toiminnan vuonna 2015. Osuuskunta muodostaa yhden Pohjoismaiden suurimmista elintarvike- ja energiateollisuuden sekä maatalouden konserneista. Toimintaa on yli 20 maassa, tytäryhtiöitä on kymmeniä ja henkilökuntaa noin 10.000, Cerealian maajohtaja Mikko Savinko selvittää.

Savingon mukaan leipätehdasta kuvaavien vanhojen, tuttujen nimien ei pidä hävitä.

Pääasia että asiayhteys selviää. Kyllä mekin operoimme edelleen Vaasan vahvalla brändilla, Savinko toteaa.

Lantmännen Cerealialla on Suomessa 1100 työntekijää joista 200 Kotkassa.

Kotkan tehtailla on edelleen keskeinen asema meidän sektorillamme. Koko näkkileipä-, hapankorppu- ja snacks-ruislastutuotantomme on keskitetty tänne. Olemme Suomen suurin näkkileipätehdas ja maailman suurin hapankorppuvalmistaja. Vuodessa valmistamme yli 12 miljoonaa kiloa leipää, ja puolet siitä menee vientiin yli 40 maahan, Mikko Savinko valottaa.

Paikallistasolla Lantmännen Cerealia teki hiljattain merkittävän päänavauksen, kun ”Vaasan Koulunäkki” saatiin Kotkan koulujen ruokalistoille. Kysymys on neljän vuoden sopimuksesta Kotkan kouluruokapalveluita tuottavan Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n kanssa. Diili takaa sen, että Koulunäkki on pääsääntöinen tarjottava Kotkan kouluissa. Tähän mennessä sitä on ollut vain satunnaisesti yhdessä kilpailevan tuotteen kanssa.

Mikko Savinkon mielestä on tärkeää, että kotkalainen tuote näkyy kotkalaiskoululaisten ruokalistalla.

Se on jo imagollinen juttu. Haluamme näkyä ja olla mukana kotkalaisten arjessa. Olemme suuri työnantaja ja vaikutamme monen ihmisen elämään. Haluamme omalta osaltamme kaantaa yhteiskuntavastuumme tällä alueella, Savinko painottaa.

Kotkan leipätehdas haluaa olla yhteistyössä myös FC KTP:n kanssa. Lauantaisessa Ykkösen ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan jaetaan katsojille pelin jälkeen matkaevääksi Finn Crisp Snacks-täysjyväruisnachoja.

Se on meidän uutuustuotteemme – ”entistä maittavampi ruisnacho”, Mikko Savinko kehuu.

Kuinka ollakaan, Mikko Savinko on syntyjään vaasalainen ja kasvanut siellä aivan Vaasan myllyn lähipiirissä. Tuoreen leivän ja pullan tuoksut ovat edelleen hajuaistimuistikuvissa.

Savinko olisi mielellään nähnyt Kotkan ja Vaasan kohtaavan Arto Tolsa Areenalla lauantaina. Tällä kertaa hänen on kuitenkin tehtävä valintoja, ja kotiseutu vie nyt voiton.

Kaverini menee siellä naimisiin, ja minun on oltava paikalla. Ehkä pääsen FC KTP:n peliin jo seuraavalla kerralla, Savinko toivoo.

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen