Amandahan se tempun teki!

By 23/12/20202020, Uutiset

Suomen naisten jalkapallomajoukkue, ”Helmarit”, on hyvin lähellä EM-lopputurnauspaikkaa Englannissa 2022. Suomi otti ison harppauksen kisoihin voittamalla Skotlannin pari viikkoa sitten Amanda Rantasen omaperäisellä maalilla. FC KTP:ssa pelaavat kaksoset Anni (vasemmalla) ja Iida Eriksson seurasivat Skotlanti–Suomi -matsia kotikatsomosta ja riemuitsivat. – Voi Amanda, minkä tempun teit!

Naisten maajoukkueen 22-vuotiaasta hyökkääjästä Amanda Rantasesta tuli parisen viikkoa sitten kertaheitolla loppuvuoden puhutuin suomalaisjalkapalloilija. Hän pääsi maaotteludebyytissään viimeiseksi minuutiksi kentälle EM-karsintapelissä Skotlantia vastaan Edinburghissa. Juuri ennen päätösvihellystä Rantanen karkasi skottipuolustukselta ja kolmannella kosketuksellaan palloon – loppuviimeeksi nenällään – hän sinetöi Suomelle 0–1-voittomaalin.

Vierasvoitolla voi olla kauaskantoiset seuraukset. Suomi varmisti sillä jo jatkokarsintapaikan, mutta Euroopan mestaruuskisat Englannissa 2022 ovat nekin nyt erittäin lähellä.

Amanda Rantasen maalia on jo luonnehdittu ”satumaiseksi”, ja sitä on verrattu Diego Maradonan kiistanalaiseen ”Jumalan käsi”-osumaan Meksikon MM-kisoissa 1986 (Argentiina voitti Englannin 2–1).

Rantasen ”Jumalattaren nenä”-maali oli täysin laillinen, ja nyt se on ehdolla ”Vuoden sykähdyttävimmäksi hetkeksi” perinteisessä Urheilugaalassa tammikuussa.

FC KTP:n naisten joukkueen pelaajat Anni ja Iida Eriksson (18) seurasivat SkotlantiSuomi-kamppailua kotikatsomossa Kotkan Rauhalassa.

Amandahan se varsinaisen tempun teki! Upeaa! Uskomatonta! Mahtavaa, riemuitsevat Erikssonin kaksoset Rantasen osumasta.

Tuollainen luo uskoa siihen, että kaikki on mahdollista ja että loppuun asti kannattaa taistella, tytöt toteavat.

Anni ja Iida eivät ole toistaiseksi vielä nähneet yhtään Helmareiden (lempinimi Suomen naisten maajoukkueelle) peliä paikan päällä, mutta Skotlanti-matsin jälkeen kiinnostus heräsi.

Aikaisempien maaotteluiden aikana meillä on ollut aina jotain omaa ohjelmaa, mutta helmikuussa yritetään päästä katsomaan, kun Suomi kohtaa Portugalin EM-karsinnan ratkaisevassa kotipelissä, Anni ja Iida suunnittelevat.

Erikssonin siskokset aloittivat jalkapalloilun Kotkan Nappuloiden korttelijoukkueessa, Rauhalan Reippaassa, ”joskus viisivuotiaina”. Kun KoNalla ei ollut tyttöjen porukkaa, pelasivat Anni ja Iida kulmakunnan poikien kanssa. KTP:n tyttöjoukkueessa harrastus jatkui vähän päälle kymppikesäisinä C-junnuna.

Erikssonit ovat Karhulan lukion abiturientteja. Syksyn ylioppilaskokeissa Anni kirjoitti jo psykologian ja Iida terveystiedon. Jatkoa seuraa ensi keväänä. Annin mielessä siintelee tulevaisuudessa poliisin ura, mutta Iida ei tiedä vielä, mille alalle suuntautua.

Nyt olisi halua panostaa jalkapalloonkin niin paljon kuin mahdollista ja katsoa, mihin se riittää, Anni ja Iida kertovat.

Tavoitteet pitää olla korkealla, mutta maltilla on edettävä. Vielä jokin aika sitten olisi ollut hassua puhua ammattilaisuudesta, mutta esimerkit osoittavat, että isot kentät ovat mahdollisia suomalaisillekin naispelaajille, väläyttelevät tytöt suurista haaveista.

Anni ja Iida Eriksson olivat keskeisissä rooleissa, kun FC KTP varmisti nousunsa naisten Kakkoseen syyskuussa. Anni teki Kotkan ensimmäisen ja Iida toisen maalin, kun kotijoukkue kukisti Lapinlahden LaPa-95:n 3–2 kotiottelussa Arto Tolsa Areenalla. FC KTP:n kolmannen osuman viimeisteli Viivi Virolainen.

Erikssonit eivät halua ottaa kohtuuttomasti kehuja omaan piikkiinsä.

Meillä on tasainen ja kiva porukka ja hyvä joukkuehenki. Siihen vielä sopivasti taitoa lisää, niin voimme mennä vaikka kuinka pitkälle, Anni ja Iida vakuuttavat.

TEKSTI: Matti Järvinen KUVA: Mikko Mäkelä

Teknisten ongelmien takia tämä juttu jäi pois FC KTP:n kausijulkaisusta numero 2/2020, joka ilmestyi kaupunkilehti Ankkurin liitteenä 19.12.2020. Kausijulkaisussa olevia juttuja on julkaistu seuran verkkosivuilla viime päivinä, ja loputkin julkaisun jutut löytyvät täältä lähiaikoina.