”Kotkassa tehdään vain komeita maaleja”

By 07/05/20212021, Uutiset

Antti Mäkijärven ”pusku liigaan” on yksi komeimmista mutta myös merkityksellisimmistä KTP:n tekemistä maaleista viime vuosilta. Mikko Mäkelän kuvasarja on ikuistettu julisteeksi, jota Mäkijärvi Arto Tolsa Areenan liepeillä ihastelee. – Toivottavasti voimme antaa aihetta vastaavanlaisille julisteille jatkossakin, Antti Mäkijärvi sanoo.

Tämän jutun otsikko on suora sitaatti laihialaisen urheiluselostajan Toni Lönnroosin suusta. Hän oli äänessä RuutuPlussalla viime maanantaina Seinäjoen Jalkapallokerhon ja FC KTP:n Veikkausliigan kauden avausottelussa, jossa Kotkan Matias Lindfors tälläsi hienolla volley-potkulla todellisen unelmaosuman.

Lönnroosin taukohaastattelussa esittämät kehut olivat myös puolittainen kysymys, johon maalitykki totesi, että ”komeat maalit ovat olleet KTP:ssa viime vuosien teema!”

Tällä Lindfors varmastikin viittasi myös Thomas Agyirin hurjaan pommiin EIF-pelissä viime syyskuussa ja Antti Mäkijärven puskuun liigakarsinnan toisessa osassa Turussa marraskuussa. Mäkijärven maali nosti KTP:n Tepsin kanssa tasoihin (1–1) ja vei sitten kotkalaiset lopulta Veikkausliigaan asti.

Antti Mäkijärven Turun puskumaalista on tallentunut kaksi peräkkäistä Mikko Mäkelän ottamaa kuvaa. Tämä on kahdesta hyvästä maalintekijän mielestä se parempi. – Siitä näkyy, kuinka seuraan jo katseella, miten pallo on painumassa TPS:n maalin yläkulmaan.

Turun täysosuma oli paitsi hienon syöttöketjun huipennus myös erittäin merkityksellinen.

Vähän samankaltainen yhtä tärkeä muistuu mieleen yhdeksän vuoden takaa Suomen cupin finaalista. Pelasin silloin Hongassa, ja voitimme Kuopion Palloseuran 1–0. Tein loppuottelun ainoan maalin; se oli oikean jalan ulkosyrjälaukaus takakulmaan, Antti Mäkijärvi selvittää.

Mäkijärven ”pusku liigaan” on ikuistettu kuvasarjana pienimuotoiselle julisteelle. Maalintekijä silmäilee KTP:llekin kuvaavan Mikko Mäkelän oikea-aikaisia kameratallenteita ja kysyy. – Saanko minä tämän julisteen? Minulla oli yksi, mutta annoin sen äidilleni joululahjaksi, nuori mies paljastaa. Nyt hänellä on julisteita kolme.

Antti Mäkijärvi toivoo, että hän ja koko KTP:n joukkue voisivat antaa aihetta vastaavanlaisille julisteille jatkossakin. Liigadebyytti on nyt tehty, ja seuraavan kerran vihreä-valkoiset raitapaidat näyttäytyvät Arto Tolsa Areenalla perjantaina (7.5.), kun Honka Espoosta tulee kylään.

Mäkijärvi ei ollut mukana Seinäjoen sarja-avauksessa lievän alaraajavamman takia, mutta Honka-ottelussa hän saattaa jo palata riviin. Se peli on Kotkan hyökkääjälle varmastikin tunteikas matsi.

Olen Hongan kasvatti ja pelannut siellä toistakymmentä vuotta. Kelta-mustissa on edelleen paljon kavereita, ja päävalmentaja Vesa Vasara on hyvinkin tuttu. Jos nyt olen kokoonpanossa perjantaina, niin tunteille ei pidä antaa sijaa. Kaveruus pitää unohtaa kahdeksi tunniksi ja muistaa, kenen joukoissa seisotaan, Mäkijärvi toteaa.

Antti Mäkijärvi sai kutsun Hongan edustusjoukkueeseen 17-vuotiaana vuonna 2011. Tilaisuuden tarjosi silloinen päävalmentaja Mika Lehkosuo. Se oli koutsilta hyvä veto, sillä kaudella 2012 nuorukainen teki viisi liigamaalia.

Honka oli hyvä paikka kehittyä. Pelasimme ”Banan” johdolla modernia pallonhallintapeliä, joka on Hongan tavaramerkki nyt Vasarankin aikakaudella, Mäkijärvi tietää ja jatkaa: – Meillä on heitä vastaan mahdollisuuksia, jos pystymme samanlaiseen esitykseen kuin maanantaina Seinäjoella.

Mäkijärvi katseli SJK-ottelua kotisohvalta. Se kävi hermoille, kun ei voinut olla joukkueen tukena edes vaihtopenkillä sivurajan tuntumassa.

