Alain Ebwelle täydentää FC KTP:n pelaajapakan

Alain Ebwelle osallistui perjantaina ensimmäisiin KTP:n harjoituksiin, ja nähtäväksi jää, pelaako hän lauantain treenimatsissa Joensuun Jippoa vastaan.

 

Jalkapallon veikkausliiga-avaukseen valmistautuvan FC KTP:n pelaajapakka on nyt kasassa. Viimeisimpänä harjoitusvahvuuteen liittyi kamerunilaishyökkääjä Alain Ebwelle (25 vuotta/167 senttiä).

Pakollisen koronakaranteenin jälkeen nopea ”taskuraketti” osallistui ensimmäisiin joukkueharjoituksiinsa perjantaina aamupäivällä, mutta lauantaina hän tuskin vielä pelaa, kun KTP kohtaa Joensuun Jipon harjoitusottelussa Arto Tolsa Areenalla kello 15.

KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter luonnehtii uutta tulokasta ”nopeaksi, joka on hyvä haastamaan yksi vastaan yksi-tilanteissa”. Niitä ominaisuuksia Alain Ebwelle itsekin pitää parhaina vahvuuksinaan.

Alainin myötä saamme hyökkäyspeliimme taas uusia ulottuvuuksia, Arbeiter toteaa.

Nuoresta iästään huolimatta Alain Ebwelle on ennättänyt jalkapalloilijana kokea paljon. Poikanen teki jo 11-vuotiaana ison ratkaisun ja lähti Kamerunista Espanjaan FC Barcelonan nuorisoakatemiaan, La Masiaan. Useamman vuoden jalkapallo-opinnot eivät kuitenkaan avanneet ovia suurseuran aikuisjoukkueeseen, mutta hyvän pohjan ne kuitenkin loivat myöhemmälle uralle.

Lionel Messi on samaisen akatemian kasvatti joitakin vuosia minua ennen. Myöhemmin pääsin joskus treenaamaan hänen ja muiden Barcan suurien tähtien kanssa, Ebwelle selvittää.

Barcelonasta Alain Ebwellen matka jatkui pienempiin espanjalaisseuroihin. Niitä on ollut toistaiseksi kuusi, joista parhaat ovat pelanneet maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda B:ssä.

Ebwellellä on jo aiempaa kokemusta Suomesta mutta myös Slovakian ja Puolan sarjoista. Veikkausliigaa kamerunilainen on pelannut yhden kauden Vaasan Palloseurassa vuonna 2019 ja viisi ottelua Maarianhaminan IFK:ssa 2020.

Alain Ebwellen tuorein pelituntuma on Puolan kakkosliigan Radomiak Radomista viime vuodenvaihteelta.

Puolassa ulkomaalaisten käyttöä rajaa kiintiö, ja siksikin sain peliaikaa nikukemmin kuin halusin. Kun täältä Suomesta tuli uusi tarjous, päätin lähteä, kertoo Ebwelle.

Ebwellen sopeutumista Veikkausliigaan ja Kotkaan helpottaa parikin asiaa.

Vaasan ja Maarianhaminan jälkeen tiedän jo, millä tasolla täällä pelataan. Liiga on hyvä, ja pelaajat fyysisiä. Olosuhteistakin tiedän, että joskus voi olla kylmää ja koleaa.

Ensimmäisissä KTP:n treeneissään Alain Ebwelle törmäsi myös vanhaan tuttuun. Jo talvella sopimuksen kotkalaisseuran kanssa tehnyt espanjalaispuolustaja Fran Alvarez (24/175) on samaisen La Masia-akatemian oppilas kuin Ebwellekin.

Opiskelimme ja harjoittelimme eri ryhmissä, mutta majoituimme, ruokailimme ja vietimme aikaa samoissa tiloissa, Alain Ebwelle kertoo.

KTP:n pelaajisto ja valmennus on kaiken kaikkiaan varsin kansainvälinen, ja Ebwelle uskoo, että se helpottaa myös hänen sopeutumistaan.

Reilu tunti yhteisiä treenejä osoitti, että meillä on ihan mukava porukka. Toivon, että peleissä pystyn omalla panoksellani auttamaan joukkuetta.

Alain Ebwelle oppi perjantaina, että KTP:n kotikenttä on Arto Tolsa Areena. Heti tuoreeltaan ei uusi tulokas tiennyt, mitä on nimen takana. Kun hänelle selvitti, että Arto Tolsa on kotkalaisille yhtä suuri sankari kuin on legendaarinen Roger Milla Kamerunissa, alkoi totuus valjeta.

Albert Roger Miller eli Roger Milla (68) on kamerunilainen entinen huippujalkapalloilija ja ensimmäisiä kansainväliseen kuuluisuuteen nousseita afrikkaispelaajia. Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) valitsi Millan ”Afrikan vuosisadan pelaajaksi” vuonna 2000, ja jalkapallokuingas Pele nosti hänet itseoikeutetusti 125 parhaan elossa olevan pelaajan FIFA 100-listalle.

