Lämpösulku Oy:llä on PALLO HALLUSSA

By 01/09/20202020, Uutiset

Lämpösulku Oy:ssä suhtaudutaan myönteisesti liikuntaan ja urheiluun. Siitä asenteesta saavat osansa niin firman henkilökunta kuin paikalliset urheiluseuratkin. Kotkalaisyritys on suurteollisuuden projektointi- ja kunnossapitopalveluissa moniosaaja. – Meillä on omalla alallamme pallo hallussa, vakuuttavat kotkalaisyrityksen omistajaosakkaat Marko Luoma ja Markku Kuusisto (eturivissä oikealta).

Lähinnä suurteollisuuden projektointi- ja kunnossapitopalveluihin erikoistunut kotkalainen Lämpösulku Oy tunnetaan perusosaamisensa ohella myös liikunta- ja urheilumyönteisyydestään. Yritys pitää henkilökuntansa hyvinvoinnista huolta, ja tukea riittää myös paikalliselle harrastustoiminnalle.

Lämpösulku lukeutuu FC KTP:n yhteistyökumppanina niin sanottuun keskiraskaaseen sarjaan. Seuran saama tuki on merkittävä, ja kumppanuutta on jatkunut jo vuosikausia.

Marko Luoma ”syyllinen” liittoon

Lämpösulun ja FC KTP:n liitossa ”syyllinen” on helppo jäljittää. Firman toimitiloissa Kotkan Mutterikadulla ja aika ajoin myös työkohteissa eri puolilla maakuntaa työskentelee tuttu kasvo viheriöiltä parin vuosikymmenen takaa. Marko Luoma (53) pelasi KTP:n vihreä-valkoisessa raitapaidassa 1980–90-luvuilla. Nyttemmin hän on Lämpösulun omistajaosakas ja arkiseen työhön osallistuva työnjohtaja.

Luoma ei kiistä, etteikö rakkaus vanhaa seuraa kohtaan vaikuttaisi myönteisesti myös tukieuroja jaettaessa.

Meillä on hyvät suhteet FC KTP:hen ja KTP-Basketiin, mutta kyllä tukea saavat myös monet muut urheiluseurat, kertoo Marko Luoma.

Karhuvuoren KTP:sta aina Ykköseen asti

Marko Luoma on ”Karhuvuoren KTP:n” kasvatti. Kymppikesäisen poikasen ensmmäinen valmentaja oli Matti Jolkkonen.

Aikuisiällä pelivuodet menivät pääasiassa kakkosdivisioonassa, mutta syksyllä 1993 pääsimme sitten Heikki Immosen johdolla juhlimaan sarjanousua monen vuoden väännön jälkeen. Seuraavana keväänä voitimme vielä Ykkösen hallimestaruuden, ja oikeista peleistä ykkösdivarissa tuli täyttä totta sitten kesällä -94, Luoma kertaa.

Tuohon ensimmäiseen divisioonakauteen Marko Luoman pelit KTP:ssa sitten jäivätkin. Työtehtävät Lämpösulussa vaativat yhä enemmän, ja aikaa riitti enää jäähdyttelylle alasarjoissa.

Kesäpojista firman omistajiksi

Marko Luoman urapolku Lämpösulussa on klassinen ”juoksupojasta johtajaksi”.

Kävin ammattikoulun sähköpuolen ja pääsin tänne kesätöihin. Firman osakkuuden perin sukupolvenvaihdoksella isältäni 2005, ja samalla uralla ollaan yhä edelleen.

Kuopiossa syntynyt, nykyinen toimitusjohtaja Markku Kuusisto tuli hänkin ensin Lämpösulkuun kesätöihin.

LVI-insinööriksi valmistuin 1995 ja samana vuonna minusta tuli täällä tarjouslaskentainsinööri. Toimitusjohtajanimityksen sain 2003, ja firman osakas olen ollut vuodesta 2007.

Torjuntavoitto koronasta

Koronapandemia on koetellut kovin kourin suomalaisia yrtiyksiä, eikä ilman seuraumuksia siitä selvinnyt Lämpösulku Oy:kään.

