KOTKALAISEMPI KUIN AIKOIHIN

FC KTP:n miesten edustusjoukkueen ringissä kaudella 2020 on 10 kotkalaistaustaista nuorta pelaajaa. He ovat takarivissä vasemmalta Anton Eerola, Pyry Piirainen, Matias Paavola, Juuso Anttila, Kimi Kolsi, Taaniel Usta ja Miika Kolsi, eturivissä vasemmalta Nico Borg, Niklas Leinonen ja Riku Päivähonka. Valmentaja Ossi Virta valkoisessa paidassa edessä.

FC KTP:n miesten edustusjoukkue on Ykkösen kaudella 2020 kotkalaisempi kuin pitkiin aikoihin. Kymmenen pelaajaa 22:sta on seuran omia kasvatteja tai tavalla tai toisella kotkalaistaustaisia.

Kukaan nuorisokaartista ei ole kokoonpanossa vain täydennysmiehenä. Monikin on jo tehnyt ensiesiintymisensä sarjapeleissä, ja loputkin odottavat omaa tilaisuutta.

Syitä omien junnujen esiinmarssiin on monia.

Argo (Arbeiter) ja hänen edeltäjänsä Jaltse (Jari-Pekka Gummerus) ovat nähneet pojissa potentiaalia ja tarjonneet heille mahdollisuuksia, toteaa apuvalmentaja Ossi Virta.

Päävalmentaja on mielissään kehuista, mutta kääntää ne saman tien takaisin.

Ossi joukkoineen on tehnyt hyvää työtä nuorten kanssa jo kauan ennen minun valmentajapestiäni täällä Kotkassa. Kiitokset kuuluvat heille, huomauttaa Argo Arbeiter nöyrästi.

Veikkausliigamestari Seinäjoen SJK:sta

Ossi Virta (32) on vielä nuori mies, mutta hän on ennättänyt jo käydä pitkän koulun jalkapalloilussa. Virta on helsinkiläisen Käpylän Pallon kasvatti, jolla on pelaajataustaa parhaimmillaan kakkosdivisioonatasolta.

Valmennus astui päärooliin jo nuorella iällä; ensin Helsingissä, sitten Seinäjoella ja nyt Kotkassa.

Virta on nykyisessä ympäristössä melkoinen harvinaisuus, sillä hän on Veikkausliigan mestari Seinäjoen Jalkapallokerhon valmentajistosta vuodelta 2015.

Simo Valakari – KäPan kasvatteja niin ikään – oli SJK:n ykköskoutsi, ja sain olla hänen apunaan Suomen mestaruuskaudella, valottaa Virta.

Ossi Virta on viihtynyt Kotkassa vuodesta 2016.

Täällä odotti mielenkiintoinen tehtävä juniorien talenttivalmentajana sekä miesten kakkoskoutsina, ja kun tarjouksen teki perinteinen palloiluseura, niin miksi en olisi tarttunut KTP:n syöttiin, Virta selvittää.

Ossi Virran panosta FC KTP:n toiminnan kehittäjänä kehuvat niin valmentajakollegat kuin pelaajat.

Koko joukko tärkeitä nimiä

Virta luettelee koko joukon kollegoitaan ja esikuntaansa.

Joakim Forsström, Gummerus, Janne Hyppönen, Petri Ihonen, Ari Jokela, Marko Korkalainen, Samuli Nieminen, Mari Rahkonen, Jaanus Reitel, Joni Ruuskanen ja Åke Söderström muun muassa ovat olleet kukin vuorollaan paikalla silloin, kun kotkalaisen jalkapalloilun suunnasta on päätetty. Yhdessä me olemme päivittäneet FC KTP:n juniorivalmennuslinjaa, ja mm. valmentajakoulutusta on lisätty kaikilla tasoilla.

Nykyisen KTP:n edustusjoukkueen nuoret pelaajat ovat olleet mm. Forsströmin, Ihosen ja Ruuskasen erinomaisessa valmennuksessa, ja Ykkösen joukkueen ringissä harjoittelevat 2004 syntyneet ovat saaneet hyvää oppia Hyppöseltä ja Niemiseltä.

Uusi fuusioseura FC KTP Juniorit on panostanut päätoimiseen valmennukseen, ja siellä hyvää työtä tekevät tällä hetkellä mm. Korkalainen, Rahkonen ja Söderström valmennuspäällikkö Hyppösen tavoin, latelee Virta.

Kykyvalmennus on tärkeä teema

Omaa valmennusfilosofiaansa paketoidessaan Ossi Virran puheissa toistuvat sanat yksilö, kyky, talentti, kova työ ja kunnianhimo. Hän pitää itseään ennen muuta nuorten kouluttajana mutta haluaa olla mukana myös edustusjoukkueen arjessa.

