”Hei! Futiskausi päättyi jo!”

By 23/12/20202020, Uutiset

Nousujuhlienkaan jälkeen ei FC KTP:n naisten joukkue malttanut heti tauottaa treenejä. Pelaajat ovat sisäistäneet viestin, jonka mukaan ”harjoitus tekee mestarin”. – Niin pitääkin, jos halutaan pysyä 5-vuotissuunnitelmassa, toteaa FC KTP:n naisten päävalmentaja Jari-Pekka Gummerus.

FC KTP:n naisten joukkueen sarjakausi 2020 päättyi ilosiin nousujuhliin, kun Lapinlahden Pallo-95 kaatui Kakkosen nousukarsinnassa syyskuun lopussa. Päävalmentaja Jari-Pekka Gummeruksen suojatit eivät kuitenkaan malttaneet montaa iltaa ilakoida, ja joukkue jatkoi harjoittelua tauotta aina lokakuun loppuun asti. Hätäisimmät ennättivät jo arvuuttelemaan, että ”eivätkö tytöt tiedä, että kausi on ohi ja palkinnot jaettu?”

Kyllä se kaikille selvää oli, mutta en vain halunnut jarrutella treeni-intoa, kun sitä tuntui riittävän. Pelaajat ovat sisäistäneet meidän valmentajien viestin, että harjoitus tekee mestarin, hykertelee ”Jaltse” Gummerus tyytyväisenä.

Marraskuun FC KTP:n naisten joukkue piti sitten taukoa, mutta joulukuun alusta porukka palasi taas Arto Tolsa Areenan iltavaloihin.

Kuukauden huili oli tylsä, ja oli taas kiva tulla pallojen kanssa kentälle tuttujen tyttöjen seuraksi, tiivistää Iida Eriksson pelaajan ajatukset.

FC KTP:n naisten nuorekkaalla nykyjoukkueella on lyhyt historia. Se lähti Kolmoseen keväällä 2019, mutta viime syksynä nousukarsintapaikka karkasi käsistä aivan viime metreillä.

Nousumahdollisuuden menetys oli tytöille iso pettymys, ja jo silloin päätimme, että tänä vuonna kuittaamme epäonnistumisen, kertaa Jari-Pekka Gummerus lyhyesti lähiaikojen tapahtumat.

Jalkapallokausi 2020 oli FC KTP:n naisille sitten kaikinpuolinen menestys. Joukkue voitti Kolmosen lohkossaan kaikki pelit, eikä takaiskua tullut karsinnoissakaan. Lapinlahdella LaPa-95 ja vierailija pelasivat 0–0, ja Kotkassa kotijoukkue voitti 3–2.

Kaksi kautta sitten Gummerus joukkoineen asetti itselleen 5-vuotissuunnitelman, jonka ”maalissa” häämöttää paikka naisten Kansallisessa liigassa.

Tavoite on kova, ja nyt tuosta määräajasta on käytetty jo kaksi vuotta. Silti haluan uskoa, että paikka liigassa on yhä realistinen; ensi kaudella Ykköseen, sitten pari vuotta siellä, ja vuodeksi 2024 valmiina pääsarjaan, ajastaa Jari-Pekka Gummerus.

Naisten Kakkosta pelataan ensi kaudella kolmessa 10 joukkueen lohkossa, joista parhaat pääsevät nousukarsintaan. Ykkösessä on joukkueita 12 ja Kansallisessa liigassa 10.

FC KTP:n vastustajat tulevat todennäköisesti Lahden, Porvoon, Hämeenlinnan ja pääkaupunkiseudulta.

Siinä joukossa on ilmeisestikin meidän kaltaisiamme nuorekkaita yhdistelmiä, mutta myös liigaseurojen farmijoukkueita, joissa pelannee kokeneitakin naisia. Ennen päättynyttä kautta pelasimme monta harjoitusottelua Kakkosen seuroja vastaan, ja voitimme niistä matseista enemmän kuin hävisimme, selvittää Gummerus tulevia asetelmia.

– ”Kasvetaan yhdessä” sopii hyvin teemaksi, jolla voimme markkinoida kotkalaista naisjalkapalloilua, sanoo Jari-Pekka Gummerus.

Jari-Pekka Gummerus haluaa tähdentää, että ”sarjaportaita ylöspäin pyrittäessä tärkeämpää kuin se aika, mikä treenikentillä vietetään, on tekemisen taso”.

Puitteet Kotkassa ovat menestymiselle ihan kunnossa, ja KTP-perheessä meillä on hyvä olla. Yleinen ilmapiirikin on naisten jalkapalloilulle myönteinen. Vuoden 2019 MM-kisat olivat lajille hyvää pr:ää, oma maajoukkueemme Helmarit menestyy, ammattilaisliigoissa Euroopassa syttyy yhä uusia suomalaistähtiä, ja kansainväliset TV-kanavat näyttävät säännöllisesti naisten huippupelejä. Siitäkin on jo tieto, että Yle välittää vapailla kanavillaan 2023 MM-kisat kotikatsomoihin, Gummerus luettelee.

FC KTP:n naisten pelejä seurasi viime kaudella Kolmosessa keskimäärin 250 katsojaa.

Karsintamatsissa LaPaa vastaan oli paikalla 323 henkeä. Tuollaiset lukemat kestävät täysin vertailun liigaseurojenkin rinnalla. Olemmekin saaneet paljon uusia ystäviä, ja yhteistyökumppaneissa on sellaisia yhteisöjä ja yrityksiä, jotka ovat halunneet olla mukana juuri naisten toiminnassa, kiittelee Gummerus.

Mitä ylemmäs mennään, ei naistenkaan jalkapalloilu ole enää amatööriurheilua. Siksikin, kun resurssit kasvavat, on mahdollisuus kehittää myös toimintaa. Nuorta joukkuetta markkinoitaessa iskulause ”kasvetaan yhdessä” sopii hyvin teemaksi, toteaa Jari-Pekka Gummerus.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä

Tämä juttu on julkaistu FC KTP:n kausijulkaisussa numero 2/2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä lauantaina 19.12.2020. Osa jutuista on ollut jo tarjolla näillä seuran verkkosivuilla, ja loputkin julkaisun jutut on luettavissa täällä lähipäivinä.