KTP:lla oli paljon haasteita liigakauteen valmistauduttaessa. Joukkueen kokoaminen vei aikansa, ja loukkaantumisetkin ovat riivanneet.

Ensimmäinen peli antoi tosi paljon uskoa. Silmiinpistävää oli joukkuekuri ja hyvä henki. Porukka noudatti ennalta sovittua taktiikka, ja se tuotti tulosta, Mäkijärvi toteaa.

Meidän täytyy kuitenkin kehittää omaa peliämme. Vastustajat ovat erilaisia, ja joka matsiin pitää pystyä tuomaan joitakin uusia juttuja.

Antti Mäkijärvi on ylioppilas espoolaisesta Haukilahden lukiosta. Nyttemmin hän opiskelee etänä urheilujohtamista samassa tanskalaisessa ammattikorkeakoulussa, jonka kirjoilla ovat myös joukkuekaveri David Ramadingaye ja Peli-Karhujen Juuso Laitinen.

Opintoja on takana puolisentoista vuotta ja edessä varmaankin saman verran. Muuten elämäni on aika vahvasti jalkapallon hallitsemaa. Pelaan itse ja seuraan futista kaikista mahdollisista lähteistä. Lisäksi valmennan KTP:n 15-vuotiaita junioreita yhdessä portugalilaisen Henrique Martinsin kanssa. Viime vuonna olimme saman ikäluokan matkassa yhdessä espanjalaisen Ruxin kanssa, Mäkijärvi valottaa.

Antti Mäkijärvi edusti kolme kautta saksalaista VfB Oldenburg-seuraa. Matka oli loukkaantumisten sävyttämä mutta silti makea kokemus, Mäkijärvi toteaa. Oheinen kuva saksalaisen seurajohtajan kanssa on otettu kohta sen jälkeen, kun nimet on pantu sopimuspapereihin.

Antti Mäkijärvellä on tilillään jo 126 Veikkausliiga-ottelua Hongan ja Tampereen Ilveksen paidoissa. Siihen väliin mahtuu kolme kautta (2015–17) ulkomaan ammatilaisuutta Saksan Regionalligassa.

Seura oli VfB Oldenburg Bremenin liepeiltä, ja pelasimme maan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, Mäkijärvi selvittää.

Oldenburg oli periaatteessa puoliammattilaisseura, ja meitä ulkomaalaisiakin oli siellä monia kansallisuuksia. Nyttemmin VfB on vähentänyt tuontipelaajia ja pyrkii saksalaistamaan joukkuetta, Mäkijärvi kertoo.

Saksa oli kaiken kaikkiaan makea kokemus. Lähtiessäni sinne olin 21-vuotias ja pelannut jo satakunta liigamatsia. Halusin kokeilla jotain uutta, ja se toive toteutui. Opin paljon itsestäni ja jalkapallosta, ja oli kiva nähdä, mitä futis on Saksan kaltaisessa mahtimaassa, Mäkijärvi toteaa. Hänen suosituksestaan Oldenburgiin pestattiin myös Henri Aalto, joka on kotkalaisen vanhoja tuttuja ja nykyisen Hongan kokeneimpia pelaajia.

Antti Mäkijärvi aloittaa nyt kolmannen kauden KTP:ssa. Nykyinen sopimus kattaa tämän kauden.

Jatkosta en osaa sanoa tässä vaiheessa mitään. Uskon, että minusta löytyy vielä potentiaalia kehittyä lisää. Kaikki on ensijaisesti itsestä kiinni, mutta ympärillä on myös miljoona muuta tekijää, jotka voivat vaikuttaa uraani.

Tavoitteeni on pelata vielä monta vuotta mahdollisimman korkealla tasolla. Nyt on aika nauttia futiksesta, sillä joskus myöhemmin ei näitä pelivuosia saa enää takaisin, Antti Mäkijärvi toteaa.

Antti Mäkijärvi

o Syntynyt 8.12.1993 Espoossa

o Ikä/pituus/paino, pelipaikka: 27/179/77, hyökkääjä

o Kasvattajaseura: FC Honka (1998–11)

o Pelaajapolku: Pallohonka/Kakkonen 2009–11, Honka/Veikkausiiga 2011–14, Ilves/liiga 2015, VfB Oldenburg/Saksan Regionalliga Nord 2015–17, Honka/liiga 2018, KTP/Ykkönen ja liiga 2019–

o Liigaura: 126 Veikkausliiga-ottelua ja niissä 12 maalia; debytoi liigassa Hongan joukkueessa ottelussa Rovaniemen Palloseuraa vastaan 15.5.2011, pääsarjapelejä Hongassa 110 ja Ilveksessä 17.

o Saavutuksia: Suomen cupin voitto 2012 ja SM-hopeaa 2013 Espoon Hongassa.

o Majoukkueura: yhteensä 40 maaottelua 15–21-vuotiaiden maajoukkueissa.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä, VfB Oldenburg ja Matti Järvinen