Meillä käytiin jo yt-neuvottelut, mutta irtisanomisiin tai lomautuksiinkaan ei tarvinnut mennä, kertoo toimitusjohtaja Markku Kuusisto.

Lämpösulku on Kotkassa merkittävä työnantaja. Henkilökuntaa on 110–120 vähän ajankohdasta riippuen.

Suurteollisuus on ensisijaista asiakaskuntaamme, ja suurten tuotantolaitosten seisokkien aikana väkimäärämme saattaa nousta hetkellisesti jopa yli kahdensadan, selvittää Kuusisto.

Lämpösulku työllistää pääasiassa hitsareita, asentajia, eristäjiä, peltiseppiä ja telineasentajia. Konttorissakin on väkeä toistakymmentä.

Meillä ollaan perinteisiä käsityöammattilaisia, joista on kova kysyntä. Meillä on koko ajan aktiivinen haku päällä, ja ammattimiehille olisi heti töitä, toimitusjohtaja vihjaa.

Työntekijöistä pidettävä huolta”

Niin sanotut työntekijän markkinat asettavat työnantajalle omat vaatimuksensa.

Yrityksen pitää erottua joukosta. Olemme pyrkineet rakentamaan etuisuuksia ollaksemme houkutteleva. Niitä syöttejä ovat mm. hyvät liikunta- ja terveyspalvelut. Kannustamme henkilökuntaamme liikkumaan ja maksamme puolet esimerkiksi kuntosali- ja uimahallikäynneistä ja ryhmäliikunnoista. Se on jo opittu, että terve duunari on myös hyvä työssään, huomauttaa Markku Kuusisto.

Lämpösulun tapaista suurteollisuuden monitoimiosaajaa ei ole toista kulmakunnalla.

Meidän suurimmat kilpailijamme ovat yrityksiä, joilla on ulkomaista työvoimaa. Me operoimme pääasiassa kotimaisin voimin ja maksamme veromme Suomeen ja Kotkaan, korostaa Kuusisto.

Lämpösulku Oy

o Perustettu: 1984

o Omistajaosakkaat: Markku Kuusisto, Marko Luoma ja Uimosen perikunta; Olli Uimonen ja Ulla Uimonen

o Toimitusjohtaja: Markku Kuusisto

o Henkilökunta: 110120 henkeä, tuotantolaitosten huoltoseisokkien aikana alihankkijat mukaan laskien jopa yli 200

o Liikevaihto 2018: 13,2 miljoonaa euroa

o Toimiala: Kunnossapidon ja urakoinnin aammattilainen Kotkasta. Yritys palvelee ydinvoimaloiden, energialaitosten, satamien sekä paperi- ja prosessiteollisuuden tarpeita. Lämpösulku Oy:n palvelutarjonta koostuu teollisuuseristysten, teollisuusputkistojen, ongelmaeristeiden purkutöiden ja telineasennusten lisäksi teollisuuden ja rakentamisen ilmastointipalveluista sekä huolloista. Asennustyön ja urakoinnin lisäksi Lämpösulku tarjoaa asiakkailleen kunnossapitosopimuksia.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä ja Marko Luoman lehtileikealbumi

Tämä juttu on ollut luettavissa FC KTP:n kausijulkaisussa 2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä 25.7.2020. Tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty ajankohtaan sopivaksi. Kausijulkaisun muitakin juttuja on julkaistu seuran verkkosivuilla.

Marko Luomalla pysyi pallo myös jaloissa. Hän kuului KTP:n miesten joukkueen vakiokalustoon 1980–90 -lukujen taitteessa ja pelasi parhaimmillaan Ykkösessä. Kuva on kakkosdivisioonan kymenlaaksolaisesta paikalliskamppailusta kaudelta 1992. Vasemmalla Luoma, keskellä FC MyPan Tommi Lanki ja oikealla KTP:ta silloin vahvistanut virolainen Urmas Hepner.