KTP:n joulukalenteri # 8

By 08/12/20162016, Uutiset

KTP:n joulukalenteri esittelee tänä vuonna KTP:ssä, Kotkan TP:ssä ja FC KooTeePeessä pelanneita pelaajia vuosien ja vuosikymmenien takaa.

KTP:n joulukalenterissa avataan jo kahdeksas luukku, josta paljastuu kotkalaisseurojen kenties pitkäaikaisin toimija Jukka Vilkki, joka kantoi suurimman osan ajan peliurastaan pelinumeroa 8. Vilkki on joulun lapsia ja syntynyt 24. joulukuuta vuonna 1971.

Ensimmäisen kerran Vilkki pelasi KTP:n edustusjoukkueessa ollessaan vain 16-vuotias.

–Muistan, että Eero Tauru oli silloin valmentajana noustessaan loppukaudesta vastuuseen. Ottelu pelattiin Pieksämällä SaPaa vastaan ja pääsin loppuhetkillä kentälle. Siinä kapteeni, muistaakseni Ati Virtanen, antoi kapteeninnauhan minulle viimeisten minuuttien ajaksi. Muistiin on jäänyt se, että vieraspeliin oli pitkä pelimatka, eikä siinä kauheasti ennättänyt itse peliä jännittämään, Vilkki muistelee.

Vilkki koki urallaan kaksi sarjanousua. Ensimmäinen nousu tapahtui kauden 1993 päätteeksi, kun KTP nousi Ykköseen ja viisi vuotta myöhemmin Veikkausliigaan. Vilkki ennätti pelaamaan kaikkiaan 125 Ykkösen ottelua ennen liigadebyyttiään. Ennen liiganousua KTP pelasi vuonna 1995 liigakarsinnoissa MP:tä vastaan, mutta joutui toteamaan mikkeliläiset paremmikseen.

–Liigakarsintoihin pääsy varmistui viimeisessä Ykkösen ottelussa aivan viimeisillä sekunneilla tuomitusta rangaistuspotkusta. ”Hymy” Tamminen kaadettiin ja onnistuimme tasoittamaan ottelun, Vilkki kertoo.

–Teimme valtavan määrän töitä liiganousun eteen. Vielä syksylläkin meillä oli yksi rankempi harjoitus viikossa. Kyllähän siinä jokaisen jätkän kunto nousi ja kamppailupelaaminen parani, kun olimme tehneet valtavasti hommia, hän jatkaa.

Vilkin Veikkausliigaura jäi vain kahden ottelun mittaiseksi loukkaantumisen takia.

–Reväytin pohjeen toisen ottelun ensimmäisen puoliajan viimeisillä minuuteilla. Kuntoutin jalan kuntoon, mutta sitten treeneissä katkaisin akillesjänteeni ja päätin ripustaa futiskengät naulaan. Siihen aikaan olin jo kiinni työelämässä, joten päätös oli loppujen lopuksi helppo, Vilkki sanoo.

Täysin ei Vilkki jalkapalloa hylännyt, sillä vuonna 2000 hän oli mukana silloisen Kotkan TP:n pelastusoperaatiossa ja vuotta myöhemmin käynnistyneessä FC KooTeePeessä. Siitä lähtien Vilkki on ollut mukana kotkalaisseurojen taustalla erilaisissa tehtävissä urheilutoimenjohtajasta seuran sihteeriin. Tällä hetkellä hän on FC KTP:n hallituksen sihteeri.

–Urheilussa on joskus ylä- ja alamäkiä ja rehellisyyden nimissä välillä sitä syksyisin miettii omaa jaksamista ja jatkamista. Olemme saaneet jokaisena vuonna hyvän taustaporukan kasaan ja se on auttanut jaksamisessa. Toki sarjasta putoamiset olivat raskaita pettymyksiä, mutta aurinko paistaa taas ja tässä taistellaan taas sarjanoususta, Vilkki toteaa.