Yksilöllinen kykyvalmennus on ollut yksi teema, jolla olemme vieneet junnukasvatusta viime vuosina eteenpäin. Pelajille on laadittu henkilökohtaisia harjoitusohjelmia, heidän pelejään on seurattu, palaute on ollut suoraa, ja kaiken pohjalta käydään jatkuvaa kehityskeskustelua, Virta syventää ja jatkaa:

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pelaajan oma halu kehittyä. Voimme mennä valmennuksessa vaikka kuinka syvälle; antaa ravinto-opastusta ja jopa univinkkejä, mutta jos pelaaja ei halua ottaa niitä vastaan, on työ osin turhaa.

Pelaajan kehityksessä kohti huippua on tärkeintä hänen päämäärätietoinen, omatoiminen harjoittelu ja laadukas arki joukkueympäristössä ja valmennuksessa. Sen tueksi olemme yhtenä palasena kokonaisuuteen lisänneet entistä yksilöllisempää valmennusta eli talentti- ja kykyvalmennusta, Virta tarkentaa.

Edustusjoukkueen mukana silmät aukeavat

Ossi Virta myöntää, ettei kaikista FC KTP:n edustusjoukkueen nuorista ole isoihin saappaisiin Ykkösessäkään vielä vuosiin, mutta jokainen saattaa kyllä yltää mainetekoihin tuonnempana.

Edustusjoukkueen mukana pojat näkevät, että ympäristö on vaativa. He joutuvat asennoitumaan pelaamiseen uudella tavalla, kun vastassa on Veikkausliigassakin jo meritoituneita pelimiehiä ja ulkomaan ammattilaisia, huomauttaa Virta.

Nuorten sopimuspelaajien lisäksi Ykkösen joukkueen mukana treenaa vuoroviikoin koko joukko 20032004 syntyneitä junnuja.

FC KTP:n linja on ”hyvä juttu”

Ossi Virta haluaa uskoa, että FC KTP:n valitsema valmennuslinja on ”hyvä juttu, kunhan hommat hoidetaan oikein”.

Paljon on menty viime vuosina eteenpäin, mutta pirusti on vielä duunia edessä – kaikilla osa-alueilla. Yksi haasteemme on ollut vähäiset harrastamäärät suuriin seuroihin verrattuna. Kun HJK:lla on junnuja 3000 ja Tampereen Ilveksellä peräti 4000, oli meidän jäsenmäärämme 200:n pinnassa ennen viime syksyistä seurauudistusta. Kiitos FC KTP:n ja Kotkan Nappuloiden fuusion meitä on nyt yli 500. Siitä huolimatta ja juuri siksi meidän on omassa kykyjentuotannossamme saatava vain tarkempia osumia, Virta tähdentää.

Kiitos kuuluu Virran Ossille!”

FC KTP:n miesten edustusjoukkueen nuoriso-osastoon lukeutuva Niklas Leinonen (17) kävi vielä runsas vuosi sitten kovaa vääntöä kahden valtalajin välillä: lähteäkö luomaan uraa jalkapallossa vai jääkiekossa?

KTP:n onneksi valinta päätyi futikseen. Nuorukainen teki seuran kanssa nelivuotisen sopimuksen, josta on nyt ensimmäinen kausi takana.

Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että päätös oli oikea. Tykkään jalkapallosta ja minulla on sellainen fiilis, että tulevaisuuteni on tässä lajissa. Olen kehittynyt ja tiedän, mitä minulta vaaditaan ollakseni vielä parempi, sanoo Kotkan lyseon lukiolainen.

Niklas Leinonen nousi FC KTP:n harjoitusvahvuuteen kaudella 2018. Viime vuonna pelejä Ykkösessä kertyi viisi.

Kuluvan kauden tavoitteeni on saada enemmän peliaikaa ja kenties jossain vaiheessa paikka avauskokoonpanossa. Tiedän, etten ole vielä valmis ja minun on kehityttävä kaikilla pelin osa-alueilla, toteaa keskikentällä viihtyvä nuori mies.

Leinonen on harrastanut jalkapalloa 5-vuotiaasta; ensin Kotkan Nappuloissa ja sitten KTP:ssa.

Virran Ossilla on ollut suuri merkitys kehitykseeni nyt myöhempinä vuosina. Hän toi harjoitteluun pienryhmä- ja kykytreenit. Ossin avustuksella olen oppinut paljon uusia asioita. Kiitos siitä hänelle, Kotkan poika toteaa.

Niklas Leinonen haluaa kehittyä mm. päävalmentaja Argo Arbeiterin valvovan silmän alla luotettavaksi sarjapelaajaksi.

