KTP:n joulukalenteri # 10

By 10/12/20162016, Uutiset

KTP:n joulukalenteri esittelee tänä vuonna KTP:ssä, Kotkan TP:ssä ja FC KooTeePeessä pelanneita pelaajia vuosien ja vuosikymmenien takaa.

Tasan kaksi viikkoa jouluun. Joulukalenterista avautuu 10. luukku ja sieltä paljastuu pelaaja, joka kantoi KTP:ssä pelinumeroa 10. Hän on Juha Vehviläinen, syntynyt 12. tammikuuta vuonna 1953. Alkujaan ”Julle” on Jäntevän kasvatteja, mutta hän siirtyi vihreävalkoisten puolelle KTP:n noustua Ykköseen vuonna 1978. Vehviläinen oli pelannut neljä edellistä kautta Jäntevässä kakkosdivisioonassa, jossa hän oli paukutellut yhteensä peräti 44 maalia.

–Olihan se aikamoinen askel siirtyä Jäntevästä KTP:hen, kun olin lapsesta saakka pelannut Jäntevän riveissä. KTP:n pelaajat olivat kuitenkin entuudestaan tuttuja kotkalaisia, joten minut otettiin joukkueen sisällä hyvin vastaan, Vehviläinen muistelee.

Pertti ”Peetsa” Vanhasen alaisuudessa pelannut KTP oli hyvässä nousukiidossa, kun Kakkosesta Ykköseen seurasi heti perään nousu Mestaruussarjaan vuodeksi 1979.

–Muistan, kun pelasimme ensimmäisessä harjoitusottelussa Lahdessa mestisporukkaaa vastaan. Taisi olla Kuusysi tai Reipas, mutta voitimme ottelun. Sen jälkeen tiesimme, että tästähän saattaa tulla vielä jotain. Oli myös jotain uutta ja ihmeellistä, kun ottelun jälkeen joukkueenjohtajamme Seppo Paananen vei joukkueen syömään, Vehviläinen kertoo.

Seuraavassa harjoitusottelussa kotkalaisjoukkue kohtasi edellisvuonna samaan aikaan Kakkosessa KTP:n kanssa pelanneen LaPan. KTP voitti tällä kertaa peräti 10–0.

–Kuulin ohimennen, kun LaPan valmentaja ihmetteli pelin jälkeen ”Peetsalle”, että mitä ihmettä olet oikein tehnyt pelaajillesi. Vuodessa kehitys oli aivan valtavaa ja se näkyi tuloksissa. Näin myös sarjanousu Mestikseen oli mahdollista, Vehviläinen sanoo.

KTP pelasi Mestaruussarjassa vuodesta 1979 vuoteen 1983, kunnes putosi Ykkösen kautta Kakkoseen. Vehviläisen osalta viimeiseksi KTP-kaudeksi jäi viimeinen Mestaruussarjavuosi, mutta jatkoi sittemmin peliuraansa vielä Kouvolan Susissa parin kauden ajan sekä kolme kautta Peli-Karhuissa ollen nostamassa sitä Kolmosesta Kakkoseen vuonna 1988.

KTP-vuosiensa aikana joukkue voitti Suomen cupin mestaruuden vuonna 1980. Edellisestä pytyn voitosta oli ennättänyt kulua 13 pitkää vuotta.

–Ei meillä cupin voittamisesta mitään paineita ollut, vaan lähinnä uskoimme omiin kykyihimme ja mahdollisuuksiimme voittaa mestaruus kotiin. Toistakymmentä linja-autollista kannattajia antoi siihen vielä lisää potkua, Vehviläinen tuumaa.

Vuonna 1981 ”Julle” oli pelaamasssa KTP:n kotiottelussa Kopareita vastaan, kun silloisen Urheilukeskuksen, nykyisen Arto Tolsa -areenan yleisöennätys 6325 katsojaa saapui paikalle. Määrä on kuitenkin pahasti alakanttiin, sillä valistuneiden arvoiden mukaan ottelua seurasi lähiympäristöt Tupakkavuoren rinnettä myöten seurasi lähemmäs 10 000 katsojaa. Kaikilla ei vain ollut mahdollisuutta päästä katsomoon yleisötungoksen vuoksi.

–Muistan Paanasen Sepon kuulutuksen ”tiivistäkää”. Pääkatsomon edessäkin seisoi ihmisiä, kun ei enää muualle mahtunut. Nykyäänhän turvamääräykset eivät sallisia moista, Vehviläinen hymähtää.

Tänä päivänä 63-vuotias Vehviläinen harrastaa omien sanojensa mukaan pappalajeja golfia ja keilailua, mutta seuraa jalkapalloa.

–Olen kesäisin aika tiiviisti mökilläni, mutta aina tulee vähintäänkin lehdestä luettua miten KTP on pärjännyt, Vehviläinen sanoo.