”Kippari” ei syytä putoamisesta ketään

By 26/10/20212021, Uutiset

Lopputulos kaudesta on tiedossa, mutta KTP:nkin osalta Veikkausliiga jatkuu kahdella ottelulla. Keskiviikkona kotkalaiset kohtaavat Valkeakosken Hakan Arto Tolsa Areenalla, ja sunnuntaina Kotka matkustaa AC Oulun vieraaksi. Treenikalenterista ei tingitä pääsarjasta putoamisen varjolla. Tiistainakin KTP harjoitteli ”Tolsal” normaalisti. Alkulämpimät otettiin ”kippari” David Ramadingayen johdolla.

FC KTP:n kapteenistoon kuuluva David Ramadingaye on äärettömän pettynyt joukkueensa putoamisesta jalkapalloilun Veikkausliigasta. Surumielisyys oli aistittavissa miehen olemuksesta Maarianhaminassa lauantaina, kun ”kipparia” haastateltiin Ruutu-TV:ssä heti MIFK:lle kärsityn 5–1-tappion jälkeen ja apaattinen ”Dave” on yhä edelleen.

Epäonnistuimme; me pelaajat, valmentajat ja seurajohto. Tämä oli sellainen kollektiivinen epäonnistuminen. Aivan samalainen kuin päinvastaisessa tapauksessa menestyminen – mestaruus, mitalit tai muut riemunhetket – ei ole koskaan vain yhdestä ihmisestä tai pienestä porukasta kiinni. Kaikkia tarvitaan, jos tulosta halutaan, Ramadingaye toteaa.

Siksi yhtä syyllistä putoamiseen ei kannata hakea. Jos joku siihen sortuu, voi katsoa ensimmäiseksi itseään peilistä, Dave huomauttaa.

Ramadingayen mielestä lyhyeksi jäänyt visiitti pääsarjaan oli oppitunti kaikille.

Seura on tehnyt parhaansa, samoin kaikki valmentajat, eikä yksikään pelaaja lähde kentälle epäonnistumaan. Meillä oli kyllä liigatasoinen paketti olemassa; oli tietoa, taitoa ja hyvää yritystä, mutta emme vain saaneet hommaa toimimaan. Toisaalta; eroa Ykkösen ja liigan välillä ei heti tunnistettu, ja pääsarjan taso on ollut aina haastava nousijajoukkueille, pelimies sanoo.

OTTELUENNAKON TARJOAA K-RAUTA KOTKA

KTP:n lähtö liigasta ei tullut yllätyksenä. Koko kausi on ollut samaa taistelua olemassaolosta, ja viimeinenkin oljenkorsi murtui sitten tuolla Maarianhaminassa. Haastajasarjaa on vielä kaksi kierrosta jäljellä, mutta Kotka ei saavuta enää AC Oulua, joka on karsijan paikalla.

Onhan tämä ollut raskas kausi. Paikkamme sarjataulukossa kristallisoitui jo melko varhaisessa vaiheessa, ja sen jälkeen on joka otteluun pitänyt kaivaa usko ja toivo paremmasta, Dave selvittää.

Putoaminen sarjasta on David Ramadingayelle outo lopputulos.

En ole koskaan ennen ollut tässä tilanteessa. Nousijajoukkueessa olen ollut kaksikin kertaa (Klubi 04 Kakkosesta Ykköseen 2010 ja FC KTP Ykkösestä Veikkausliigaan 2020), Dave muistelee.

HJK:n kaudesta 2010 Davella on muistona SM-kulta ja Rovaniemen Palloseuran ajalta 2015 SM-hopea.

Klubissa peliminuutit jäivät vähiin, mutta kyllä minä sinä vuonna pääsin kokemaan monia hienoja asioita, Ramadingaye hehkuttaa.

David Ramadingaye on nyt 32-vuotias. KTP:n kanssa sopimus päättyy, eikä mies tiedä vielä jatkosta.

Pelataan nyt tämä kausi loppuun, ja mietitään sitten asioita. Pelihaluja on vielä ja paikatkin kunnossa.

David Ramadingaye toivoo, että kauden viimeiseen kotiotteluun Valkeakosken Hakaa vastaan keskiviikkona tulisi vielä kannatajia paikalle, vaikka se on vierailijallekin merkityksetön matsi.

MIFK-peli oli meiltä hävettävä suoritus, emmekä halua sellaista esitystä omiemme edessä. KTP–Haka on Veikkausliigaa viimeistä kertaa ainakin joksikin aikaa, ja haluamme poistua Arto Tolsa Areenalta kunniakkaasti, lupaa raitapaitojen yksi neljästä kapteenista (muut ovat Matias Lindfors, Antti Mäkijärvi ja Asier Arranz).

Dave ei tiedä, ketkä pelaavat keskiviikona.

Valmennusjohto valitsee heidät, jotka harjoitusten perusteella ansaitsevat paikkansa. Joukossa on varmasti heitäkin, jotka ovat kauden aikana saaneet vähemmän peliminuutteja.

Tämän joukkueen kanssa meillä on joka tapauksessa viimeinen viikko menossa, ja päätöksestä tulee tunteikas. Monien tiet eroavat, ja se on tämän tarinan loppu, Ramadingaye herkistelee.

Tietämättä vielä itsekään seuraavaa osoitetta Dave kehuu Kotkaa.

Tämä on mukava ja kaunis paikka, ja viihdyn täällä, mutta ei kaupungissa kuitenkaan ole jalkapallon ohella mitään sellaista, mikä sitoisi minut tänne.

Satamakaupungin olosuhteitakin David Ramadingaye kiittelee.

Kotka on loistava ympäristö rakentaa paikkakunnalle menestyvä joukkue. Toiminnasta on vain tehtävä entistä tasokkaampaa, enkä epäile, etteikö se onnistu. Kotkalaiset eivät helposti luovuta, on David Ramadingaye huomannut.

FC KTP on kutsunut Haka-ottelun katsomoon koko yhteistoimintaseura Peli-Karhujen jalkapalloperheen; tytöt, pojat, naiset, miehet ja taustajoukot. ”Pääsylipusta” käy jokin pekalaisuutta ilmentävä seura-asu.

David Ramadingayen ura jalkapalloilijana jatkuu, mutta mies itsekään ei tiedä vielä, missä. – Päätökset syntyvät, kun viimeinenkin matsi on takana. Pelihaluja on vielä ja paikatkin kunnossa, ”Dave” kertoo.

Veikkausliigan haastajasarjaa:

FC KTP – FC Haka (Valkeakoski) Arto Tolsa Areenalla keskiviikkona 27.10.2021 kello 18.30

AC Oulu – FC KTP Raatin stadionilla sunnuntaina 31.10.2021 kello 15.00

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Matti Järvinen ja Mikko Mäkelä