Pikku-Huuhkajissa Baltic cupin voitto

Niklas Leinosen taidot on noteerattu myös Suomen Palloliitossa. Hän kuului viime kaudella Erkka V. Lehtolan valmentamaan U16-maajoukkueeseen. Kesä 2019 toi mukanaan kuusi edustustehtävää Huuhkaja-paidassa ja Baltic cupin mestaruuden Virossa käydyssä turnauksessa. Suomen ja isäntien ohella kaksi muuta osallistujamaata olivat Latvia ja Liettua.

Viimeisin maajoukkuekontakti on tammikuulta. Koronankin takia kevät on ollut hiljaista aikaa. Sen tiedän, että U17-ikäluokan uutena päävalmentajana aloittaa Peter Lundberg Maarianhaminasta. Jos kutsu edustustehtäviin vielä tulee, olen kyllä valmis, Leinonen ilmoittaa.

FC KTP:n mittarit ovat plussan puolella

Joukkuetasolla seurojen toiminnan laatua mittaa sarjajärjestelmä. Valtakunnan parhaat pelaavat Veikkausliigassa ja muut sitä alempana. Yksilöille on omat mittarinsa. Niitä ovat mm. pelipaikka edustusjoukkueessa, Veikkausliigassa, ulkomailla tai maajoukkueessa.

FC KTP:n mittarit ovat mukavasti plussalla. Seura on ilmoittanut rohkeasti tavoittelevansa paikkaa maan pääsarjassa, siellä pelaa jo kotkalaistaustaisia nuoria, ja Teemu Pukki on edustuskelpoinen lähettiläämme sekä Englannin Valioliigassa että Huuhkajissa.

FC KTP:n edustusjoukkueen nuorisokaartia: Juuso Anttila (syntynyt 2002), Nico Borg (2002), Anton Eerola (1999), Kimi Kolsi (2002), Miika Kolsi (2000), Niklas Leinonen (2003), Matias Paavola (2000), Pyry Piirainen (2000), Riku Päivähonka (2001), Taaniel Usta (2003).

Edustusjoukkueen porteilla (harjoittelevat vuoroviikoin miesten mukana): Benjamin Kilpeläinen, Niko Pelmola (2003 syntyneet), Aapo Hyppönen, Oliver Kansa, Jasper Kostian, Juuso Kostian, Aarno Rämä, Samuel Takala (2004 syntyneet).

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä

Tämä juttu on ollut luettavissa FC KTP:n kausijulkaisussa 2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä 25.7.2020. Tässä yhteydessä tekstiä on päivitetty ajankohtaan sopivaksi. Kausijulkaisun muut jutut julkaistaan seuran verkkosivuilla lähipäivinä.

MUITA KAUSIJULKAISUN 1/2020 JUTTUJA:

Junnufutiksessa on HYVÄ MEININKI

| 2020, Kausijulkaisu 1/2020, Uutiset | No Comments

Tyttöfutis on elävöitynyt viime vuosina vahvasti. Kun Tuukka Vahvasen (eturivissä keskellä vasemmalla) valmentamassa joukkueessa oli 2016 vain kymmenkunta pelaajaa, on heitä nyt 35. – Tytöt ovat kiitollisia valmennettavia. Heillä on malttia kuunnella ohjeita, kun taas…

Jalat kastuivat, mutta pää pysyy pinnalla

| 2020, Kausijulkaisu 1/2020, Uutiset | No Comments
FC KTP:n jalkapallopomo Jukka Mustonen haluaa jakaa kiitoksia useammalle taholle yhteisestä selviytymistaistelusta koronapandemiaa vastaan. – Hatunnoston ansaitsevat ainakin yhteistyökumppanimme, pelaajat ja muu henkilöstömme sekä peruskannattajat, toteaa Mustonen. KORONA, korona ja...

Korona-aika oli HYVÄKSI OPIKSI

| 2020, Kausijulkaisu 1/2020, Uutiset | No Comments
Koronapandemian takia FC KTP:n edustusjoukkueen toiminta oli tauolla useita viikkoja. Joukkueen yhteishenkeä se ei romuttanut, pikemminkin päinvastoin. – Ilmpapiiri joukkueen sisällä oli hyvä jo ennen koronaa, mutta pakolliselta tauolta palattaessa...

KOTKALAISEMPI KUIN AIKOIHIN

| 2020, Kausijulkaisu 1/2020, Uutiset | No Comments
FC KTP:n miesten edustusjoukkueen ringissä kaudella 2020 on 10 kotkalaistaustaista nuorta pelaajaa. He ovat takarivissä vasemmalta Anton Eerola, Pyry Piirainen, Matias Paavola, Juuso Anttila, Kimi Kolsi, Taaniel Usta ja Miika...