KTP:n joulukalenteri #18

By 18/12/20162016, Uutiset

KTP:n joulukalenteri esittelee tänä vuonna KTP:ssä, Kotkan TP:ssä ja FC KooTeePeessä pelanneita pelaajia vuosien ja vuosikymmenien takaa.

Joulukuu on siirtynyt jo 18. päivän puolelle ja nyt on vuoro paljastaa joulukalenterin 18. luukku. Sieltä paljastuu KTP:ssä kulttipelaajan mainetta ja siinä lomassa vastustajia niittänyt Petri ”Niitti” Vainio, joka täyttää Tapaninpäivänä 44 vuotta.

Ensimmäisen kerran KTP:n kasvatti sovitteli edustusjoukkueen paitaa 16-vuotiaana Kakkosessa vuonna 1989.

–Pääsin loppukaudesta pelaamaan ja ensimmäinen maalini taisi tulla ihan ensimmäisessä ottelussani. Puistolassa tekemäni maali syntyi vastahyökkäyksestä, kun pääsin läpiajoon. Lopussa oli vielä paikka tehdä toinenkin maali. Voitimme ottelun lopulta 1–0, Vainio kertaa.

KTP nousi Kakkosesta Ykköseen kauden 1993 päätteeksi. KTP ei ollut lohkonsa suosikki, sillä Lahden Reipas koostui lukuisista huippupelaajista, kuten Joonas Kolkka sekä Jukka ja Jarkko Koskinen.

–Valmentajamme Immosen Heikki sanoi ennen ottelua kätellessään Reippaan koutsia, että voitamme teidät 6–0 ja ottelu päättyikin niihin numeroihin. Pelin jälkeen Heikki tuumasi vain tyynesti Reippaan valmentajalle, että ”miähän sanoin”, Vainio kertoo.

KTP:n seuraava sarjanousu tapahtui viisi vuotta myöhemmin, kun Olli-Pekka Smalin valmennuksessa joukkue nousi Veikkausliigaan.

–Se oli Smalin toinen vuosi ja hänen aikakaudellaan harjoittelu muuttui, eikä harjoituksissa enää kävelty eikä liiaksi juteltu. Olihan se kovaa leikkiä, kun useamman tunnin harjoituksiin piti tulla suoraan töistä, Vainio sanoo.

–Seuraavana vuonna liigassa pelaaminen ja töiden yhdistäminen ei enää kunnolla onnistunut. Olisin toivonut Smalin saavan jatkaa KTP:n valmentajana. Myös joukkueemme parilla vahvistuksella höystettynä olisi varmasti pärjännyt liigassa paremmin, vasempana laitapuolustajana pelannut Vainio jatkaa.

Vainio pelasi viimeiset ottelunsa FC KooTeePeessä vuonna 2002, kun kausi päättyi liiganousuun.

–Olin mukana talvella vielä harjoitusringissä, mutta päätin sitten lyödä nappulat naulaan, koska töiden ja liigassa pelaamisen yhdistäminen tuntui siinä kohtaa mahdottomalta, Vainio kertoo.

Täysin jalkapalloa ei Vainio ole unohtanut, sillä hä seuraa tiiviisti lajia sen eri tasoilta.

–Toki seuraan KTP:n otteluita, kuten myös kummipoikani joukkueen pelejä ja Huuhkajien maaotteluita, Vainio sanoo.