Kysymyksiä, vastauksia ja faktaa: Oulu–KTP 2–1

By 31/10/20212021, Uutiset

FC KTP:n taival jalkapallon Veikkausliigassa jäi tällä kertaa yhden kauden mittaiseksi. Kotkassa ei kuitenkaan lasketa lippua puolitankoon, ja uuden joukkueen rakentaminen on aloitettu jo. Pelaajasopimuksia on puolentusinaa, ja lähiaikoina niitä saadaan lisää. Seuraava rekrytointi on kuitenkin päävalmentaja, josta kerrotaan tiistaina (2.11.2021).

Mitä? Jalkapallon Veikkausliigan haastajasarjan ottelu AC Oulu–FC KTP.

Missä? Raatin stadionilla Oulussa.

Milloin? Sunnuntaina 31.10.2021 kello 15; sää oli puolipilvinen, lämpöä +7 astetta. Raatin luonnonnurmi oli yllättävän hyvässä kunnossa.

Miksi? Ottelu kuului haastajasarjan ohjelmaan ja se oli pelattava, vaikka kamppailu olikin niin sanottu ”merkityksetön matsi”. KTP oli jo tuomittu putoamaan ensi kaudeksi Ykköseen, ja Oulu vastaavasti keskittyy jo liigakarsintaan Rovaniemen Palloseuraa vastaan.

OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S

Ketä oli paikalla?

Kokoonpanot, AC Oulu: Juhani Pennanen; Lucky Opara (varoitus, 88. Joona Lohela)), Jarkko Hurme (kaksi varoitusta ja kentältä poisto), Lassi Nurmos, Henrik Ölander (varoitus); Magnus Breitenmoser (46. Otso Liimatta), Lasse Ikonen, Niklas Jokelainen (77. Jere Kallinen, varoitus); Onni Suutari (77. Aapo Heikkilä), Usman Sale, Nikolas Saira.

KTP: Anton Lepola; Matias Paavola, Michael Ogungbaro, Mohamadou Sissoko, Paavo Voutilainen; Asier Arranz, Thomas Agyiri (81. Anttoni Huttunen), David Ramadingaye (varoitus), Antti Mäkijärvi (63. Matias Tamminen, varoitus), Rico Finnäs (46. Ian Garrett); Juan Esnáider.

Tuomaristo: erotuomari Oskari Hämäläinen, avustavat Eero Kaivola ja Jarno Kiistala. Yleisöä: 501.

Miten kävi? AC Oulu vei kamppailun 2–1 (1–1). Tilastojenkin valossa kotijoukkue ansaitsi voiton. Läksiäislahjaksi KTP olisi ansainnut jotain, kun tasapeli karkasi vasta viime sekunneilla. Tosiasia kuitenkin on, että Veikkausliigassakaan ei säälipinnoja jaeta.

Oulu-pelissä KTP:lla oli myös ilonaiheita, kun toppari Michael Ogungbaro tälläsi 0–1-osuman ensi jaksolla. Se oli nigerialaisen ensimmäinen liigamaali. Pelejä pääsarjassa on kertynyt 23.

Maalit:

36 min. 0–1 Michael Ogungbaro: KTP sai vapaapotkun Oulun maalista katsoen oikealta. Asier Arranzin keskitys tavoitti maalin edessä Mohamadou Sissokon, jonka pusku kimposi tolppaan. Irtopallo osui maalivahti Juhani Pennaseenkin, mutta lopulta se päätyi Ogungbarolle. Nigerialainen tälläsi sitten parista metristä uransa ensimmäisen liigamaalin.

41 min. 1–1 Lucky Opara: Ogungbaron maanmies puski tasoituksen Oulun kulmapotkun jälkitilanteesta Kotkan maalin edestä.

90+2 min. 2–1 Aapo Heikkilä: oululaisen valtava tykki kulmapotkun jälkeen rangaistusalueen rajoilta oli vastustamaton.

