Kirjailija tekee kunniaa legendalle

By 11/08/20202020, Uutiset

Arto Tolsa – yksi yhdestätoista” on peittelemätön muistelmateos suuresta kotkalaisesta jalkapallolegendasta. Sen on kirjoittanut kotkalaislähtöinen toimittaja Kimmo Muttilainen. Hänelle kirja Tolsasta oli vuosien mittainen projekti ja viime kädessä kunnianosoitus suurelle sankarille.

Suuresta kotkalaisesta jalkapallopersoonasta, Arto Tolsasta, julkaistaan kattava muistelmateos ensi lauantaina, elokuun 15. päivänä. Kirjan ”Arto Tolsa – yksi yhdestätoista” on kirjoittanut kotkalaistaustainen toimittaja Kimmo Muttilainen (40).

Kirja on kunnianosoitus Artolle ja hänen saavutuksilleen jalkapalloijana, mutta myös realistinen kuvaus miehen elämästä, joka päättyi valitettavasti liian aikaisin, toteaa Kimmo Muttilainen.

Arto Tolsa syntyi Kotkassa 9.8.1945, joten eläessään hän olisi täyttänyt hiljattain 75 vuotta. Legendan maineeseen ammattilaiskentilläkin noussut jalkapalloilija poistui kuitenkin joukostamme 43-vuotiaana 30.3.1989.

Kirja Arto Tolsasta on ollut Kimmo Muttilaiselle pitkä projekti.

Kiinnostuin Tolsasta henkilönä jo vuonna 1996 päästessäni kesätöihin KTP:hin. Kirjan valmistelu käynnistyi 2009 keräämällä haastatteluja Kotkassa. Tutkin myös kirjaston lehtiarkistoja, Muttilainen selvittää.

Kirjanteko keskeytyi joiksikin vuosiksi, kun Muuttilainen muutti töiden perässä ensin Helsinkiin ja sitten Ruotsiin.

Muuttaessani takaisin Suomeen ja Turkuun 2014 jatkoin kirjaprojektin parissa. Iso apu oli siitä, että pääsin Turun yliopiston lehtiarkistoon, jonka kautta minulle avautuivat käytännössä kaikki suomalaiset sanomalehdet, kertoo Muttilainen.

Varsinainen kirjoittaminen alkoi vuonna 2019 ja toden teolla se pääsi vauhtiin keväällä 2020. Valmista tuli nyt kesä-heinäkuun vaihteessa, Muttilainen jatkaa.

Tolsa-kirjan painaa Otavan kirjapaino, ja muistelmateos julkaistaan KTP:n jalkapalloilun perinnepäivänä Cafe & Bar Kaks7:ssa Kotkan kauppatorilla lauantaina 15.8.2020 kello 12.00. Kirjailija on itse paikalla kuten koko joukko merkkihenkilöitä. Tilaisuuden juontaa toimittaja-tietokirjailija Jari Korkki.

Kimmo Muttilainen haluaa kiittää monia tahoja kirjan valmistumisesta.

Ilman runsasta 100 henkilöhaastattelua ja useita satoja lehti-, radio- ja tv-juttuja en olisi saanut aikaan näin laajaa teosta. Arton 75-vuotisjuhlavuosi on paras mahdollinen ajankohta kirjan julkaisulle. Rehellisyyden nimissä on todettava, etten vielä 10 vuotta sitten olisi välttämättä ollut valmis kirjoittamaan kirjaa. Itse olen tyytyväinen lopputulokseen ja toivottavasti sitä ovat muutkin, toteaa Muttilainen nöyrästi.

Kimmo Muttilainen työskentelee tällä hetkellä palloiluseura Liedon Pallon toiminnanjohtajana Turun kupeessa ja tekee siinä ohessa toimittajan töitä lähinnä sähköisiin viestimiin.

Kotkalaisuus ja rakkaus KTP:hin ei ole kuitenkaan minusta mihinkään kaikonnut. Rinnassani pompottaa edelleen vihreä-valkoinen sydän, Muttilainen tunnustaa.

Jaakko Tiitinen (82) oli Arto Tolsan lapsuuden aikainen ystävä tehtaan piipun juurelta ja myöhempien aikojen pelikaveri. ”Jaskalla” on iso rooli, kun Tolsaa ja muitakin vanhoja aikoja muistellaan KTP:n jalkapalloilun perinnepäivänä.

Julkistamistilaisuuden aikataulu:

Kello 12.00 kirjailija Kimmo Muttilaisen tervetuliaissanat

Kello 12.05 Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviön tervehdys

Kello 12.10 Kotka-seuran puheenjohtaja Jukka Lopperin tervehdys

Kello 12.15 KTP:n vuoden 1981 jalkapallojoukkueen kapteenin Jouko Suurosen haastattelu

Kello 12.20 KTP:n Suomen cupin voitosta 1980 ”Cuppi nurin”-dokumentin tehneiden Heikki Rokkasen ja Antero Kekkosen haastattelu

Kello 12.30 Arto Tolsan lapsuuden ystävän ja myöhempien vuosien pelikaverin Jaakko Tiitisen haastattelu

Kello 12.35 vapaata seurustelua, kirjan myyntiä ja omistuskirjoituksia

Tapahtuman jälkeen julkistamistilaisuuden ydinjoukko tekee kunniakäynnin Arto Tolsan haudalle Kotkan Parikan kirkkomaalle palatakseen jatkamaan KTP:n jalkapalloilun perinnepäivää ”Tolsalle” ennen iltapäivän FC KTP – Vaasan Palloseura-ittelua.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Hannu Tuominen, Matti Järvinen, Jaakko Tiitinen

Arto Tolsa olisi eläessään täyttänyt pari päivää sitten 75 vuotta. Jukka Mustonen (vasemmalla) ja Jukka Vilkki FC KTP:n johtoportaasta tekivät silloin kunniakäynnin Tolsan haudalla. Mukana oli myös Jaakko Tiitinen (kameran takana).