 

Tämä kuva hämmästytti Alain Ebwelleä. – Onko meidän kamerunilaisten suuri sankari Roger Milla todellakin pelannut täällä Kotkassa, KTP:n uusi kärkimies huokaa. Kyllä! Ranskalaisen Bastian paidassa KTP:ta vastaan Euroopan cup-voittajien cupissa syksyllä 1981. Kuvassa Milla keskellä, vasemmalla isäntien Juha Lehtinen ja oikealla Kari Bergqvist.

 

Roger Milla on pelannut myös Kotkassa – silloin vielä Urheilukeskuksessa. Vuoden 1980 Suomen cupin voittajana KTP pääsi seuraavana syksynä mukaan Euroopan cup-voittajien cupiin, jossa raitapaidat saivat vastustajakseen Ranskan cup-mestarin Bastian. Milla edusti silloin kyseistä korsikalaisseuraa.

Kotkan osaottelu päättyi 0–0, mutta Korsikalla kyyti oli KTP:lle kylmää. Bastia voitti 5–0, ja yhden isäntien osumista teki Roger Milla.

Ihanko totta! Onko Milla todellakin pelannut Suomessa ja vielä tällä Kotkassa, Alain Ebwelle hämmästeli, kun hänelle tämä tieto kerrottiin ja varmemmaksi vakuudeksi näytettiin vielä pelitilannekuva KTP–Bastia-matsista.

Roger Milla on meillä kotona suuri kansallissankari, ja hänet tuntevat kaikki vauvasta vaariin. Milla on paikalla aina, kun jalkapallossa tapahtuu jotain merkittävää, ja käsittääkseni hän on jonkin sortin urheilulähettiläs, Alain Ebwelle selvittää.

KTP:n sopimuspelaajat (ikä, liigaottelut/-maalit):

Maalivahdit: Anton Lepola (24, 7/0), Pyry Piirainen (21, 0/0)

Puolustajat: Fran Alvarez (24, 0/0), Juuso Anttila (19, 0/0), Pierre-Daniel Nguinda (24, 0/0), Michael Ogungbaro (24, 0/0), Matias Paavola (20, 0/0), Mohamadou Sissoko (32, 24/0), Paavo Voutilainen (22, 22/0), Ingo van Weert (27, 0/0)

Keskikenttäpelaajat: Thomas Agyiri (26, 34/2), Asier Arranz (34, 0/0), Anttoni Huttunen (19, 0/0), Kimi Kolsi (18, 0/0), Johannes Laaksonen (30, 150/14), Matias Lindfors (24, 0/0), Niklas Leinonen (18, 0/0), David Ramadingaye (31, 107/3)

Hyökkääjät: Alain Richard Ebwelle (25, 26/5), Anton Eerola (21, 0/0), Antti Mäkijärvi (27, 128/12), Matias Tamminen (19, 35/5), Aleksi Tarvonen (26, 23/0)

Alain Richard Ebwelle
o Ikä/pituus: 25/167
o Syntynyt: 28.9.1995 Ebolowa, Kamerun
o Kasvattajaseura: Samuel Eto’o Academy, Kamerun
o Muita seuroja uralla: FC Barcelonan (Espanja) junioriakatemian, La Masian kasvatti, jossa pelasi 15–19-vuotiaana 2011–2014, Valencia B 2015 (Espanja), CD Castellon (Espanja) 2016, FK Senica (Slovakia) ja Marbella FC (Espanja) 2017, FC Cordoba B (Espanja) ja Ejica Balombie (Espanja) 2018, Velez CF (Espanja) ja VPS (Suomi) 2019, IFK Mariehamn (Suomi) ja Radomiak Radom (Puola) 2020
o Ebwellen edustamat espanjalaisseurat ovat olleet maan kolmos- tai nelossarjatasoa, Senica pelasi Slovakian pääsarjassa ja Radom Puolan kakkostasolla.
o Vaasan Palloseurassa Ebwelle pelasi 21 Veikkausliigan ottelua ja teki niissä viisi maalia. Kaudella 2019 VPS palkitsi kamerunilaisen ”Vuoden pelaajana”, ja saman tittelin hän sai myös seuran kannattajilta.
o Maarianhaminan IFK:ssa Ebwelle pelasi alkukesästä 2020 viisi ottelua ja siirtyi sitten elokuussa Radomiak Radomiin Puolaan.

Harjoitusottelu:

FC KTP–JIPPO (Joensuu) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 24.4.2021 kello 15.00 (ottelu pelataan ilman yleisöä)

FC KTP:n veikkausliiga-avaus:

SJK, Seinäjoki–FC KTP Seinäjoen OmaSp Stadionilla maanantaina 3.5.2021 kello 18.30

Liiga-avaus kotona:

FC KTP–FC Honka (Espoo) Arto Tolsa Areenalla perjantaina 7.5.2021 kello 18.30

TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen

Lauantain KTP–Jippo-ottelu pelataan ilman yleisöä, eikä kamppailu näy vapailta kanavilta.

Kotkan Asunnot on alkavalla kaudella KTP:n yhteistyökumppani. Sopimuksen mukaan Kotkan Asunnot tarjoaa asuntoja niitä tarvitseville pelaajille.