Mitä kertovat numerot?

Tilastot (Oulu ensin mainuttuna): laukaukset 25–6 (1. jakolla 12–5), kohti maalia 7–2 (3–2), rikkeet 13–10 (5–5), paitsiot 0–1 (0–0), kulmapotkut 9–0 (4–0), keltaiset kortit 5–2 (1–1), punaiset kortit 1–0 (0–0), torjunnat 1–5 (1–2).

Ketkä olivat hyviä?

RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Mohamadou Sissoko KTP, 2 tähteä Lasse Ikonen AC Oulu, 1 tähti Onni Suutari AC Oulu.

Ennen KTP-peliä AC Oululla oli alla 6–1-murskatappio FC Hongalle Espoossa. ”Laivastonsinisten” kokoonpano kokikin tuuletuksen. Oulun edellisestä avausmiehistöstä joutui syrjään 10 pelimannea. Kokonaan rosterista oli poissa muun muassa Ruxi, joka pelasi viime kaudella KTP:ssa. Häntä ja varmaan muitakin nimimiehiä lepuutettiin RoPS-matseihin.

Mitä tästä seuraa? AC Oulu jatkaa taistelua liigapaikasta karsintapeleillä Rovaniemen Palloseuran kanssa. Keskiviikkona pelataan Rovaniemellä ja ensi sunnuntaina Oulussa. Kahden ottelun yhteistulos ratkaisee, kumpi esiintyy kaudella 2022 Veikkausliigassa, kumpi Ykkösessä.

Liigahissi” vie KTP:n takaisin Ykköseen, mutta Kotkassa ei periksi anneta. Ensi kauden joukkuetta rakennetaan jo. Valmiina on kuusi pelaajasopimusta (Rico Finnäs, Anttoni Huttunen, Johannes Laaksonen, Niklas Leinonen, Anton Lepola, Matias Lindfors) ja lisää on tulossa lähiaikoina.

Ennen pelaajapakan täydennystä on luvassa päävalmentajaratkaisu. Siitä tiedotetaan tiistaina (2.11.2021)!

KTP:n avauskokoonpano AC Oulu-ottelusta Arto Tolsa Areenalla 15.5.2021. Heistä seitsemän yhdestätoista aloitti nyt Oulussa. Ensi kaudella Ykkösessä KTP:n raitapaidassa jatkavat varmuudella Anton Lepola (toinen vasemmalta) ja Johannes Laaksonen (viides vasemmalta).

Loppukaudesta KTP:n peliin ryhtiä saanut Teemu Kankkunen ei jatka kotkalaisjoukkueen päävalmentajana. Sen hän kertoi itse Ruutu-TV:n haastattelussa Oulussa sunnuntaina. FC KTP kiittää Teemu ”Tema” Kankkusta ja toivoo miehelle hyvää jatkoa!

Mitäs muuta? Veikkausliigan johto joutuu – tai ainakin sen pitäisi – pohtia, onko pääsarjan pelitavalle tehtävä jotakin. Ylempi loppusarja, niin sanottu mestaruussarja, sai toki upean päätöksen, mutta alempi loppusarja oli katastrofi.

Haastajasarjassa pelattiin monia merkityksettömiä otteluja ja sellaisiakin panoksellisia pelejä, joissa oli vain kourallinen katsojia. Häpeällisin oli FC Honka–AC Oulu-matsi (27.10.2021). Espoon urheilupuistossa oli vain 237 silmäparia!

Tulevaa kilpailukalenteria laadittaessa kannattaa harkita tarkkaan myös otteluiden alkamisaikoja keväällä ja syksyllä. Kannattaako Veikkausliigan kilpailla suomalaisten jalkapalloilun ystävien kiinnostuksesta silloin, kun television maksukanavilla puhalletaan avausvihellys Englannin Valioliigassa, Saksan Bundesliigassa tai joissakin muissa Euroopan suursarjoissa.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä ja Matti Järvinen