KTP:n joulukalenteri # 5

By 05/12/20162016, Uutiset

KTP:n joulukalenteri esittelee tänä vuonna KTP:ssä, Kotkan TP:ssä ja FC KooTeePeessä pelanneita pelaajia vuosien ja vuosikymmenien takaa.

Viidennestä luukusta avautuu kotkalainen Janne Hyppönen, joka on vaikuttanut kotkalaisseuroissa niin pelaajana kuin valmentajana. Hyppönen on syntynyt 14. syyskuuta vuonna 1970. Ensimmäisen kerran hän pääsi KTP:n edustusjoukkueeseen vuonna 1990. Joukkue pelasi tuolloin Kakkosessa ja aika oli lähes samanlaista jälleenrakennuksen aikaa kuin tänäkin päivänä.

–Eihän sitä silloin niin ajatellut, mutta näin jälkikäteen se oli todellakin sellaista. Eritoten Ihosen Pekan valmentamasta juniorijoukkueesta oli noussut iso liuta lahjakkaita nuoria. Joukkueessa oli myös sopiva määrä kokeneita pelaajia. Muun muassa Piiparin Pasi, Virtasen Ati ja Mykkäsen Pete pitivät huolta, ettei kukaan ainakaan alkanut leijua, Hyppönen kertoo.

–Ensimmäinen edustuksen ottelu tai ainakin ensimmäinen kotiottelu oli silloisen Urheilukeskuksen takahiekalla Kontulan Urheilijoita vastaan. Helsinkiläisten riveissä pelasi tuolloin SJK:n nykyinen päävalmentaja Simo Valakari, hän jatkaa.

Hyppönen pelasi KTP:ssä aina vuoteen 1992 saakka, kunnes päätyi opintojen perässä Savonlinnaan. Kahden FC Savonlinnassa ja puolentoista Inkertoisten Purhassa viettämänsä vuoden jälkeen isokokoista hyökkääjää kosiskeltiin takaisin KTP:hen. KTP oli noussut Ykköseen ja Hyppönen oli onnistunut tekemään mukavasti maaleja Kakkosessa pelanneessa Purhassa.

–Muistaakseni joukkueella oli pulaa hyökkääjistä ja päätin palata, vaikka pitkään jalkapallo oli ollut elämässäni vain harrastus ja pääpaino oli ollut opiskelulla, Hyppönen sanoo.

Hyppösen paras kausi osui KTP:n nousukaudella 1998, kun hän viimeisteli kauden aikana yhteensä 11 maalia.

–Se oli makea kausi. Pelasimme hyvin ja meillä oli joukkueessa mahtavia persoonia, kuten ”Niitti” Vainio ja kumppanit. Lisäksi joukkueen ulkomaalaiset ”Allu” Gulo ja Argo Arbeiter olivat todella mukavia ja heistä tulikin kavereita, Hyppönen muistelee.

Hyppönen pelasi Kotkan TP:n molempina liigakausina, kunnes loukkaantumiset pakottivat miehen lopettamaan peliuran.

–Ensimmäinen kausi meni joukkueena hyvin, mutta sitten toisena vuotena joukkueeseen lappasi koko ajan uusia ulkomaalaisia pelaajia, eikä porukka päässyt muodostumaan missään vaiheessa joukkueeksi. Sain ensimmäisen kauden selkään välilevyn pullistuman, joka häiritsi pelaamistani, Hyppönen kertoo.

Kotkan TP:n jälkimmäinen kausi päättyi putoamiseen liigasta, mutta Suomen cupissa joukkue ylsi aina loppuotteluun saakka.

–Ehkä se on aika kuvaavaa siitä kaudesta. Pelasimme cupin ottelut vaihtopelaajilla ja voitimme ne liigaporukat, joille avauskokoonpanolla liigassa hävisimme, Hyppönen toteaa.

Peliuransa jälkeen Hyppönen kiinnostui valmentamisesta. Muutaman junioreissa viettämänsä vuoden jälkeen Hyppösestä tuli alkuun FC KooTeePeen apuvalmentaja vuonna 2003 ja saman pelikauden aikana päävalmentaja. Hyppönen valmensi kotkalaisjoukkuetta liigassa aina vuoteen 2006 saakka. Hyppönen palasi joukkueen peräsimeen vuonna 2010 toimien Ykkösessä pelanneen joukkueen päävalmentajana vielä kolme vuotta.